Înapoi

Cuvântul Decanului

Drumul către dezvoltarea TA profesională!

Bine ați venit în cadrul facultății de CSIE, o comunitate care evoluează spectaculos, lucru dovedit de atractivitatea ei în opţiunile candidaţilor şi în preferinţele angajatorilor. Chiar dacă, din cauza pandemiei, accesul în cadrul facultății este deocamdată virtual, eu vă invit la optimism. Astfel, am convingerea că vom depăși repede acest moment și ne vom întâlni și fizic la ASE.

Din punctul meu de vedere este foarte important ca în perioada următoare să vă protejați pentru a rămâne sănătoși, motivați și entuziaști, astfel încât să participați la activitățile didactice care se vor desfășura în mediul online, cel puțin în primul semestru. Consider că, în condițiile actuale, aceasta este cea mai bună variantă de lucru, ca voi să vă îndepliniți principalul obiectiv pentru care ați optat să fiți studenți și anume acela de a vă forma profesional, la cel mai înalt nivel, prin învățătură.

Continuând în aceeași manieră, îi felicit pe toți studenții acestei facultăți, pentru alegerea făcută și le doresc mult succes în noul an universitar. Cu toții știm că această facultate nu este uşoară și, de aceea, îi sfătuiesc pe studenții din CSIE să muncească cu seriozitate și perseverență pentru a o absolvi.

Vă rog să aveți în vedere că modalitatea de promovare de la un an la altul, prin sistemul creditelor transferabile, pare una facilă, însă ascunde o mare capcană deoarece, pentru finalizarea studiilor de licenţă, trebuie promovate toate disciplinele din planul de învăţământ, iar promovarea unui număr mare de examene în anul terminal devine pentru mulţi o misiune aproape imposibilă.

Mă adresez acum, în mod deosebit, bobocilor cu rugămintea de a-şi face timp pentru citirea regulamentelor şi a metodologiilor, a fişelor de disciplină, a anunţurilor postate pe site-urile instituţiei sau pe pagină lor personală, pentru a se informa cât mai bine. Numai în acest fel ei vor putea acţiona în cunoştinţă de cauză, evitând multe situaţii neplăcute.

Studentul „de 10” din CSIE este, în opinia mea, studentul care posedă cunoştinţe temeinice de specialitate, are şi spirit inovator, creativ, se implică în competiţiile profesional-ştiinţifice şi voluntariat. De asemenea, vreau să subliniez ideea că este foarte important ca acesta să știe să-și gestioneze bine timpul, astfel încât să se dezvolte pe plan academic, profesional și personal într-un mod echilibrat.

În încheiere, vă doresc un parcurs universitar cât mai bogat în împliniri, satisfacții și bucurii astfel încât, peste timp, să vă aduceți aminte de anii studenţiei ca fiind cei mai frumoşi ani din viaţă, chiar dacă o parte din ei s-au desfășurat online. În definitiv, acestea sunt realitățile pe care le trăim și e necesar, ca împreună, să facem față provocărilor pentru a ne asigura un viitor frumos, așa cum ni-l dorim.

BINE AI REVENIT!

Poate fiorul începutului nu mai este atât de puternic precum era atunci când ai pășit pentru prima dată pragul facultății. Poate emoțiile nu te mai cuprind sau poate entuziasmul naiv pe care îl aveai ca boboc a fost înlocuit de gânduri despre viitor sau despre cum să devii ceea ce mereu ai visat. Ei bine, StudenCSIE îți va călăuzi pașii spre îndeplinirea țelurilor tale. De la informații despre facultate și timp liber, până la o incursiune în potențialele cariere pe care le poți urma, sper să găsești doza de speranță pentru un an universitar de succes. Te îndemn să înveți cât mai multe, să descoperi și mai multe și să fii mereu curios. Nu lăsa capitolul studenției să se scrie singur. Ia stiloul în mână și conturează-ți cea mai frumoasă poveste!

Timpul trece, anii studenției se scurg, iar anul acesta nu-ți mai faci griji în legătură cu găsirea clădirilor, ci te gândești cu mai mult interes la aspecte mai complexe. Probabil că emoțiile legate de practică și lucrarea de licență au luat locul celor din anul în care erai boboc. Nu ești singurul care trece prin asta și tocmai de aceea suntem pregătiți să te ajutăm în evadarea din labirintul incertitudinii. În cele ce urmează vei descoperi răspunsuri la întrebările care te macină și vei avea ocazia să explorezi oportunitățile de care poți profita chiar și în această perioadă mai specială. Totul va prinde contur dacă rămâi optimist și încrezător în forțele proprii, iar la final vei fi cu siguranță mândru de reușitele tale. Acum că te apropii de linia de finish, te încurajez să nu ratezi nicio oportunitate ivită pe parcursul ultimelor tale momente din studenție. Mult succes!

Bună, drag student!

Dacă ai ajuns să citești aceste rânduri înseamnă, fără îndoială, că pentru tine studenția este o călătorie pe care nu vrei să o abandonezi până nu descoperi toate aventurile și provocările apărute în cale. Acest drum te va conduce spre o nouă viziune, spre o dezvoltare personală, care merită pe deplin tot efortul depus în timpul anilor de studenție. Chiar dacă uneori poate părea copleșitoare, această perioadă își va pune amprenta asupra vieții tale, așa că profită de ea și bucură-te de toate lucrurile noi pe care le înveți. Dacă vrei ca studenția ta să fie presărată cu și mai multe momente memorabile, te invit să te alături familiei SiSC și să cunoști oameni plini de inițiativă și curaj. Alătură-te nouă ca să-ți descoperi noi aptitudini și să legi noi prietenii!

