Înapoi
Bine ai revenit!
Cuvântul decanului
Materiile anului II
Materiile anului III
Practica de specialitate
Modulul psihopedagogic - Nivel II
Anul suplimentar
Dosar clasificat - Licentă 101
Masterele CSIE

Bine ai revenit!

Bine te-am regăsit. Acum că ai prins puțin gustul facultății, este timpul să începi să te gândești ce vei face după. Sigur, nu te grăbește nimeni să îți decizi viitorul, însă dacă ai întrebări legate de desfășurarea materiilor la facultate, precum și după absolvire, următoarele pagini te vor ajuta. Mult succes!

Dincă Toni-Andreas

Coordonator


Ne bucurăm să te avem din nou alături de noi pe mistice holurile ale facultății noastre. Sperăm că și anul acesta ți-ai adus doza de curaj pentru a desluși tainele profesorilor și pentru a vedea ce îți rezervă viitorul după terminarea ciclului de licență.

Cu toate suișurile și coborâșurile facultății, îți doresc să te bucurii de cei mai frumoși ani din viața ta, să îți petreci timpul alături de prieteni și să îți creezi amintiri de neuitat. Să pui în balanță și orele dedicate studiului, pentru că, în final, îți vor fi de folos.

Mult succes în tot ce îți propui!

Pițu Miruna

Coordonator


Bine te-am regăsit într-un nou an, cu noi povești ce așteaptă să fie descoperite! Ai mai făcut un pas spre viața ta de adult, iar, în curând, vei povesti alături de prieteni amintirile frumoase din anii studenției. Timpul trece în ritm „allegro", așa că, bucură-te de cât a rămas până la absolvire!

Ești deja veteran în lumea studenției, așa că tot ce-ți mai pot spune este un călduros „Mult succes în noul an universitar!".

Ruxandra Marinache

Președinte SiSC

Cuvântul decanului

Drumul către dezvoltarea TA profesională!

Bine ați venit în cadrul facultății de Cibernetică, Statistică și Informatică Economică - CSIE, o comunitate care evoluează spectaculos, lucru dovedit de atractivitatea ei în opţiunile candidaţilor şi în preferinţele angajatorilor. Se pare că, în acest an universitar vom aborda activitatea didactică tot în condiții de pandemie, dar într-un mod diferit. Astfel, vom experimenta o variantă hibridă, în care activitățile de curs vor fi desfășurate online, în timp ce, activitățile de seminar și laborator vor fi cu prezență în campus. In condițiile prezentate este important să fim responsabili în tot ceea ce facem, atât în școală, cât și în afara ei, pentru a evita să ne îmbolnăvim și să răspândim virusul în comunitate, lucru care ar determina trecerea exclusivă la modul online.

Din punctul meu de vedere este foarte important să rămâneți sănătoși, motivați și entuziaști, astfel încât să participați la activitățile didactice pentru a vă îndeplini principalul obiectiv pentru care ați optat să fiți studenți și anume, acela de a vă forma profesional, la cel mai înalt nivel, prin învățătură. Continuând în aceeași manieră, îi felicit pe toți studenții acestei facultăți, pentru alegerea făcută și le doresc mult succes în noul an universitar. Cu toții știm că această facultate nu este uşoară și, de aceea, îi sfătuiesc pe studenții din CSIE să muncească cu seriozitate și perseverență pentru a o absolvi.

Vă rog să aveți în vedere că modalitatea de promovare de la un an la altul, prin sistemul creditelor transferabile, pare una facilă, însă ascunde o mare capcană deoarece, pentru finalizarea studiilor, trebuie promovate toate disciplinele din planul de învăţământ, iar promovarea unui număr mare de examene în anul terminal devine pentru mulţi o misiune aproape imposibilă.

Mă adresez acum, în mod deosebit, bobocilor cu rugămintea de a-şi face timp pentru citirea regulamentelor şi a metodologiilor, a fişelor disciplinelor, a anunţurilor postate pe site-urile instituţiei sau pe pagina lor personală, pentru a se informa cât mai bine. Numai în acest fel ei vor putea acţiona în cunoştinţă de cauză, evitând multe situaţii neplăcute.

