Înapoi

Farmecul voluntariatului

Presupun că toți am avut în liceu câte un prieten care făcea voluntariat, iar dacă îl întrebai care este şpilul, nu se mai oprea din laude pentru organizaţia din care făcea parte. Poveștile începeau cu tot ce face atunci când merge în teambuilding-uri, toți oamenii pe care i-a cunoscut și cum l-au ajutat să se dezvolte și cât de mult creștea prin munca pe care o depunea. Sună bine pentru un tânăr aspirant care simte febra maturizării și care vrea să facă ceva semnificativ.

Adevărul este că voluntariatul, dincolo de acele povești pe care le auzi, se dovedește a fi mai mult decât atât și chiar este o cale sigură către descoperirea de sine.

Prima întrebare pe care o are un student despre voluntariat este: ce avantaje am dacă decid să mă implic? Argumentul principal este relativ simplu, te dezvolți. Poate sună a muncă faptul că trebuie să lucrezi pentru o asociație, însă așa ajungi să dai un imbold responsabilității din tine. Când lucrezi cu o echipă pentru un proiect, simți că te dedici unei cauze, fie personale, fie de grup. Dezvolți o idee, îi dai aripi, pană cu pană de la mână la mână, iar cu cât acele aripi cresc, te umpli de o feerie că te-ai implicat, chiar ai făcut ceva care să lase o amprentă asupra oamenilor. Când totul se termină, poate mai culegi lauri și un buchet aruncat din neant pentru ce ai realizat, alături de echipa ta, noii tăi prieteni cu care, mai mult ca sigur, vei avea o conexiune puternică. Nu e asta cea mai mare răsplată pentru munca depusă? De fapt, nici muncă nu e, pentru că dacă faci ce îți place, nu vei munci nici o zi din viața ta.

Că tot am vorbit despre implicarea în voluntariat și de cât de mult te dedici, poate o să te întrebi și cât timp trebuie să sacrifici. Roma nu s-a construit într-o zi, timpul înseamnă bani, timpul e efemer, pentru că oricum nu o să știi când a trecut, chiar dacă o să ai deadline-uri care îți respiră constant în ceafă. Timp îți vei face, pentru că o să vrei căci, din păcate, va trebui ca în anumite momente să lași serialele la o parte și orice altă activitate. Totul se leagă până la urmă.

Să nu uităm și de ușile pe care ți le deschide voluntariatul pentru că orice faci va intra în CV. Vei înțelege cum merg lucrurile într-o mașină bine unsă și atunci când vei căuta un loc de muncă, probabil prin intermediul unei asociații, vei ști deja ce și cum trebuie să faci. Poate chiar ajungi să fii tu căutat! Sper totuși că dorința de a face voluntariat nu se rezumă doar la acest avantaj.

Pentru că orice poveste are și un final, închei prin a vă încuraja pe toți să vă înscrieți în procesele de recrutare. Facultatea este un nou început, te vezi într-un mediu nou, cu oameni necunoscuți, iar voluntariatul te va ajuta. Prin intermediul lui, ai parte de tot ce am debitat mai sus, legi noi prietenii, te implici, creezi, tot tacâmul. Este o aventură interesantă, cu multe recompense, care va rămâne adânc imprimată în amintirile din facultate și care va da o altă semnificație studenției.

Romel-Pavel Burcea
Membru Departament Educațional
Sindicatul Studenților din Cibernetică (SiSC)

Ramurile arborelui SiSC

Care sunt rădăcinile?

Sindicatul Studenților din Facultatea de Cibernetică, Statistică și Informatică Economică (SiSC) e prima organizație studențească din Academia de Studii Economice din București, înființată acum 24 de ani. În prezent, reunește peste 100 de membri activi, organizați în departamente ghidate de lideri aleși de către aceștia. Însă, mai presus de toate, SiSC leagă prietenii între oameni uniți de aceeași pasiune: dorința de a face voluntariat

Scopul nostru principal este acela de a reprezenta studenții din CSIE, prin prisma implicării la nivel academic, dar și a organizării numeroaselor proiecte ce favorizează dezvoltarea profesională și personală a participanților.

Fiecare departament are rolul său, iar pentru a înțelege mai bine ce se întâmplă în spatele cortinei, iată un behind the scenes:

EDU

Departamentul Educațional (EDU)

Este liantul dintre mediul academic și studenți, fiind cel care pune accent pe reprezentarea fiecăruia dintre voi în facultate. Membrii EDU sunt cei la care poți apela mereu când metodologia pare greu de înțeles sau când vrei să afli programul de la secretariat. Creativitatea lor se reflectă în articolele prezente pe site-urile proiectelor noastre sau în reviste. Pentru orice nelămurire ai avea, îi găsești la adresa de mail info@sisc.ro sau pe pagina de Facebook SiSC ASE.