Materiile anului II

Semestrul I

Programare Orientată Obiect – POO (5 credite, examen)

Nu te speria dacă toată lumea îți va spune că aceasta este cea mai grea materie, acordă-i suficient timp și totul va fi bine. La seminar vei învăța conceptele de bază ale programării orientate obiect, iar temele și proiectul te vor ajuta să te pregătești pentru examen.

Probabilități și Statistică Matematică (4 credite, examen)

Aceasta este ultima materie din sfera matematicii pe care o vei face la facultate. Dacă ai acordat minimul de atenție materiilor de statistică și matematică din anul precedent, atunci integralele, limitele, media și dispersia nu îți vor crea probleme.

Baze de Date (5 credite, examen)

Aceasta este una dintre materiile de programare care le stârnește interesul studenților, fiind și una dintre cele mai accesibile. La această materie vei lucra în limbajul SQL și vei învăța să modelezi o bază de date. Acordă importanță proiectului, acesta te va ajuta mai mult decât crezi.

Statistică Macroeconomică (4 credite, examen)

Această materie sigur nu îți va da bătăi de cap dacă PIB-ul și PIN-ul îți sunt cât de cât cunoscute din anul anterior. La examen, pe lângă problemele pe care le vei face la seminar, vei avea și o parte teoretică, așa că fii atent și la curs.

Microeconomie Cantitativă (4 credite, examen)

Nu cred că este o surpriză că această materie îmbină noțiunile de economie și matematică pe care le-ai acumulat până acum. Vei observa cât de ușor este să ajungi la un rezultat final optim folosindu-te de sistemele de ecuații. Acordă atenție cursului și seminarului și lucrează singur aplicațiile propuse, în felul acesta, singura ta problemă la examen va fi timpul, pentru că de cunoștințe nu vei duce lipsă.

Management (4 credite, examen)

Nu-ți face griji pentru denumirea sofisticată a acestei materii, după primele cursuri și seminare îți vei da seama că este atrăgătoare și că vrei să afli mai multe. La finalul semestrului vei fi capabil să găsești chiar tu soluții pentru îmbunătățirea strategiei unei companii.

Finanțe (4 credite, examen)

Te întrebi de ce îți trebuie această materie, când ai venit să înveți programare? Vei vedea că unele informații și indicatori financiari îți vor fi de folos. Încearcă să tratezi această materie cât se poate de serios, deoarece examenul are un grad de dificultate ridicat.

Semestrul II - Cibernetică economică

Econometrie (4 credite, examen)

La această materie vei afla care sunt pașii pe care trebuie să îi urmezi pentru a găsi o soluție optimă, folosindu-te de o regresie. Nu are de ce să-ți dea bătăi de cap dacă o tratezi cu seriozitate și înveți noțiunile necesare pe parcursul semestrului.

Teoria Deciziei (4 credite, examen)

Materia te va ajuta să alegi întotdeauna soluția optimă și să gândești situațiile din punct de vedere economic. Examenul va fi compus atât din probleme, cât și din teorie, așa că nu uita să te axezi și pe această parte.

Microeconomie Managerială (4 credite, examen)

Materia este o continuare a Microeconomiei Cantitative. Ceea ce este cu adevărat interesant este că la seminar vei lucra în R, un limbaj de programare și un mediu software pentru calcule statistice și grafică.

Analiza și Diagnoza Sistemelor Economice (4 credite, examen)

Această materie te va învăța care sunt indicatorii de performanță și de risc de la nivelul întreprinderii. Totodată, vei învăța cum să analizezi un sistem economic, utilizând metode precum cea a interviului, analiza SWOT și altele.

Simularea Proceselor Economice (4 credite, examen)

Aceasta este probabil una dintre cele mai importante materii, după cum o cataloghează studenții, pentru că este important ca un viitor analist de sistem să înțeleagă raționamentul și conceptul acesteia. Vei studia procese precum alocarea eficientă de materie primă sau determinarea drumului critic.

Macroeconomie Cantitativă (4 credite, examen)

Oh, nu, încă ceva legat de economie… Te asigur că vei ajunge să îți placă să lucrezi probleme, fie ele cu modelele IS-LM sau IS-LM-BP. În privința examenului nu trebuie să îți faci griji, puțină teorie și problemele rezolvate la seminare îți vor fi de ajuns.

Semestrul II - Statistică

Pachete Software (4 credite, examen)

Disciplina își propune prezentarea unor programe software ce se folosesc frecvent în rezolvarea problemelor din domeniul economic. Pe lângă noțiunile teoretice generale despre produse software, vei putea studia și Excel, Python și SAS.

Testarea Ipotezelor Statistice (4 credite, examen)

La această materie vei aprofunda noțiunile dobândite în primul semestru la materia Probabilități și Statistică Matematică. Dacă îți dorești să ajungi la rezultatul dorit, îți vindem un pont: fii foarte atent la calcule!