Studentul „de 10" din CSIE este, în opinia mea, studentul care acumulează cunoştinţe temeinice de specialitate, are şi spirit inovator, creativ, se implică în competiţiile profesional-ştiinţifice şi în voluntariat. De asemenea, vreau să subliniez ideea că este foarte important ca acesta să știe să-și gestioneze bine timpul, astfel încât să se dezvolte pe plan academic, profesional și personal într-un mod echilibrat.

În încheiere, vă doresc un parcurs universitar cât mai bogat în împliniri, satisfacții și bucurii, astfel încât, peste timp, să vă aduceți aminte de anii studenţiei ca fiind cei mai frumoşi ani din viaţă, chiar dacă o parte din ei s-au desfășurat online. În definitiv, acestea sunt realitățile pe care le trăim și e necesar, ca împreună, să facem față provocărilor pentru a ne asigura un viitor frumos, așa cum ni-l dorim.

Prof. Univ. Dr. Marian Dârdală

Materiile anului II

Semestrul I

1. Programare Orientată Obiect (5 credite, examen)

Chiar dacă este considerată una dintre cele mai dificile materii, nu îți face griji. Vei avea ocazia să aprofundezi noile noțiuni despre clase, obiecte, moștenire sau abstractizare prin intermediul proiectului sau temelor cerute. Dacă lucrezi constant și aloci suficient timp, va fi totul bine.

2. Baze de Date (5 credite, examen)

La această materie vei învăța cum să abordezi o bază de date relațională Oracle, în limbajul SQL. Îți va părea tare accesibilă dacă vei lucra cu atenție la proiect, proba practică și examenul fiind axate pe partea aplicativă.

*De asemenea, ai ocazia să obții și un certificat Oracle Database Design and Database Programming with SQL, dacă urmezi cursurile și îndeplinești condițiile de susținere a examenului final.

3. Statistică Macroeconomică (4 credite, examen)

Pornind de la a afla ce este Sistemul Conturilor Naționale, te vei reîntâlni cu noțiuni precum PIB, productivitatea muncii și vei calcula diverși indici statistici. Fii atent la seminar, pentru că la examen problemele vor fi asemănătoare.

4. Probabilități și Statistică Matematică (4 credite, examen)

O combinație între noțiunile matematice învățate în anul precedent și elemente de teorie a probabilității și de statistică, această materie, ultima din sfera matematicii, îți va pune la încercare abilitățile de calcul analitic și de rezolvare a problemelor de logică.

5. Microeconomie Cantitativă (4 credite, examen)

Vei aprofunda noțiunile învățate la Economie în anul I, prin studiul exclusiv al teoriei consumatorului și producătorului. Astfel, vei determina soluții optime prin rezolvarea unor programe de optimizare. Dacă lucrezi problemele propuse atât la curs, cât și la seminar, reușita la examen este garantată.

6. Management (4 credite, examen)

Decizia, din perspectivă managerială, este cea care orientează destinul oricărei organizații. La această materie vei învăța strategii prin care deciziile luate la nivelul întreprinderilor să fie cele mai bune.

7. Finanțe (4 credite, examen)

Vei învăța lucruri practice, precum calculul salariilor sau determinarea anumitor indicatori financiari. Nu ar trebui să îți faci probleme dacă ești atent la seminar și rezolvi problemele propuse.

Totodată, acesta va fi și ultimul semestru în care vei face Educație fizică și sport, ce valorează un punct credit.

Semestrul II - Cibernetică economică

1. Analiza și Diagnoza Sistemelor Economice (4 credite, examen)

La această materie vei afla care sunt metodele prin care poți analiza un sistem economic, folosind analiza SWOT sau diagrama Ishikawa. Totodată, vei determina diverși indicatori de performanță și de risc, pentru a realiza un diagnostic complet.

2. Macroeconomie Cantitativă (4 credite, examen)

Pentru că în primul semestru ai aprofundat concepte din microeconomie, acum vei studia economia la nivel macro. Vei învăța să aplici modele precum IS-LM și IS-LM-BP. Dacă lucrezi individual problemele rezolvate la seminar și ești atent la curs, examenul îți va părea accesibil.

