Înapoi

Pasiune sau doar job?

Vă amintiți de momentele în care erați mici și întâlneați oameni morocănoși și vă spuneați că voi nu veți fi așa? Șansele sunt ca acei oameni să fi fost atât de ursuzi pot fi cauzate de faptul că făceau ceva ce nu le place. Poate vă gândiți că sigur aveau și alte probleme, că nu are cum un lucru mărunt ca jobul să ofere o astfel de stare. Cu toate acestea, dacă stăm să ne gândim, muncim cam 70% din perioada vieții noastre, adică un interval îndelungat de timp. De ce să nu avem și un job care ne oferă plăcere și satisfacție?

În primul rând, când iei pasiunea în calcul, obții un ghid către o carieră, cea mai apropiată de tine și de aspirațiile tale. Pasiunea înseamnă entuziasm, înseamnă energie. Ea va fi motivul pentru care te vei trezi dimineața și tot ea te va împinge să mergi la muncă după o noapte mai grea. Pasiunea va fi cea care îți va da imbolduri constante să te dezvolți, atât pe plan personal, cât și profesional. Asta ca să nu mai menționăm citatul devenit deja consacrat Fă ceea ce-ţi place cu adevărat şi nu vei mai munci nicio zi din viaţa ta!

Deși, dacă încă ești aici, citind articolul acesta, probabil ai probleme și dubii de genul „urmându-mi pasiunea nu voi câștiga la fel de bine” sau „nu voi avea o poziție socială la fel de bine privită”, la care răspunsul ar trebui să fie „și ce dacă?”. În orice carieră sau job ți-ai alege, toată lumea pleacă de jos, nimeni nu ajunge din prima să ocupe o poziție înaltă. Așa că, dacă tot te strădui să urci în ierarhie, ai putea să o faci în avantajul tău, lucrând la ceva ce-ți place.

Totodată, este normal să ți se schimbe pasiunile de-a lungul timpului, pentru că tu, ca și mine, și ca orice altă persoană, suntem ființe complexe, care se dezvoltă pe măsură ce timpul trece. Așadar, modificarea intereselor nu este gravă și nu este deloc neobișnuit nici schimbatul profesiei. Cele mai multe cariere se construiesc în timp, încercând diferite experiențe. Cel mai bun lucru pe care îl poți face este să investești timp pentru a-ți explora opțiunile și a reuși să iei cea mai bună decizie.

Locul de muncă ales ar trebui să îndeplinească „misiunea” ta personală și să-ți aducă, în general, satisfacție. Partea cea mai faină este că, vorbind despre propria viață, ai libertatea să te răzgândești oricând, să-ți schimbi jobul sau să-ți găsești o nouă pasiune. Avem toate ușile deschise, trebuie doar să încercăm!

Checklist pentru un CV de succes

Acum că ai trecut cu brio de primul tău an de facultate, probabil ai observat că ai destul de mult timp liber la dispoziție: ai putea să-ți găsești un nou hobby, să te apuci de un curs online sau, de ce nu, să începi să te gândești serios la viitoarea ta carieră.

Pentru a avea cele mai bune șanse de a obține internshipul sau jobul mult dorit, am creat o listă de sfaturi care să te ajute în realizarea propriului CV:

1. Alege tipul de CV care ți se potrivește. În funcție de nivelul tău de pregătire și cerințele postului pe care aplici, va trebui să alegi unul dintre următoarele modele:

- CV-ul cronologic: un CV prin care dorești să-ți evidențiezi experiența în domeniu, enumerând joburile anterioare. Nu te sfii să incluzi poziții ce nu au neapărat o legătură strânsă cu jobul pe care aplici. În ziua de azi este mai important faptul că te-ai familiarizat deja cu responsabilitățile unui job decât domeniul acestuia!

- CV-ul orientat pe skilluri: indicat atunci când aplici pe o poziție ce presupune o pregătire mai specializată, chiar dacă nu ai mai avut un job similar până atunci. Încearcă să te „vinzi” prin prezentarea skillurilor ce se aliniază cu cerințele postului respectiv, cum ar fi anumite limbaje de programare!

2. Încadrează-te într-o singură pagină. Angajatorii primesc sute de CV-uri ca ale tale. Fă-le viața mai ușoară și rezumă-te la punctele relevante pentru poziția pe care aplici. Dacă ai multe realizări pe care vrei să le aduci în atenție, ai grijă totuși ca fontul pe care îl folosești să nu aibă o dimensiune mai mică de 10.

3. Folosește o fotografie adecvată. O ținută decentă și un fundal neutru sunt prietenii tăi cei mai buni.

4. Fii onest! Un CV mai golaș, dar cinstit este mai bun decât unul stufos, însă plin de skilluri pe care de fapt nu le stăpânești. De asemenea, angajatorii îți verifică referințele, deci nu încerca să te folosești de joburi fictive pentru a impresiona!