Statistică Neparametrică (4 credite, examen)

O greșeală des întâlnită la analiști este utilizarea necorespunzătoare a metodelor parametrice în cazul unor date neparametrice. Dar nu îți face griji, tu vei ajunge un analist de succes, pentru că la această materie vei studia amănunțit cum trebuie să procedezi în cazul unor astfel de date.

Statistică Spațială (4 credite, examen)

Instrumentul de bază pentru această materie este Excel-ul, dacă îi cunoști tainele, vei excela cu siguranță. Vei calcula cu ajutorul acestuia diverși indicatori prin introducerea de date în cadrul programului.

Macroeconomie Cantitativă (4 credite, examen)

Această materie a fost descrisă anterior.

Econometrie (4 credite, examen)

Această materie a fost descrisă anterior.

Semestrul II - Informatică Economică

Structuri de Date (4 credite, examen)

Aceasta ar putea fi catalogată ca fiind una dintre cele mai dificile materii ale semestrului. Dar nu îți face griji, dacă vei studia de la început cu atenție listele, tabelele de dispersie, grafurile și arborii, nu ar trebui ca la examen să ai probleme. Putem spune că este chiar o materie care te pune la încercare și îți oferă multe beneficii în viitor dacă o înțelegi încă de la început.

Programare Multiparadigmă – Java (4 credite, examen)

Este una dintre materiile care se bazează pe noțiunile de POO învățate în primul semestru, doar că la un nivel mai avansat. Probabil vei auzi de multe ori menționându-se de „thread-uri” și „server”, dar vei afla cu siguranță importanța lor la cursuri și seminare.

Programarea Aplicațiilor Windows (4 credite, examen)

Și la această materie vei folosi noțiunile de POO, dar aplicate într-un alt limbaj de programare, C#. Nu te panica, chiar dacă este un limbaj de programare nou, acesta este destul de accesibil și îți va permite să creezi interfața grafică a aplicațiilor tale. Prin intermediul proiectului este posibil să-ți descoperi o nouă pasiune, așa că ar trebui să-l tratezi cu seriozitate.

SGBD Oracle (4 credite, examen)

Parcă îți sună cunoscut, nu? Da, chiar așa este, la această materie vei continua să studiezi ce ai învățat în primul semestru la Baze de Date. Acum vei lucra cu PL/SQL, un limbaj procedural creat de Oracle și probabil puțin APEX. Ai face bine să îți pui la punct proiectul din semestrul anterior, pentru că vei continua să lucrezi pe baza lui și acum.

Macroeconomie Cantitativă (4 credite, examen)

Această materie a fost descrisă anterior.

Programarea Evolutivă și Algoritmi Genetici (4 credite, verificare)

La această materie vei parcurge o mulțime de algoritmi folosiți în diverse domenii, unii mai interesanți decât alții. Și aici te vei întâlni cu un limbaj de programare nou, Python, dar nu îți face griji, seminarele te vor ajuta mai mult decât crezi. Ar trebui să știi că atât nota de la seminar, cât și cea de la curs, valorează 50% din nota finală.

La toate cele trei specializări vei face opționalul pe care l-ai ales în anul I, iar finalitatea lui va fi o verificare ce valorează 3 credite. De asemenea, în acest semestru vei face și practica de specialitate, finalizată tot cu 3 credite.

Materiile anului III

Specializarea Cibernetică Economică

Semestrul I:

Cibernetica Sistemelor Economice (5 credite, examen)

Este o continuare a Bazelor Ciberneticii Economice, în care accentul este pus pe modelarea și observarea sistemelor adaptive complexe, la nivel microeconomic. Te vei întâlni cu termeni precum Banca Comercială, Gospodăria Individuală, dar și Economia Națională. De asemenea, vei utiliza și software-uri specializate pentru modelare economică. Câteva dintre acestea sunt: GEPHI și STELLA.

Cercetări Operaționale (5 credite, examen)

Noțiunile învățate în anul I de facultate la Bazele Cercetărilor Operaționale îți vor fi de ajutor, această disciplină reprezentând o aprofundare a ceea ce cunoșteai deja. Vei descoperi atât algoritmi de optimizare a problemelor de programare liniară, cât și metode pentru rezolvarea problemelor de transport. Dacă numele SIMPLEX sau problema de afectare te sperie încă de pe acum, noi îți recomandăm să lucrezi multe exerciții propuse, asemănătoare cu cele de la seminar, deoarece volumul de muncă este ridicat și ne dorim să treci examenul cu ușurință.

Analiza Datelor (4 credite, examen)

În cadrul acestei discipline te vei întâlni cu metode de analiză multivariată a datelor, pe baza cărora vei determina factori cheie și vei învăța să explici fenomenele de la nivelul seturilor de date. De asemenea, vei avea de elaborat un proiect amplu în mediul statistic R care te va ajuta să reții noțiunile învățate la seminar și care acoperă o bună parte din subiectele date la examen. Sfatul nostru este să te familiarizezi încă de la început cu ,Analiza Componentelor Principale și cu Algoritmii de Clusterizare, iar în final totul va fi bine.

Dinamica Sistemelor Economice (4 credite, examen)

Este o disciplină ce se aseamănă cu Cibernetica Sistemelor Economice, doar că de această dată accentul este pus pe latura macroeconomică. Vei învăța să utilizezi sisteme de ecuații pentru a modela și conduce sistemele de la nivelul macroeconomic, către o ipostază dorită. Dacă în cadrul Bazelor Ciberneticii Economice ai învățat să folosești Modelarea Bazată pe Agenți, acum vei studia Modelarea Bazată pe Ecuații Structurale ce este o unealtă folositoare în arsenalul oricărui absolvent de cibernetică.