3. Teoria Deciziei (4 credite, examen)

Acest curs îți va pune la dispoziție numeroase metode prin care să determini care strategie este cea mai potrivită contextului, în ipoteze de certitudine, incertitudine și risc. Examenul va consta exclusiv din probleme, așadar acordă o atenție deosebită seminarului.

4. Simularea Proceselor Economice (4 credite, examen)

Fenomenele economice sunt adesea greu de modelat în sisteme deterministe clare. Aici intervine simularea, propunând alternativa unor algoritmi iterativi, repetați de un număr foarte mare de ori. Vei avea ocazia să înveți cum se realizează gestiunea stocurilor sau a firelor de așteptare.

5. Econometrie (4 credite, examen)

Dacă îți mai amintești noțiunile învățate la Statistică, precum ce este regresia și cum se interpretează un tabel ANOVA, această materie nu ar trebui să îți pună probleme. Aplicând modelele de regresie pe date reale, culese chiar de tine pentru realizarea proiectului, vei învăța practic cum se testează ipotezele clasice și ce provocări poți întâmpina când abordezi seturi de pe World Bank sau INS.

6. Microeconomie Managerială (4 credite, examen)

Față de Microeconomia Cantitativă studiată în semestrul anterior, la această materie accentul este pus pe interpretarea analizelor descriptive în ceea ce privește funcționarea piețelor și cum se poziționează o firmă față de acestea. Ai ocazia să înveți să lucrezi în R, un limbaj și mediu de programare specializat în calculul statistic și realizarea de grafice.

Semestrul II - Statistică și previziune economică

1. Pachete Software (4 credite, examen)

Această materie îți propune studiul a trei pachete software: Excel, SAS (mediile SAS Studio și SAS Enterprise Guide) și Python. Vei utiliza facilitățile oferite de aceste programe software în rezolvarea problemelor din domeniul economic.

2. Statistică Neparametrică (4 credite, examen)

Necesitatea utilizării unor metode neparametrice survine atunci când datele eșantionului se regăsesc pe scalele nominale sau ordinale. Astfel, vei aprofunda noțiunile învățate la Statistică în anul I și vei afla noțiuni noi legate de diverși coeficienți de concordanță, precum și despre aplicarea diferitelor teste statistice.

3. Statistică Spațială (4 credite, examen)

În cadrul acestui curs vei studia fenomenele economico-sociale, luând în calcul particularitățile teritoriului. Vei aplica diverse metode adaptate datelor spațiale folosind Excel, așadar fii atent la seminar pentru a înțelege pe deplin noile noțiuni.

4. Testarea Ipotezelor Statistice (4 credite, examen)

Dacă „probabilitățile” ți-au tins spre unu în primul semestru, atunci această materie nu ar trebui să te pună în dificultate. Rezolvă grilele propuse, iar coeficientul testului calculat te va conduce la acceptarea ipotezei „Notă bună la examen!”.

5. Econometrie (4 credite, examen)

Această materie a fost descrisă anterior.

6. Macroeconomie Cantitativă (4 credite, examen)

Această materie a fost descrisă anterior.

Semestrul II - Informatică economică

1. Programarea Aplicațiilor Windows (4 credite, examen)

În cadrul acestei materii te vei folosi de noțiunile specifice programării orientate obiect, însă într-un nou limbaj de programare, C#. Accentul este pus pe crearea interfețelor grafice pentru aplicațiile tale, iar proiectul te va ajuta să consolidezi informațiile primite.

2. Programare Evolutivă și Algoritmi Genetici (4 credite, verificare)

Vei învăța o multitudine de algoritmi aplicabili chiar și în determinarea portofoliilor optime de investiții. Te vei întâlni și aici cu un nou limbaj de programare, Python, însă dacă parcurgi seminarele cu atenție, totul va căpăta sens.

3. Structuri de Date (4 credite, examen)

Fiind considerată una dintre materiile dificile ale semestrului sau poate chiar cea mai grea, este important să aloci suficient timp înțelegerii conceptelor propuse. Nu lăsa pentru sesiune studiul listelor, grafurilor și arborilor, ci încearcă să fii atent pe parcursul semestrului la cursuri și seminare.