5. Nu uita de competențele lingvistice! Cele mai multe companii din domeniul IT își desfășoară activitatea pe plan internațional. Așadar, ai un mare avantaj dacă stăpânești cel puțin o limbă străină.

EY

Who we are

At EY, we bring extraordinary people, like you, together to build a better working world.

We’re change agents and cyber gurus. Performance improvers and problem solvers. Data scientists and growth hackers. Risk managers and confidence builders. We're unicorn makers and bot builders. We’re 270,000 global perspectives ready to welcome yours.

Careers in tech

Technology and automation are transforming what a job looks — and feels — like. Combine global opportunity with flexible working and mobility options because when you’re at your best, we’re at ours.

In a technology career at EY, you could be collaborating with global organizations like GE Digital, IBM, Microsoft, Cisco, LinkedIn and SAP. You’ll help set a new standard for the way we can use emerging technologies, such as AI, blockchain, Internet of Things and data analytics.

As well as giving you access to some of the world’s most forward-thinking technologies, EY alliances will help you work with some of the brightest minds across each industry to explore new ideas. Help us put bots, algorithms and machines to work so that people can do more interesting —and impactful— work.

What it's like to work at EY

Discover your potential through customized learning, experience of the latest technologies and the personal support you will need to reach your career goals.

Above and beyond your experience and abilities, at EY it’s about how you collaborate on a team, and how you inspire and include others. It’s about how you listen to clients, persevere when the work gets difficult and bounce back from setbacks.

EY is also about making friends, sharing mutual interests and passions and celebrating every step up the career ladder together.

Get inspired, feel valued and make more of an impact than you ever believed possible.

The exceptional EY experience. It’s yours to build.

careers.eyromania.ro

eycareers@ro.ey.com

Economist în CSIE. Dar ce se întâmplă mai departe?

Îţi aduci aminte când ai păşit pentru prima dată pragul acestei facultăţi şi ai aflat că la cibernetică nu vei construi roboţi? Sau când ai avut primul seminar, iar profesorul ţi-a spus că pe diploma ta va scrie „Licenţiat în ştiinţe economice” , fapt ce te-a speriat puţin pentru că tu credeai că va scrie „IT-ist” sau ceva măcar pe aproape? Da, este adevărat că atunci când am ajuns aici, cu toţii am fost debusolați când ne gândeam la ce învăţăm şi la ce vom face după terminarea facultăţii. Cu timpul, am aflat de la colegii noştri mai mari că nu contează ce scrie pe diplomă, ci faptul că munca pe care am depus-o în trei ani pentru a acumula cât mai multe cunoştinţe şi felul în care ne-am dezvoltat sunt cele ce fac diferenţa la un job într-o companie de succes.

Ajunşi în anul II, cu toţii am simţit că acel moment în care va trebui să ne angajăm se apropie, iar acest lucru a adus un nou set de întrebări care ne-a pus pe gânduri. Cum voi reuşi să învăţ ce am de făcut la muncă? Voi învăţa asta la facultate? Voi avea zile libere într-o corporaţie? Voi avea multe task-uri de realizat?

Pentru a răspunde la câteva dintre aceste nelămuriri legate de cum arată viaţa într-o companie, fie ea o multinaţională, fie una mai mică, i-am rugat pe câţiva dintre colegii noştri să ne povestească din experienţele lor de până acum. Sperăm ca acestea să vină în ajutorul tău şi să clarifice puţin din viziunea ta asupra vieţii la locul de muncă. Aşadar, haideţi să aflăm răspunsurile lor la întrebarea „Ce se întâmplă mai departe?”.

A lot! Printre nenumărate multinaționale, eu am decis să îmi încep cariera într-o firmă mai micuță, dar care să îmi ofere bucurii mari - de la colegi tineri și deschiși să te ajute până la o continuă dezvoltare atât din punct de vedere tehnic, cât și în ceea ce privește înțelegerea domeniului de business al companiei. Atenția acordată oamenilor și nevoilor acestora prin feedback constant, traininguri sau beneficii financiare proporționale cu efortul depus este în perfect echilibru cu organizarea riguroasă. Volumul de task-uri poate diferi de la perioadă la perioadă, în schimb happy hour-urile organizate de companie sunt constante. Chiar este neașteptat de bun outcome-ul cafelelor vărsate din greșeală la seminarul de la 07:30 și al nopților nedormite din sesiune - merită!

Hortensia Tănescu

Încă de când am ajuns în București, mi-am dat seama că am ales orașul potrivit unde să mă dezvolt și, totodată, singurul care îmi poate oferi oportunități infinite. Pentru mine, angajarea a fost de la bun început un reper. Nu mi-a plăcut niciodată să depind de banii părinților, așa că am luat imediat hotărârea de a-mi căuta un job. M-am angajat la începutul anului II într-o companie din domeniul bancar. Îmi aduc aminte că în prima zi de muncă mi-a fost foarte rușine să-mi recunosc vârsta de 19 ani. Am aproximat că am undeva la 20 de ani, deoarece nu voiam să fiu considerată un copil.