Economia și Gestiunea Riscului (4 credite, examen)

Cursul de Economia și Gestiunea Riscului îți prezintă concepte despre Cadrul General al Managementului Riscului Întreprinderii pe care va trebui să le aprofundezi pentru a putea analiza companiile și a descoperi în ce situație se află. De-a lungul semestrului, te vei lovi de noțiuni precum stabilirea contextului, identificarea riscurilor și analiza acestora, dar și de probleme cu arbori decizionali ce constituie bagajul de cunoștințe elementar al oricărui Risk Manager.

Inteligență Computațională în Economie (4 credite, examen)

Dacă nu te-ai speriat prea tare la descrierea cursului de Analiza Datelor, ei bine, te anunțăm că disciplina Inteligență Computațională este o soră mai mare a acesteia. Vei învăța algoritmi elementari de inteligență artificială și machine learning pe care îi vei aplica asupra datelor financiare în mediul de programare R. De asemenea, pe lângă partea computațională, vei rezolva la seminar și exerciții matematice ce te vor ajuta să înțelegi cum funcționează algoritmii aplicați la calculator.

În acest semestru vei avea şi disciplina opțională aleasă anterior, dintre Sondaje și Anchete Statistice, Demografie, Tehnologii Web, Multimedia, SGBD Oracle, Robotică, Modelarea Stochastică în Domeniul Economic (4 credite, verificare).

Semestrul II:

Sociologie (2 credite, verificare)

Cursul de Sociologie te va învăța concepte despre societatea umană și comunitate, te va introduce în diferite perspective ale relației dintre om și societate și îți va prezenta noțiuni despre Globalizare și Urbanizare. Desfășurarea acestei discipline este una dinamică, presupunând îmbinarea multor activități de învățare, printre care se numără dezbaterile libere și documentarele.

Teoria Jocurilor (5 credite, examen)

Cursul acesta te va ajuta să înțelegi diversele tipuri de jocuri apărute pe piețele economice. Vei studia conceptele ce stau la baza teoriei jocurilor și a negocierilor, iar la finalizarea cursului, jocurile dinamice și cele statistice nu îți vor mai da mari bătăi de cap.

Sisteme Informaționale pentru Conducere (5 credite, verificare)

Această materie se ocupă cu oferirea unor soluții de analiză a modului în care se iau deciziile în cadrul unei companii, folosind tehnici specifice. În cadrul seminarului, vei avea ocazia să lucrezi la un proiect ce simulează modul în care departamentele întreprinderii comunică între ele. De asemenea, la finalizarea cursului, vei dobândi cunoștințe de bază în administrarea unei platforme de tip Sharepoint.

Sisteme Suport de Decizie (5 credite, examen)

Principalul obiectiv al acestui curs este dezvoltarea unor abilități de analiză, proiectare și implementare a unui sistem suport în luarea deciziilor optime în mediul economic actual. Vei lucra module de analiză și proiectare oferite de către Excel, Crystal Ball, AntConc, R, Access, SQL.

Pachete Software (5 credite, examen)

În cadrul acestei discipline vei învăța să utilizezi produse software precum Excel, SAS sau Python pentru a rezolva diferite probleme din domeniul economic. De asemenea, vei aprofunda atât noțiuni despre tipuri de licențe, cloud computing, cât și despre modalități de identificare a unui pachet software eficient și util.

Serii de Timp (4 credite, examen)

Aici vei realiza predicții în domenii diverse, precum economia și alte științe ale naturii sau sociale, prin utilizarea unor seturi de metode și tehnici de analiză econometrice. La seminar, vei lucra în software-ul EViews, cu care va trebui să elaborezi un proiect pe parcursul semestrului, al cărui grad de dificultate se apropie de cel al lucrării de licență. Nu te speria, nu ești pe cont propriu, iar noțiunile aprofundate în cadrul proiectului te vor ajuta să treci examenul cu brio.

În acest semestru vei avea şi disciplina opțională aleasă anterior dintre Drept și Dreptul Afacerilor (4 credite, verificare), unde vei avea ocazia să înveți noțiuni juridice de bază, folositoare oricărui economist.

Specializarea Informatică Economică

Semestrul I:

Rețele de calculatoare (5 credite, examen)

În cadrul acestei discipline vei învăța cum funcționează un ansamblu de calculatoare interconectate. Vei dobândi informații despre servere, adrese și IP-uri și felul în care circulă informația în cadrul serviciilor de rețea locale și globale.

Dispozitive și Aplicații Mobile (5 credite, examen)

Dacă te-ai întrebat vreodată cum sunt proiectate aplicațiile de pe un telefon cu Android, această materie îți va oferi o introducere destul de cuprinzătoare. Vei programa în Java, folosind mediul Android Studio. Vei avea de realizat un proiect ce reprezintă o parte importantă din nota finală, așa că nu îl lăsa pe ultima sută de metri.

Analiza Datelor (4 credite, examen)

Această materie îți va prezenta câteva metode de analiză multivariată a datelor și cum să implementezi algoritmii respectivi în mediul informatic, folosind limbajul Python și mediul de programare PyCharm. Dacă acorzi atenție interpretărilor și îți salvezi munca de la seminar, proiectul nu ar trebui să îți pună prea multe probleme.