4. Programare Multiparadigmă - Java (4 credite, examen)

O altă materie care se bazează pe noțiunile de POO, aceasta îți va fi de folos dacă vei urma o carieră de programator. Vei afla cum se realizează un client-server, ce sunt thread-urile sau cum se preiau date din fișiere sau baze de date.

5. SGBD Oracle (4 credite, examen)

Dacă în primul semestru ai învățat ce este o bază de date relațională, acum vei afla cum este aceasta gestionată. Ai ocazia să înveți limbajul procedural PL/SQL și să lucrezi și în APEX. În cazul în care ți-a plăcut materia Baze de Date, cu siguranță vei îndrăgi și continuarea.

*La fel ca în semestrul anterior, vei putea urma cursuri oferite de Oracle pentru a obține o certificare Programming with PL/SQL.

6. Macroeconomie Cantitativă (4 credite, examen)

Această materie a fost descrisă anterior.

De asemenea, indiferent de specializarea la care ești, vei urma opționalul pe care l-ai ales în anul anterior, fiind evaluat în presesiune printr-o verificare. Totodată, vei face și practica de specialitate, la care vei fi notat în cadrul unui colocviu (poți găsi mai multe detalii despre practică într-un articol dedicat, intitulat simplu, dar sugestiv „Practica de specialitate”). Ambele discipline valorează fiecare 3 credite.

Ioana-Cristina Bucur

Membru Departament Educațional

Sindicatul Studenților din Cibernetică (SiSC)

Materiile anului III

Specializarea Cibernetică economică

Semestrul I:

Cibernetica Sistemelor Economice (5 credite, examen)

Pentru a nu abandona Bazele Ciberneticii Economice, materie studiată în trecut, aceasta vine ca o continuare a cunoștințelor pe care deja le dobândești. Te vei familiariza cu software-urile dedicate modelării economice și vei înțelege mai bine conceptele ce stau la baza Economiei Naționale și Băncii Comerciale, dar vei descoperi și premisa de la care au izbucnit fenomene economice precum shadow bankingul.

Cercetări Operaționale (5 credite, examen)

Aceasta este o materie ce are rolul de a întregi noțiunile însușite în anul I la Bazele Cercetărilor operaționale. Vei recapitula clasicul algoritm Simplex, trecând mai apoi la probleme de afectare și de transport, pentru a deveni expert în rezolvarea algoritmilor de optimizare a problemelor de programare liniară. Te sfătuim să exersezi constant probleme similare celor de la seminar, pentru că algoritmii pe care îi vei învăța pot fi destul de ampli.

Economia și Gestiunea Riscului (4 credite, examen)

Dacă ești o persoană calculată și atentă la detalii, acest curs va fi cu siguranță unul dintre cele mai ușoare pentru tine, deoarece te va introduce în noțiunile fundamentale ale unui Risk Manager. Astfel, vei descoperi tipurile principale de riscuri ce pot apărea în cadrul unei companii și clasificarea lor, iar în cele din urmă vei afla cum poți cuantifica impactul riscurilor pentru a le putea preveni sau gestiona în mod optim.

Inteligență Computațională în Economie (4 credite, examen)

Aici vei învăța algoritmi elementari de inteligență artificială și machine learning, precum rețelele neuronale artificiale, hărțile cu auto-organizare și arborii de clasificare și de regresie, pe care îi vei aplica asupra datelor financiare în mediul de programare R. Totodată, la seminar vei parcurge și exerciții ce vor presupune calcule matematice de bază, cu ajutorul cărora vei putea înțelege conceptele fundamentale ale algoritmilor.

Analiza Datelor ( 4 credite, examen)

Un mare avantaj al acestei materii este proiectul amplu pe care îl vei avea de făcut în mediul de programare R. Acesta va trebui să conțină majoritatea noțiunilor acoperite de seminar și te va ajuta să înveți mult mai ușor metodele de analiză multivariată a datelor, prin aplicarea algoritmilor ce fac parte din Analiza Componentelor Principale și Analiza Factorială, Analiza Corespondențelor și Analiza Cluster.

