Înapoi
Următorul pas!
CV de succes pentru primul job
A fi angajat în timpul facultății nu mai e un mister...

Următorul pas!

Cel care spune că trăiește doar în prezent și nu se gândește niciodată la viitor, minte! Conștient sau nu, la baza fiecărei decizii pe care o facem stă gândul la ceea ce s-ar putea întâmpla în viitor, iar facultatea reprezintă una dintre alegerile pe care toți le facem în mod conștient. Un aspect decisiv în acest proces îl reprezintă oportunitățile oferite după finalizarea studiilor.

Facultatea de Cibernetică, Statistică și Informatică Economică (CSIE) este recunoscută tocmai pentru succesul avut pe piața muncii de către studenții săi, iar în cazul în care te întrebai ce job ai putea urma după absolvirea acestei facultăți, noi suntem aici să-ți oferim o mână de ajutor.

Cibernetică Economică

Analiza și modelarea datelor reprezintă nucleul acestei specializări, iar în general, joburile în care sunt căutate aceste skill-uri sunt cele de

data science. Câteva exemple relevante sunt: data scientist, data engineer, data architect, data analyst.

Experții în data science sunt necesari în aproape toate domeniile, de la securitatea guvernamentală până la aplicațiile de dating. Milioane de companii se bazează pe big data pentru a funcționa corespunzător și a-și servi mai bine clienții. Carierele în acest domeniu sunt foarte căutate și această tendință nu va încetini în curând, dacă nu vreodată.

Informatică Economică

Cu acest domeniu nu ai cum să dai greș! Specializarea informatică economică se bazează pe programare și software development, iar cand vine vorba de un loc de muncă...ei bine, ai de unde alege! Industria IT este unul dintre sectoarele cu cea mai rapidă creștere din întreaga lume, oferind locuri de muncă pline de oportunități.

Programator, web developer, tehnician IT, support specialist sunt doar o parte din joburile pe care le poți urma în viitor dacă îți finalizezi studiile pe această specializare.

Statistică și Previziune Economică

Un domeniu la fel de important ca cele prezentate până acum este cel de Statistică și Previziune Economică. Dacă nu ți-ai dat seama deja, aici vei învăța să te joci cucolectarea, organizarea, analiza și interpretarea unor cantități mari de date numerice, iar joburile din care poți alege nu sunt puține!

Vorbim despre o ramură a matematicii care te poate ajuta să înțelegi mult mai bine ceea ce se întâmplă în jurul tău din punct de vedere economic. Dependența crescândă de date și necesitatea unei analize la nivel înalt în multe industrii înseamnă că majoritatea skill-urilor în statistică sunt din ce în ce mai solicitate în fiecare sector.

Câteva locuri de muncă pe care le-ai putea lua în considerare sunt: cercetător de piață, analist financiar, estimator de costuri, analist de afaceri, statistician.

După cum poți vedea joburile prezentate sunt oarecum în același câmp lexical, dar cu toate acestea fiecare specializare a facultății noastre este unică, frumoasă și diferită în felul ei! Sfatul nostru este să alegi mereu varianta care te pasionează mai mult și astfel succesul va fi garantat!

Ionela Mihaela Stan

Membru Departament Educațional

Sindicatul Studenților din Cibernetică

CV de succes pentru primul job

Vrei să te angajezi, iar realizarea CV-ului îți dă bătăi de cap? Este normal ca la început de drum să nu ai experiență, însă acest lucru nu este un dezavantaj. Mai jos, îți prezentăm 4 sfaturi de care să ții cont în realizarea CV-ului:

1. Urmărește o structură clară și ușor de parcurs!

Realizează o

structură schematică

și folosește

cuvinte cheie

pentru ca recrutorul să identifice mai ușor dacă ești potrivit pentru jobul respectiv.

2. Ce pui la experiență dacă nu ai lucrat niciodată?

Chiar dacă nu ai mai lucrat, arată-i angajatorului că ești o persoană activă și dornică de dezvoltare.

Menționează experiențele de voluntariat

, deoarece au ajutat la formarea ta ca persoană. Ai devenit mai organizat, ai lucrat în echipă sau poate chiar ai coordonat un proiect.

3. Ce poză alegi?

Alege o fotografie clară care îi ajută pe recrutori să își formeze o imagine despre tine. Poate cel care îți citește CV-ul te-a văzut la un workshop și te-a remarcat, iar acum își amintește de tine.

4. Fii sincer!

Acesta este cu siguranță cel mai important aspect de care trebuie să ții cont. Fii sincer atunci când menționezi nivelul limbilor străine sau al abilităților tehnice.

Când vei ajunge la interviu, recrutorul își va da seama dacă ai vrut să impresionezi.