Tehnologii Web (4 credite, examen)

Aici vei face cunoștință cu bazele web developmentului. Vei lucra cu Visual Code și Amazon Web Services, te vei familiariza cu HTML și JavaScript și vei realiza primul tău server. Vei avea de făcut și un proiect, de această dată în echipă. Încearcă pe cât posibil să ajungi la fiecare seminar, pentru că multe lecții se bazează pe ceea ce ai făcut săptămâna precedentă.

Econometrie (4 credite, examen)

Această materie a fost descrisă în articolul Materiile anului II.

Multimedia (4 credite, verificare)

Ceea ce vei studia aici se leagă cu partea de Tehnologii Web, axându-se însă mai mult pe elementul vizual. Vei lucra și aici folosind HTML, CSS și JavaScript. Vei învăța cum să realizezi pagini web cât mai estetice și cât mai interactive. Și aici vei avea de realizat un proiect, însă dacă îi acorzi un minim de interes și te apuci de el din timp nu vei avea probleme.

În acest semestru vei avea şi disciplina opțională aleasă anterior, dintre Demografie, Sondaje și Anchete Statistice, Cercetări Operaționale, Cibernetica Sistemelor Economice, Robotică și Modelarea Stochastică în Domeniul Economic (4 credite, verificare) .

Semestrul II:

Proiectarea Sistemelor Informatice (5 credite, examen)

În cadrul acestei materii vei învăța cum să realizezi diagrame în programe precum Visual Paradigm. Cu ajutorul acestora vei putea să reprezinți procese, activități și scenarii de utilizare pentru aplicațiile informatice. Nu este nimic dificil, însă fii atent la detalii și tratează proiectul cu seriozitate, întrucât acesta îți va fi de ajutor pentru lucrarea de licență.

Calitate și Testare Software (5 credite, examen)

Această disciplină îți va prezenta concepte practice din implementarea soluțiilor informatice. Vei învăța să realizezi teste unitare, să programezi respectând principiile de Clean Code. De asemenea, vei cunoaște structuri esențiale numite Design Patterns, pe care le vei putea adapta pentru implementarea diverselor soluții.

Pachete Software (5 credite, examen)

Această materie a fost descrisă anterior.

Serii de Timp (4 credite, examen)

Această materie a fost descrisă anterior.

Sisteme Informaționale Economice (5 credite, verificare)

În cadrul acestei materii vei studia sistemele economice, cu accent pe fluxul informațional pe care îl vei gestiona cu diferite unelte.

Sociologie (2 credite, verificare)

Această materie a fost descrisă anterior.

În acest semestru vei avea şi disciplina opțională aleasă anterior dintre Drept și Dreptul Afacerilor (4 credite, verificare), unde vei avea ocazia să înveți noțiuni juridice de bază, folositoare oricărui economist.

Specializarea Statistică

Semestrul I:

Modelarea și Vizualizarea Geospațială a Datelor Statistice (4 credite, verificare)

Această disciplină te va învăța să modelezi și să prelucrezi datele statistice. Vei folosi produse software precum ArcGIS, cu ajutorul cărora vei putea vizualiza datele sub forma unei hărți digitale.

Metode Statistice și Managementul Calității (5 credite, examen)

Folosind cunoștințele acumulate în cadrul acestei materii, vei putea analiza din punct de vedere statistic produsele unei firme producătoare, cu scopul de a asigura un management care să ofere un nivel ridicat de calitate.

Analiză Statistică Multidimensională (5 credite, examen)

Aici vei utiliza programe informatice specifice precum SPSS, ArcGIS, SPS și Excel. Astfel, te vei familiariza cu principalele metode de analiză statistică a fenomenelor economice și cum să obții drept rezultat informații relevante.

Sondaje și Anchete Statistice (4 credite, examen)

În cadrul acestei discipline vei dezvolta mai departe noțiunile învățate deja cu privire la tipurile de sondaje, la tehnicile statistice de culegere, prelucrare și interpretare a datelor obținute. De asemenea, vei avea ocazia de a le aplica practic, întrucât vei avea de realizat propriile sondaje.

Demografie (4 credite, examen)

Această materie te va învăța cum să folosești diverse tehnici de analiză și modelare, cu scopul de a analiza, de a grupa și de a compara populații prin utilizarea noțiunilor statistice.

Teoria Jocurilor (4 credite, examen)

Această materie a fost descrisă anterior.

În acest semestru, vei avea de ales între disciplinele opționale Cercetări Operaționale, Dinamica Sistemelor Economice, Programarea Aplicațiilor Windows, Tehnologii Web, SGBD Oracle, Robotică, Modelarea Stochastică în Domeniul Economic (4 credite, verificare).

Semestrul II:

Previziune Economică (5 credite, examen)

La această disciplină vei avea ocazia să înveți cum se elaborează previziunile în domeniul economic. Pentru a realiza asta, vei cunoaște și utiliza diverse tehnici statistice specifice.

Statistica Piețelor Financiare (5 credite, examen)

În cadrul acestei materii vei învăța să analizezi indicii financiar-bancari și bursieri. Vei putea să analizezi riscuri specifice proceselor economice și să realizezi evaluări obiective ale rezultatelor acestora.