Dinamica Sistemelor Economice (4 credite, examen)

Vei observa din start că această disciplină are câteva puncte comune cu Cibernetica Sistemelor Economice, însă se axează pe problemele matematice prin care este efectuată modelarea comportamentului companiilor la nivel macroeconomic. Mai exact, vei utiliza sisteme de ecuații pentru modelarea bazată pe ecuații structurale, aprofundând această tehnică elementară din domeniul cibernetic.

Disciplina opțională pe care o vei studia este una dintre materiile alese în anul universitar anterior: Sondaje și anchete statistice, Demografie, Tehnologii Web, Multimedia, SGBD Oracle, Robotică, Modelarea stochastică în domeniul economic (4 credite, verificare).

Semestrul II:

Sisteme Informaționale pentru Conducere (5 credite, verificare)

Această materie te va ajuta să identifici soluțiile de analiză a modului în care sunt luate deciziile în cadrul unei companii. În cadrul seminarului, vei avea ocazia să lucrezi la un proiect ce simulează modul în care departamentele întreprinderii comunică între ele. De asemenea, la finalizarea cursului, vei dobândi cunoștințe de bază în administrarea unei platforme de tip Sharepoint și vei cunoaște pașii administrativi și legislativi ce stau la baza inițierii unei afaceri.

Sociologie (2 credite, verificare)

Pentru a înțelege mai bine societatea umană și tipurile existente de comunități, această disciplină te va ajuta să-ți însușești noțiuni fundamentale privind concepte precum globalizarea și urbanizarea și îți va oferi diverse perspective ale relației dintre om și societate. Vei avea parte de o altfel de abordare a activităților de curs și seminar, ce se vor baza pe dezbateri libere și documentare.

Sisteme Suport de Decizie (5 credite, examen)

Principalul obiectiv al acestui curs stă în dezvoltarea unor abilități de analiză, proiectare și implementare a unui sistem suport în luarea deciziilor optime. Pentru atingerea acestui scop vei lucra în medii precum Excel, Crystal Ball, AntConc, R, Access și SQL. Proiectul pe care îl vei avea de elaborat la seminar te va ajuta semnificativ în însușirea cunoștințelor, așa că te sfătuim să îi acorzi suficientă atenție!

Teoria Jocurilor (5 credite, examen)

Cu ajutorul acestei materii vei descoperi diverse tipuri de jocuri apărute pe piețele economice. Astfel, prin intermediul jocurilor statice și dinamice în informație completă și incompletă vei studia conceptele ce te vor ajuta să înțelegi mai ușor deciziile economice din cadrul companiilor. Dacă la început poate părea că ești captiv în Dilema Prizonierului, te asigurăm că această materie este mai ușoară decât îți imaginezi!

Pachete Software (5 credite, examen)

În cadrul acestei discipline vei învăța să utilizezi produse software precum Excel, SAS (programare clasică, dar și varianta SAS Enterprise Guide) sau Python pentru a rezolva diferite probleme din domeniul economic. Este încă o materie unde va fi necesar să elaborezi un proiect amplu, ale cărui cerințe vor parcurge toată materia de la seminar. De asemenea, vei aprofunda atât noțiuni despre tipuri de licențe, cloud computing, cât și despre modalități de identificare a unui pachet software eficient și util.

Serii de Timp (4 credite, examen)

Aici vei realiza predicții în domenii diverse, prin utilizarea unor seturi de metode și tehnici de analiză econometrice. La seminar vei lucra în software-ul EViews, cu ajutorul căruia va trebui să elaborezi un proiect destul de amplu, dar care te va ajuta să aprofundezi noțiunile necesare promovării examenului cu brio.

Specializarea Informatică economică

Semestrul I:

Proiectarea Sistemelor Informatice (5 credite, examen)

Principalul lucru pe care această materie și-l propune să-l lase în bagajul tău de cunoștințe este capacitatea de a realiza diagrame în programe precum Visual Paradigm. Pe acestea le poți integra în procese, activități și scenarii de utilizare pentru aplicațiile informatice, așa că este una dintre disciplinele care îți pot fi de ajutor în cadrul ulterioarei elaborări a lucrării de licență.