Salvează CV-ul în format PDF

, trimite-l și așteaptă primul interviu. Nu trimite mailul gol, scrie ceva scurt care să îi arate recrutorului entuziasmul tău.

Recrutorii primesc sute de CV-uri. Fă-i să se oprească la al tău și să te cheme la un interviu!

Cum te ajută profilul de LinkedIn?

Așa cum pe Instagram le arăți prietenilor ce faci în timpul liber, pe LinkedIn arăți ce faci din punct de vedere profesional. De multe ori, recrutorii te caută și aici după ce îți citesc CV-ul sau te pot contacta pentru un job. Iată câteva recomandări pentru un profil care te pune în valoare:

1. Tagline de impact

Tagline-ul este propoziția care apare sub numele tău. De obicei, aici oamenii își pun postul pe care îl au în prezent. Fiind la început de drum, poți alege un tagline creativ și de impact, de exemplu IT Student in search of new experiences.

2. Fotografie de profil și cover reprezentative

Cel mai simplu este să folosești aceeași fotografie de profil din CV. Dar ce pui la cover? Poți să îți faci un cover personalizat, specific domeniului în care îți cauți job și cu un text reprezentativ pentru tine.

3. Personalizează-ți URL-ul!

Link-ul profilului tău trebuie să fie ușor de găsit. Schimbă-l și pune numele tău!

4. Setează opțiunea Open to work!

Aceasta le va arăta recrutorilor că ești în căutarea unui job, iar dacă ai un profil relevant pentru ei, te vor contacta.

5. Postează și interacționează!

Pentru a-ți arăta implicarea, poți distribui evenimentele relevante la care participi sau poți povesti ce faci în cadrul unei asociații de voluntariat. Interacționează cu postările altor utilizatori și fii deschis la conversații!

Fii sincer, pune-te în evidență și nu uita că atât CV-ul, cât și profilul de LinkedIn sunt instrumente care te promovează în fața angajatorilor!

Ana Gîlcescu

Alumnus Departament Imagine & Promovare

Sindicatul Studenților din Cibernetică (SiSC)

A fi angajat în timpul facultății nu mai e un mister...

Dacă titlul articolului ți-a atras atenția, te afli în locul portrivit, deoarece în rândurile ce urmează vom reuși să deslușim împreună misterul studentului angajat în perioada facultății. Vei afla cât de greu este, care sunt temerile ce pot interveni și cum să faci față fiecărui obstacol, astfel încât cariera ta să înceapă chiar acum. Spusele următorilor studenți sunt indicii clare spre acest drum de succes pe care, dacă simți și tu, te poți îndrepta.

Cuvântul cel mai potrivit care ar descrie ultimul an ar fi provocare. Deși știam că va fi o perioadă destul de încărcată, am învățat că fiecare oportunitate care te face să te gândești de două ori trebuie valorificată. Astfel, atunci când am auzit de un program de internship pe testare software, un domeniu nou, dar, totodată, interesant pentru mine, am decis să-mi trimit CV-ul, iar la finalul procesului de recrutare am fost printre norocoșii acceptați.

Da, a fost dificil la început, dar atunci când ai un obiectiv pe care îți dorești să-l îndeplinești și lucrezi la asta, satisfacția pe care o ai la final face să merite tot efortul depus. Prin urmare, aveți curaj să vă implicați în oportunitățile pe care le simțiți potrivite pentru voi, pentru că, indiferent de cât de greu vi se va părea la început, pe parcurs veți vedea că evoluția voastră va face ca totul să fi meritat!

Antonia Călugăru

Pentru mine, angajarea a venit ca un lucru firesc, un lucru care m-a ajutat să-mi îndeplinesc mai multe nevoi. Deși am fost puțin stresat în legătură cu gestionarea timpului între facultate, muncă și viață personală, lucrurile s-au rezolvat de la sine. Ocup poziția de RPA Developer și am avut un mare noroc și cu mediul în care am lucrat, un mediu cu oameni deschiși la orice problemă ai avea, un mediu în care dezvoltarea este cel mai important punct de pe ordinea de zi. Astfel, locul de muncă nu m-a inhibat cu nimic, ci m-a dezvoltat și consider că a fost o alegere bună să fac acest lucru în paralel cu facultatea. Eu unul vă încurajez să aveți încredere în voi indiferent de ce drum alegeți și ce responsabilități aveți în viață, deoarece, la sfârșitul zilei, vouă vă dați socoteală și, în final, trebuie să vă fie bine cu alegerile pe care le faceți. Nu uitați, norocul îi ajută pe cei îndrăzneți.