Serii de Timp (5 credite, verificare)

Această materie a fost descrisă anterior.

Statistică Microeconomică (4 credite, examen)

Această disciplină urmărește, în special, cunoașterea și analiza indicatorilor și a metodelor statistice aplicate la nivel de agenți economici. Cu ajutorul informației statistice obținute se fundamentează deciziile manageriale.

Sociologie (2 credite, verificare)

Această materie a fost descrisă anterior.

Proiectarea Sistemelor Informatice în Statistică (5 credite, examen)

În cadrul acestei discipline îți vor fi prezentate particularitățile unui sistem dedicat analizelor statistice. De asemenea, te vei familiariza și cu pașii necesari în dezvoltarea oricărui tip de sistem informatic.

În acest semestru vei avea şi disciplina opțională aleasă anterior dintre Drept și Dreptul Afacerilor (4 credite, verificare), unde vei avea ocazia să înveți noțiuni juridice de bază, folositoare oricărui economist.

Practica de specialitate

Cu ce ne confruntăm?

Practica de specialitate este o disciplină obligatory, prevăzută în curriculum universitar în anul II. Aceasta are o durată de trei săptămâni, respectiv 84 de ore, care se pot desfășura comasat sau pe parcursul celui de-al doilea an de studiu și este apreciată cu un număr de 3 credite de studii transferabile.

Experiența stagiului de practică este una inedită și nu trebuie să te sperie. Dacă ești riguros și dedici o parte din timpul tău găsirii unei companii în cadrul căreia să îți desfășori activitatea, lucrurile se vor rezolva de la sine!

Metodologia subliniază faptul că este de datoria studentului să-și identifice partenerii de practică în timp util, nu mai târziu de prima lună a semestrului al doilea. Așadar, ai un întreg semestru la dispoziție pentru a decide dacă alegi calea angajării pe o anumită perioadă sau un internship în care să capeți ceva experiență.

Ce este convenția-cadru?

După ce ai luat o decizie, aceasta trebuie să fie oficializată prin semnarea unei convenții-cadru în triplu exemplar, ce ulterior va fi depusă la secretariatul facultății.

Dacă dispui de o adeverință de angajare care atestă efectuarea celor 84 de ore în cadrul unei firme, aceasta va înlocui convenția și te vei putea prezenta cu ea direct la colocviu.

Apreciere din partea firmei?

La sfârșitul stagiului, responsabilul din partea partenerului de practică îți va furniza, sub semnătură și ștampilă, o apreciere din care să rezulte numărul orelor efectuate, gradul de însușire a cunoștințelor și respectarea disciplinei la locul de practică. Vei avea nevoie de ea la prezentarea colocviului.

Într-un final vei ajunge și la proiectul de practică ce nu trebuie ignorat, deoarece vei fi evaluat pe baza acestuia de către profesorul îndrumător, la sfârșitul semestrului. Pe site-ul http://csie.ase.ro/practica vei găsi un ghid pentru realizarea proiectului. Îți sugerăm să iei în considerare pașii prezentați acolo pentru elaborarea unei lucrări de nota 10.

Pot avea restanță?

Răspunsul este DA, poți avea restanță la această disciplină, însă nu îți face griji: colocviul de practică se poate susține în sesiunea de restanțe dacă stagiul de practică a fost efectuat integral până la data susținerii acestuia.

Bine de știut!

Stagiul de practică poate fi efectuat la o firmă din domeniu și înainte de începerea anului al doilea, urmând ca actele să fie puse la punct la momentul potrivit. Dar ai grijă ca adeverința primită să fie recentă!

Fiecărei grupe îi va fi atribuit un coordonator de practică, deci vei putea apela cu încredere la acesta pentru orice nelămurire vei întâmpina.

De asemenea, pe platforma www.stagii.csie.ase.ro vei putea găsi câteva stagii puse la dispoziție de către facultate la diverse companii partenere, însă locurile sunt limitate.

Luminița de la capătul tunelului

O ultimă speranță în caz că timpul te presează este proiectul nostru, Tap That Job, ce își deschide porțile în fiecare primăvară pentru studenții aflați în impas. Îți poți echivala cele 84 de ore de practică participând la cursurile susținute de renumite companii din domeniu. Asigură-te că ai un CV bine pus la punct și înarmează-te cu mult entuziasm.

Mult succes!

Anul suplimentar: A doua șansă

Grija celor mai mulți studenți este aceea că nu vor reuși să promoveze toate examenele până la finalul ciclului de licenţă. Stați liniștiți, chiar dacă se ajunge în această ipostază, există speranță, iar numele ei este „anul suplimentar”. El îți oferă șansa de a continua studiile universitare de licență pentru a reuși să obții o notă de trecere la toate examenele.

Ce trebuie să fac pentru a mă înscrie în anul suplimentar?

Înscrierile au loc în săptămâna în care se desfăşoară admiterea pentru ciclul de licență. Pentru a te înscrie, va trebui să completezi o cerere de la secretariat, iar după aceea va trebui să plătești următoarele taxe:

1. 625 lei taxa de înscriere;

2. 400 lei/examen nepromovat.

Când se realizează înscrierea va trebui achitată, pe lângă taxă, suma totală pentru examenele nepromovate de pe primul semestru, urmând ca la începutul semestrului al doilea să fie plătită suma și pentru examenele aferente acestuia, dacă este cazul. În situația în care o persoană nu își permite să achite examenele se poate face o cerere la registratură pentru amânarea plății.