Dispozitive și Aplicații Mobile (5 credite, examen)

Dacă ți-ai dorit să cunoști noțiunile necesare proiectării unei aplicații ce funcționează pe un telefon cu Android, disciplina aceasta este fix ceea ce cauți! Vei avea parte de o introducere amplă, iar limbajul de programare utilizat va fi Java, în mediul Android Studio. Totodată, îți recomandăm să acorzi importanță sporită proiectului, deoarece este cuprinzător și are un procentaj destul de mare din nota ta finală.

Dezvoltare Software pentru Analiza Datelor (4 credite, examen)

Această materie îți va prezenta câteva metode de analiză multivariată a datelor și te va ghida în procesul de implementare a algoritmilor specifici în mediul informatic, folosind limbajulPython și mediul de programare PyCharm. Proiectul este unul destul de vast, dar dacă acorzi atenție seminarului, acesta nu ar trebui să îți pună prea multe probleme.

Tehnologii Web (4 credite, examen)

Aici vei face cunoștință cu bazele web developmentului, lucrând cu Visual Studio Code și Amazon Web Services, dar te vei familiariza și cu HTML și JavaScript. Un punct forte al acestei materii este acela că vei avea ocazia de a realiza primul tău server. Și la această disciplină va fi necesară realizarea unui proiect, dar principalul avantaj este că acesta va fi realizat în echipă.

Econometrie (4 credite, examen)

Această materie a fost descrisă în articolul referitor la Materiile anului II.

Multimedia (4 credite, verificare)

Împletindu-se armonios cu Tehnologiile Web, această materie te va ajuta să explorezi mai mult componenta vizuală, folosindu-te de HTML, CSS și JavaScript. De asemenea, se va pune accent pe estetica paginii web create de tine, dar și de cât de interactivă este aceasta. Cred că deja te-ai obișnuit să fie nevoie de un proiect, așa că nu-l neglija și apucă-te de el din timp, pentru că poate fi mai ușor decât pare!

Disciplina opțională pe care o vei studia este una dintre materiile alese în anul universitar anterior: Demografie, Sondaje și anchete statistice, Cercetări operaționale, Cibernetica sistemelor economice, Robotică și Modelarea stochastică în domeniul economic (4 credite, verificare).

Semestrul II:

Rețele de Calculatoare (5 credite, examen)

În cadrul acestei discipline vei învăța cum funcționează un ansamblu de calculatoare interconectate. Îți vor deveni cunoscute noțiunile despre servere, adrese și IP-uri și vei înțelege felul în care circulă informația în cadrul serviciilor de rețea locale și globale.

Calitate și Testare Software (5 credite, examen)

Această materie îți va oferi resursele necesare pentru realizarea testelor unitare, determinându-te să programezi respectând principiile de Clean Code. Aici îți vor fi prezentate concepte practice din implementarea soluțiilor informatice și vei cunoaște structuri esențiale numite Design Patterns, pe care le vei putea adapta pentru implementarea diverselor soluții.

Pachete software (5 credite, examen)

Această materie a fost descrisă anterior.

Serii de Timp (4 credite, examen)

Această materie a fost descrisă anterior.

Sisteme Informaționale Economice (5 credite, verificare)

În cadrul acestei materii vei studia sistemele economice, iar în centrul atenției se va afla fluxul informațional pe care îl vei gestiona cu diferite unelte.

Sociologie (2 credite, verificare)

Această materie a fost descrisă anterior.

Specializarea Statistică și previziune economică

Semestrul I:

Modelarea și Vizualizarea Geospațială a Datelor Statistice (4 credite, verificare) Această disciplină te va învăța să modelezi și să prelucrezi datele statistice. Vei folosi produse software precum ArcGIS, cu ajutorul cărora vei putea vizualiza datele sub forma unei hărți digitale.