FR

Departamentul Fundraising (FR)

Acesta reprezintă principala interacțiune a organizației cu lumea businessului, astfel asigurându-se buna desfășurare a proiectelor din punct de vedere financiar cu ajutorul parteneriatelor încheiate. Echipa departamentului FR se ocupă de analiza surselor de finanțare, realizarea bugetelor, dar și de întâlniri cu reprezentanții companiilor, devenind experți în arta negocierii. Ei sunt cei care țin în mod constant legătura cu partenerii și favorizează colaborările de durată cu aceștia.

HR

Departamentul Human Resources (HR)

Oamenii din HR sunt cei care au grijă de membrii organizației și mențin unitatea acesteia. Ei păstrează vie motivația voluntarilor și asigură o bună comunicare în cadrul departamentelor și nu numai. Sunt mereu acolo să le asculte problemele și sugestiile pentru a înțelege ce îi determină cu adevărat să continue să se implice. Printre activitățile lor preferate se numără organizarea petrecerilor și a teambuildingurilor, dar nu se dezic nici de la o mică „virtuală” cu echipa.

I&P

Departamentul Imagine&Promovare (I&P)

Dacă numele nu este deja destul de sugestiv, membrii I&P muncesc cot la cot pe părțile de grafică, PR și video pentru a contura imaginea SiSC-ului și a asigura vizibilitatea tuturor proiectelor noastre. Procesul începe cu un brainstorming de idei, care sunt mai apoi concretizate în implementări grafice și animații ce promovează activitățile desfășurate. Aici vei găsi oameni creativi care se asigură că produsul final va avea un impact asupra ta. Dacă vrei să te convingi, te invităm pe Instagram (@sisc.ase), pe canalul de YouTube SiSC ASE și pe pagina de Facebook SiSC ASE.

IT

Departamentul Information Technology (IT)

Micii noștri hackeri se ocupă cu gestionarea site-urilor, a aplicațiilor web și a bazelor de date ale organizației. Tot ei sunt cei care realizează mentenanța serverului SiSC. Diviziile Front-end și Back-end păstrează o colaborare permanentă pentru a-ți oferi interfețe cât mai user-friendly, dar și pentru a asigura funcționalitatea algoritmilor folosiți. Probabil ai luat deja contact cu una dintre aplicațiile dezvoltate de către echipa IT: orarul disponibil la adresa https://orar.sisc.ro.

Acesta este arborele SiSC, iar toate departamentele formează coroana sa. Acum e toamnă, însă copacul SiSC se menține veșnic verde. Tocmai de aceea, tu poți fi bobocul ce va înflori și va înfrumuseța peisajul voluntariatului!

Cristina Bucur & Raluca Spînu
Membri Departament Educațional
Sindicatul Studenților din Cibernetică (SiSC)

De la voluntari pentru voluntari

Acum doi ani, exact în această perioadă, eram la fel de confuză ca tine și tot ce îmi doream era să merg la facultate și să mă întorc cât mai repede în camera de cămin sau, în cazul tău, în dormitor. Asta până am văzut pe holurile facultății voluntarii SiSC, atât de energici și prietenoși, încât au reușit să mă scoată instant din această stare și să mă facă să mă înscriu în SiSC. Ghidul pe care l-am primit în prima zi de facultate mi-a salvat viața și mi-a dat încrederea de care aveam nevoie.

Acum, după doi ani de voluntariat, tot ceea ce pot să spun este că studenția mea nu ar mai fi fost la fel de frumoasă! De multe ori am încercat să mi-o imaginez fără SiSC, fără prietenii pe care mi i-a oferit, fără experiențele și emoțiile trăite, dar am revenit instant la realitate, nu-mi plăceau aceste gânduri.

Ți-am tot vorbit în acest ghid despre SiSC, voluntariat, proiectele noastre, iar acum a venit momentul să te transpunem și în experiențele și amintirile unor voluntari din alte organizații studențești, prieteni de-ai noștri care iubesc voluntariatul la fel de mult ca noi.

Raluca-Elena Nicoară
Membru Departament Educațional
Sindicatul Studenților din Cibernetică (SiSC)

Proiectele SiSC

Nu te-am convins până acum că voluntariatul este ceea ce ai nevoie pentru o studenție de neuitat? Atunci sper ca acest articol să-ți stârnească interesul pentru ceea ce facem noi. Toate proiectele pe care le desfășurăm au ca scop îndeplinirea misiunii SiSC, aceea de a reprezenta studenții din CSIE, dar și de a le oferi studenția de care își vor aminti cu drag.

SiSC Promo

SiSC Promo

Cu siguranță unul dintre cele mai îndrăgite, SiSC Promo este proiectul prin care familia SiSC se mărește de la an la an. Perioada recrutărilor ne aduce pe toți împreună, ajutând la alegerea și formarea noilor membri. Încercăm să oferim cât de mult putem din experiența noastră, din bucuria pe care o simțim atunci când suntem împreună, toate acestea pentru a te convinge să faci una dintre cele mai bune alegeri ale studenției tale. Așa că, dacă te-am făcut curios și vrei să treci și tu prin acest proces, înscrie-te pe recuratari.sisc.ro!