Ce se întâmplă dacă sunt deja în an suplimentar, dar nu am reușit să promovez toate examenele?

În acest caz, există reînmatricularea în anul III. Procesul este acelaşi cu cel al înscrierii în anul suplimentar, dar suma este puțin mai mare, mai exact 1250 de lei.
Lucrarea de Licență - Stația finală

Odată îmbarcat în CibeExpress, de la peronul 9 și ¾, iată-te aproape ajuns la finalul acestei călătorii glorioase, unde te așteaptă o ultimă probă, și anume Lucrarea de Licență. Pentru mulți această etapă vine învăluită într-o aură misterioasă ce lasă în spate un sentiment profund de teamă și stres. O vei depăși la fel de ușor cum ai trecut și peste celelalte obstacole pe care le-ai întâlnit în drumul tău. Tot ce îţi trebuie este puțină motivație, niște idei bune și încredere în tot ceea ce ai învățat și știi să faci.

Indiferent dacă ești anul I, II sau III, mai mult ca sigur auzi din ce în ce mai des despre lucrarea de licență și nivelul său de complexitate.

Primii pași

Pasul 1: Încearcă să îți faci o idee general despre domeniul pe care ți-ar plăcea să îl abordezi și documentează-te puțin în legătură cu tematica și posibilii profesori ce te-ar putea ajuta în elaborarea temei.

Pasul 2: În funcție de specializarea la care te afli, contactează un professor care ți-ar plăcea să îți coordoneze lucrarea de licență. Pentru alegerea perfectă, trebuie să ai în vedere o serie de factori, precum:

• domeniul de activitate al cadrului didactic și specializarea acestuia;

• temele propuse de acesta;

• relația pe care o ai cu respectivul profesor (este important să poți comunica deschis cu acesta).

Este util să știi că unii profesori îți oferă libertatea de a alege domeniul și tema pe care îți dorești să le abordezi. Alți profesori au un domeniu predefinit și preferă să îți alegi doar anumite subiecte.

Pasul 3: După alegerea coordonatorului, veți stabili de comun acord tema finală și vă veți consulta cu privire la ce vei putea aborda în cadrul lucrării, eventual realizând un plan schematic, care poate conține deadline-uri.

După realizarea celor trei pași inițiali, trebuie să știi că vor urma cinci etape oficiale, ce vor apărea pe pagina facultății (www.csie.ase.ro/licenta), fiecare având câte o perioadă alocată.

Desfășurarea în timp a licenței

Faza 1: Această fază este conectată cu cel de-al treilea pas, menționat anterior, și implică depunerea unor cereri pentru alegerea temei de licență, la secretariatul departamentelor (sala 2314 - Informatică și Cibernetică Economică și sala 2606 - Statistică Economică). Cererile pot fi depuse doar dacă dețin semnătura profesorului coordonator, prin care acesta declară că este de acord cu tema aleasă.

Faza 2: Deși această fază este una oficială, ea este precedată de una opțională, ambele implicând verificarea antiplagiat a lucrării de licență. În cea opțională, această verificare rămâne la latitudinea ta, iar dacă optezi să îți verifici antiplagiat lucrarea de licență din timp, trebuie să știi că există o taxă pe care trebuie să o achiți. Dacă în faza opțională alegerea este a ta, în etapa oficială, toate lucrările de licență vor fi automat verificate antiplagiat.

Faza 3: Ți se va acorda calificativului Admis/Respins, pe baza rezultatelor obținute în urma verificării antiplagiat.

Faza 4: Dacă ai obținut calificativul Admis la etapa anterioară, va trebui să depui un set de documente necesare pentru înscrierea la susținerea examenului de licență (vei putea afla care sunt documentele fie de la avizierul facultății, fie de pe site).

Faza 5: Vei fi repartizat în comisia căreia aparține profesorul tău coordonator și astfel, îți vei prezenta lucrarea de licență. Legat de comisie, aceasta este formată dintr-un președinte și doi membri (unul dintre ei fiind profesorul tău coordonator), doar cei trei având drept de notare. Comisia mai conține un secretar, care va păstra legătura cu studenții pe perioada prezentărilor și alți membri de rezervă.

Prezentarea lucrării de licență

Pentru că, cel mai probabil, te întrebi cum decurge toată această prezentare a lucrării, tot ce trebuie să știi este că încrederea în propria lucrare, alături de o doză de pozitivitate, îți pot aduce foarte ușor o notă maximă. Nimeni nu știe mai bine decât tine ce ai realizat, care au fost obiectivele tale și cât de mult ai muncit. Arată-i comisiei acest lucru!

Timpul alocat pentru fiecare prezentare este de maximum 20 de minute. Acesta este împărțit în prezentarea propriu-zisă a lucrării (cu ajutorul unui PowerPoint scurt, în care să evidențiezi principalele metode utilizate și rezultatele obținute) și într-o probă teoretică cu întrebări atât din lucrarea de licență, cât și din materia specifică specializării pe care tocmai ai terminat-o. Nu îți face griji, este suficient să cunoști niște noțiuni elementare și totul va fi în regulă!

Tips & Tricks

• Caută din timp un profesor coordonator! Încearcă să alegi unul care să se plieze pe necesitățile și dorințele tale.