Nu știam de la început ce o sa fac acolo exact. Jobul pe care îl am nu are atât de multă legătura cu ce am făcut la facultate, fiind o nișă pe piață, astfel că a trebuit să iau totul de la 0. Dacă vă imaginați că viitorii voștri superiori se așteaptă să știți exact ce e de făcut și că o să aduceți din primele săptămâni rezultate excepționale, e total greșit. Eu am avut suficient timp sa învăț puțin din toate și mai apoi, să primesc task-uri exacte. Am avut un mentor alături, am fost curioasă, am pus întrebări și consider că acesta e un lucru esențial ca să te faci remarcat. La început de drum e normal să cauți experiență, iar banii vor veni cu siguranţă dacă vei munci. Vă sfătuiesc să încercați și să nu vă fie frică să vă angajaţi din timpul facultății!

Stela Nicoleta Stoian

Deși viața unui corporatist pare dificilă şi poate aduce monotonie, modul în care interacționezi cu colegii, dar și capacitatea de a-ți gestiona taskurile reprezintă puncte cheie în orice organizație.

La început, orice persoană poate fi speriată, însă în primele săptămâni vei face parte dintr-un proces de know-how. Colegii mai vechi (mentorii) lucrează cu tine pas cu pas pentru a fi siguri că vei fi capabil să te descurci singur în cel mai scurt timp posibil.

De asemenea, posibilitatea de a participa la diferite traininguri în cadrul companiei (ce nu țin obligatoriu de domeniul în care activezi) reprezintă un plus pentru o persoană care lucrează într-o multinațională.

Chiar dacă nu pot să-ți ofer detalii legate de concedii sau salarii, pot să-ți zic că, dacă știi cum să-ți gestionezi zilele libere, vei evita cu siguranţă ceea ce numesc unii oboseală psihică la locul de muncă. De exemplu, eu nu sunt un fan al vacanțelor lungi de câteva săptămâni, preferând să îmi iau zile libere astfel încât să le leg cu weekendurile. Sunt convins că mulţi tineri care lucrează în corporații fac asta.

În mare parte, cel mai important lucru pe care trebuie să-l ai sau să-l dezvolți este time managementul.

Alexandru Bucăloiu

De la „nu-mi doresc să lucrez vara asta” la „haide să o fac și pe asta” era un mic pas care m-ar fi putut face să ratez jobul mult dorit. Poate părea că atunci când scrii cod tot repeți ce au făcut alții, dar este un mediu foarte dinamic ce te provoacă în mod constant.

A fost ușor să mă adaptez mediului de lucru, având parte de traininguri și colegi dispuși oricând să sară în ajutor. Volumul de muncă se resimte diferit de la proiect la proiect și în funcţie de cât de mult te regăsești în el. Pentru că așa cum în facultate te așezai în prima bancă datorită profesorului care te inspiră, dar nu simțeai că depui un mare efort, la muncă pui toată pasiunea în proiectul în care te regăsești cel mai mult și nu simți că îți consumă atât de multă energie, chiar dacă volumul de task-uri e mare.

Mihaela Alina Ene

Stăteam acasă în fața laptopului cu o bucățică de hârtie în mână pe care scria bolduit „Licențiat în științe economice” și mă gândeam „acum ce trebuie să fac?”. După minute în șir de stat pe gânduri, m-am decis să îmi actualizez CV-ul și să încep să aplic la diferite joburi.

După câteva zile am fost sunată de cei de la Ericsson pentru un post de Data Analyst pe care l-am acceptat entuziasmată. Primele trei cuvinte auzite la birou și care urmau să devină cele mai utilizate din vocabularul meu au fost: „Alarms”, „Tickets” și „Work Orders”. Mi s-a explicat pe scurt ce înseamnă fiecare: antenele transmit alarme, pe baza cărora se creează tichete. Cu ajutorul lor se creează un work order pentru ca un inginer să meargă la antena respectivă și să rezolve problema. În jurul acestor trei cuvinte orbitează întreaga mea activitate la Ericsson, scopul meu fiind acela de a crea grafice, rapoarte și analize pentru cei din conducere. Volumul de task-uri este unul moderat, care îmi permite să termin programul la ora 18:00 fără a fi nevoită să lucrez suplimentar.

Pe tot parcursul meu în această firmă, am învățat o groază de lucruri, de la aplicații noi și până la lucruri tehnice despre rețele de telefonie. De asemenea, pot spune cu toată mândria că facultatea de Cibernetică și voluntariatul în SiSC, și-au lăsat amprenta asupra mea învățându-mă: cum să învăț, să am curaj să încerc lucruri noi, să îmi organizez timpul și să îmi prioritizez task-urile.