ITFest

ITFest

Acesta este unul dintre cele mai ample proiecte ale noastre din sfera IT. El te va ajuta să iei contact din primele săptămâni de facultate atât cu noi, cât și cu unele dintre companiile de top din acest domeniu, precum Adobe, Accenture, EY. Dacă îți plac provocările, iar rezolvarea unor probleme contra timp nu îți creează dificultăți, atunci sigur îți vei dori să participi la Algoritmică. În cadrul Hackathonului vei avea ocazia să-ți faci remarcate abilitățile de programator și spiritul de echipă. Experiența workshopurilor poate fi inedită, așa că nu le rata pe cele pregătite de echipa noastră. Nu în ultimul rând, te așteptăm la Job Fair și la evenimentul Talk About IT pentru a-ți prezenta mai în detaliu fiecare eveniment și pentru a ne cunoaște. Ne vedem acolo!

Academia
SpEranței

Academia SpEranței

Proiectul este înființat și realizat cu ajutorul doamnei profesor universitar doctor Virginia Mărăcine, de două ori pe an, în preajma sărbătorilor de Crăciun și de Paște. Prin prisma evenimentelor organizate: competiții sportive, seri de jocuri, Laser-Tag, Stand-up comedy și standuri cu prăjituri, echipa proiectului se bazează pe generozitatea participanților, iar fondurile strânse din donații merg către cazuri umanitare. Acesta este un proiect pur caritabil și ne oferă șansa de a pune un zâmbet pe chipul unor copii sau de a oferi îmbrățișări și gânduri bune oamenilor aflați într-o situație dificilă.

Spring IT

Spring IT

Proiectul este caracterizat printr-o săptămână plină de workshopuri antrenante și de actualitate, susținute de companii de top din domeniul IT, cum ar fi Ubisoft, KPMG, Cegeka. Acesta este realizat pentru a veni în ajutorul studenților și pentru a facilita comunicarea dintre ei și viitorii angajatori. Atât cunoștințele dobândite în această săptămână, cât și prezența activă a participanților sunt răsplătite cu premii pe măsură. La sfârșitul proiectului studenții pot cu ușurință să aplice pentru un internship oferit de companiile participante.

Serile
Teatrului
Studențesc

Serile Teatrului Studențesc

Primăvara, timp de o săptămână, STS reușește să ne ridice din fața calculatorului și să ne aducă în fața scenei. De mai bine de 20 de ani, acesta adună la un loc trupe de actori profesioniști, amatori și spectatori din toate colțurile țării, cu toții uniți prin artă. Este primul festival de teatru destinat studenților, devenind și un proiect cu tradiție în SiSC. În fiecare an, nume mari din lumea teatrului iau parte la proiectul nostru și îi inspiră pe participanți, Maia Morgenstern numărându-se printre ele. Așa cum ne-am obișnuit, festivalul este deschis de trupa SiSC, trupă ce își caută noi talente în fiecare an.

Tap That Job

Tap That Job

Ești în anul II și nu ți-ai găsit încă o companie cu ajutorul căreia să-ți echivalezi practica de specialitate obligatorie? Atunci proiectul TTJ este salvarea ta! În fiecare an, diverse companii din domeniul IT, precum Microsoft, EY, HTSS susțin cursuri ce te vor ajuta să-ți echivalezi practica. La finalul cursurilor vei înțelege și vei putea lucra cu tehnologia prezentată, urmând să-ți întocmești singur proiectul de practică. Înainte de toate acestea, candidații trec printr-o etapă de recrutare bazată pe cerințele companiilor, etapă ce ține atât de hard skills, cât și de soft skills.

Dare To Speak

Dare To Speak

Trebuie să ții un discurs și tot ceea ce simți este teamă și nesiguranță? Proiectul nostru te va ajuta să scapi de emoțiile de a vorbi în public și îți va oferi mai multă încredere în tine și în discursul tău. An de an, speakeri renumiți ne prezintă câteva dintre secretele succesului în decursul celor patru zile de evenimente. Fie că este vorba despre un discurs comic sau un TED Talk, noi te vom ajuta să îți înfrângi temerile și să-ți faci vocea auzită. Garantăm că va fi o experiență de neuitat! Ce zici, îndrăznești?

În sesiune te invităm să iei parte la proiectul SiSC Tutoring pe care ți l-am prezentat într-un articol separat. Cu siguranță te va ajuta să treci cu bine peste examene! Și, să nu uităm de Ghidul Ciberbobocului, datorită căruia poți citi acum cu ușurință toate aceste informații utile pe site.

Raluca-Elena Nicoară
Membru Departament Educațional
Sindicatul Studenților din Cibernetică (SiSC)