• Apucă-te din timp de redactarea lucrării! Anul III este un an destul de solicitant, cu unele materii dificile și foarte multe proiecte.

• Verifică antiplagiat lucrarea în faza opțională! Încearcă să finalizezi cât de mult poți din aceasta, pentru a fi 100% sigur că vei obține calificativul Admis.

• Acordă mare atenție deadline-urilor! Încearcă pe cât posibil să te încadrezi în acestea și nu lăsa lucrurile pe ultima sută de metri.

• Creează-ți o prezentare PowerPoint estetică, dar succintă!

• Elaborează un discurs liber! Repetă-l și cronometrează-te înainte de prezentarea propriu-zisă. Fă o impresie bună prin încredere, atitudine pozitivă și personalitatea ta!

„Working hard is important, but there is something that matters even more: believing in yourself.” - Harry Potter

Caseta masteratelor

Dacă banda licenței s-a terminat și vrei să îți continui studiile în cadrul CSIE, caseta masteratelor vine cu două fețe: una cu trei programe de cercetare (dacă vrei să urmezi o carieră pe această direcție, cu un doctorat mai târziu) și alta cu cinci programe profesionale (orientate spre competențe profesionale specializate).

Admiterea constă într-o medie ponderată între media examenului de licență și un test grilă, iar pentru programele predate într-o limbă străină vei susține și un interviu de competență lingvistică. Așadar, să dăm play!

Fața A: Programe de cercetare

1. Cibernetică și Economie Cantitativă

Cursurile acestui masterat te vor ajuta să îți îmbunătățești capacitatea de analiză și vei putea efectua analize micro și macroeconomice sau previziuni. Totodată, vei putea utiliza modelarea micro și macroeconomică folosind pachete de programe specializate în rezolvarea problemelor decizionale. Este unul dintre programele în care se studiază și partea de Machine Learning, prin rețele neuronale sau tehnici de învățare.

2. Statistică Aplicată și Data Science

Acest program îți va dezvolta capacitățile de analiză, sinteză și fundamentare a proceselor decizionale, deoarece se orientează către domeniile Data Science și Business Analysis. Vei folosi diverse pachete software pentru a examina și vizualiza seturile de date și vei învăța noi tehnici de analiză pentru a rezolva eficient și rapid problemele, iar cunoștințele practice îți vor fi puse în valoare.

3. Informatică Economică

Dacă vei opta pentru acest program, accentul va fi pus pe cunoștințe avansate de informatică și abilități analitice. Mai mult decât atât, fiind axat pe cercetare științifică, vei avea șansa de a participa la sesiuni de comunicări sau simpozioane. La finalul celor doi ani, vei fi capabil de a proiecta, testa, implementa și dezvolta sisteme informatice în diverse domenii de activitate, în conformitate cu cerințele de business.

Fața B: Programe profesionale

1. Analiza Afacerilor și Controlul Performanței Întreprinderii

Aici vei fi pregătit pentru asistarea și fundamentarea deciziilor de management din ce în ce mai complexe și pentru organizarea, interpretarea datelor și informațiilor cheie la nivel de organizație. Întregul program este orientat către cazuri practice, prin urmărirea unor studii și proiecte de analiză de afaceri reale, prezentate de persoane certificate și alți experți din câmpul muncii, cu o bogată expertiză în acest domeniu.

2. Sisteme Informatice pentru Managementul Resurselor și Proceselor Economice

Vei studia atât materii din sfera informaticii, cât și din domeniile economic și social. Alături de reprezentanți ai unor companii din aceste arii și alți experți, vei descoperi tehnologii de ultimă generație și vei putea afla direct de la sursă care sunt beneficiile lor și cum pot schimba și digitaliza toate procesele economice, de la aprovizionare până la Social Media.

3. E-Business

Dacă vrei să îți dezvolți propria afacere online sau să contribui semnificativ la dezvoltarea și optimizarea proceselor de afacere online ale unui angajator, acesta este programul potrivit pentru tine! Aici vei studia tehnologiile web și mobile, testare software, dar și alte domenii de interes, precum comerțul electronic, promovarea în online și chiar design de produs.

4. Baze de Date - Suport pentru Afaceri

Aici vei descoperi noile tehnologii informatice și vei afla cum pot ajuta ele la îmbunătățirea unei afaceri. Cu ajutorul Depozitelor de date, Business Intelligence, Data Mining sau a Tehnologiilor OLAP, prezentate de persoane cu expertiză în domeniul bazelor de date, vei putea înțelege mult mai bine această componentă fundamentală a oricărui sistem informatic și vei putea oferi consultanță.

5. Securitate Informatică

Singurul masterat cu predare în limba engleză de la CSIE, acesta aduce în discuție concepte precum: criptografie, viruși, Code Security, Smartcards, Embedded Systems și audit al securității. Deoarece securitatea este un factor extrem de important al oricărui sistem informatic, vei afla ultimele noutăți și ponturi de la specialiști în domeniu, direct din câmpul muncii, pentru ca la finalul celor doi ani de studii să fii un adevărat expert în securitate informatică. Dacă ți-am stârnit interesul sau măcar un strop de curiozitate, mai multe informații, precum orare, planuri de învățământ sau alte detalii administrative pot fi găsite pe site-urile programelor (o listă a lor se găsește pe http://www.csie.ase.ro/masterat).