Adrian Alexandru Predoană

Inițial am fost puțin sceptică în ceea ce privește găsirea unui loc de muncă încă din facultate. Îmi era teamă că nu voi putea să mă concentrez pe studiu la fel ca în primii ani sau că nu voi mai avea timp liber. Cu toate acestea, în anul III am decis să mă angajez și pot spune că nu regret acest lucru. Pe mine această experiență m-a responsabilizat și retrospectiv vorbind, cred că în anul III am reușit să îmi organizez cel mai bine timpul.

În prezent, sunt angajată de 10 luni și lucrez ca Data Engineer. Cu alte cuvinte, monitorizez workflow-uri de date și lucrez cu Big Data, utilizând limbaje precum Python, Scala și Spark SQL. Echipa mea a fost foarte înțelegătoare și am avut parte de susținerea lor în perioada sesiunii și a licenței, iar acest lucru a contat foarte mult.

Ca un sfat pentru voi, nu vă lăsați constrânși de colegii voștri, important este să vă simțiți voi pregătiți să faceți acest pas!

Andreea-Ioana Tudoran

Acum că ai observat sfaturile colegilor tăi, te încumeți să dezlegi misterul carierei tale?

Marinescu Elena-Denisa

Membru Departament Educațional

Sindicatul Studenților din Cibernetică (SiSC)

4MAYO

4MAYO este o inițiativă creată pentru a sprijini comunitatea IT, ce organizează evenimente care să te familiarizeze cu domeniul de Business și cel IT. Fondată de patru tineri, alumni SiSC, aceștia și-au dezvoltat pasiunea pentru astfel de evenimente prin intermediul experienței lor de voluntari. Dacă ești curios să vezi ce sfaturi au pentru tine, avem răspunsurile oferite de către unul dintre fondatori.

Ce le-ați sugera studenților ce vor să se angajeze din timpul facultății?

Experiența unui loc de muncă poate accelera o viitoare carieră în IT și te poate ajuta să îți dai seama mai repede ce ramură ți se potrivește. Pentru a realiza echilibrul de care spuneam mai sus, poți face acest lucru în internshipuri, poate chiar part-time.

Alege-ți internshipul sau locul de muncă în funcție de obiectivele tale. Dacă vrei doar să experimentezi, alege programe care ți se par interesante, cu scopul de a învața. Dacă vrei să îți începi deja cariera, te poți orienta spre zone în care te vezi lucrând mai mulți ani, iar în timpul facultății, alege doar oportunitățile care te dezvoltă.

Ce sfaturi le-ați oferi tinerilor care nu vor să urmeze calea angajării, ci să devină antreprenori?

Lista este lungă, pentru că un antreprenor este un om care crează un context potrivit pentru investitori, iar acest lucru nu este niciodată un task ușor. Vom prezenta două elemente (consecvența și echipa) și două sfaturi esențiale pentru a începe o afacere.

Nu există antreprenor care să nu fi dat peste multe probleme, fie că sunt ele juridice, mentale, sociale, iar fără efort constant cu gândul la obiectivul final, majoritatea renunță. Fii consecvent, nu te opri la jumătatea drumului! Al doilea element, este echipa, pe care în majoritatea cazurilor noi am pune-o chiar în fața produsului/serviciului pe care îl oferi. Dacă ai un produs incredibil, dar nu ai o echipă cu care să îl aduci în fața clienților, foarte probabil vei da faliment. Dacă ai o echipa solidă, poate primul sau al doilea produs nu va merge, dar lucrând împreună cresc exponențial șansele să ajungeți la un produs de success.

Acum și cele două sfaturi. Primul este planul, înainte de a începe un business fiind crucial să se realizeze unul, iar acest lucru se face cel mai bine printr-o mulțime de întrebări: Ce nevoie vrem să rezolvăm?, Cum facem asta?, Unde vrem să ajungem? etc. Acest plan se va tot schimba, dar cu cât este mai solid la început, cu atât direcția în care mergi va fi cea corectă. Al doilea sfat este să înțelegi ce este antreprenoriatul, iar primul paragraf poate fi un punct de pornire bun. Dacă pornești cu gândul de a fi șef sau de a face doar bani, îți pui singur o piedică.

Ce sugestii le-ați oferi studenților pentru o carieră de succes?

Să încerce multe experiențe atât în timpul facultății, cât și după ce vor fi angajați și să nu se limiteze la o singură activitate deoarece cu cât te implici în mai multe lucruri cu atât îți poți da seama ce vrei să faci cu adevărat. Succesul poate avea mai multe forme, un om de succes din punctul nostru de vedere trebuie să aibă un echilibru și să aibă impact.

Pentru mai multe detalii poți accesa site-ul https://4mayo.ro/.

Ioana Comînceanu

Membru Departament Educațional

Sindicatul Studenților din Cibernetică (SiSC)