Analiză Statistică Multidimensională (5 credite, examen)

Aici vei utiliza programe informatice specifice precum SPSS, ArcGIS, SPS și Excel. Astfel, te vei familiariza cu principalele metode de analiză statistică a fenomenelor economice și cum să obții drept rezultat informații relevante.

Sondaje și Anchete Statistice (4 credite, examen)

În cadrul acestei discipline vei dezvolta mai departe noțiunile învățate deja cu privire la tipurile de sondaje, la tehnicile statistice de culegere, prelucrare și interpretare a datelor obținute. De asemenea, vei avea ocazia de a le aplica practic, întrucât vei avea de realizat propriile sondaje.

Demografie (4 credite, examen)

Această materie te va învăța cum să folosești diverse tehnici de analiză și modelare, cu scopul de a analiza, de a grupa și de a compara populații prin utilizarea noțiunilor statistice.

Teoria Jocurilor (4 credite, examen)

Această materie a fost descrisă anterior.

Controlul Statistic al Calității (5 credite, examen)

Folosind cunoștințele acumulate în cadrul acestei materii, vei putea analiza din punct de vedere statistic produsele unei firme producătoare, cu scopul de a asigura un management care să ofere un nivel ridicat de calitate.

Disciplina opțională pe care o vei studia este una dintre materiile alese în anul universitar anterior: Cercetări operaționale, Dinamica sistemelor economice, Programarea aplicațiilor Windows, Tehnologii Web, SGBD Oracle, Robotică, Modelarea stochastică în domeniul economic (4 credite, verificare).

Semestrul II:

Previziune Economică (5 credite, examen)

La această disciplină vei avea ocazia să înveți cum se elaborează previziunile în domeniul economic. Pentru a realiza asta, vei cunoaște și vei utiliza diverse tehnici statistice specifice.

Statistica Piețelor Financiare (5 credite, examen)

În cadrul acestei materii vei învăța să analizezi indicii financiar-bancari și bursieri. Vei putea să analizezi riscuri specifice proceselor economice și să realizezi evaluări obiective ale rezultatelor acestora.

Serii de Timp (5 credite, verificare)

Această materie a fost descrisă anterior.

Statistică Microeconomică (4 credite, examen)

Această disciplină urmărește, în special, cunoașterea și analiza indicatorilor și a metodelor statistice aplicate la nivel de agenți economici. Cu ajutorul informației statistice obținute se fundamentează deciziile manageriale.

Sociologie (2 credite, verificare)

Această materie a fost descrisă anterior.

Proiectarea Sistemelor Informatice în Statistică (5 credite, examen)

În cadrul acestei discipline îți vor fi prezentate particularitățile unui sistem dedicat analizelor statistice. De asemenea, te vei familiariza și cu pașii necesari în dezvoltarea oricărui tip de sistem informatic.

Disciplina opțională pentru toate specializările din semestrul al doilea va fi una aleasă anterior dintre: Drept și Dreptul afacerilor (4 credite, verificare), unde vei avea ocazia să înveți noțiuni juridice de bază, folositoare oricărui economist.

Raluca Spînu

Membru Departament Educațional

Sindicatul Studenților din Cibernetică (SiSC)

Practica de specialitate

Poate unul dintre cele mai discutate subiecte din facultate, practica de specialitate este un mister ce trebuie rezolvat de către toți studenții. Aceasta este o disciplină obligatorie, prevăzută în programa semestrului II al anului II, are o durată de aproximativ trei săptămâni, respectiv 84 de ore și este apreciată cu un număr de 3 credite de studii transferabile.

Stagiul de practică poate părea copleșitor la prima vedere, însă este o experiență unică, prin care poți dobândi multe cunoștințe pentru o carieră în domeniul în care dorești să te dezvolți. Tot ce trebuie să faci este să fii atent la fiecare etapă a acestui proces și să investești timp în găsirea unei companii în cadrul căreia să îți desfășori activitatea, iar restul lucrurilor se vor rezolva pe parcurs!

Înainte de a-ți prezenta câteva detalii cheie despre practica de specialitate, ar fi bine să știi că orice informație despre acest subiect se regăsește în metodologia privind organizarea și desfășurarea practicii de specialitate în cadrul programelor de studii universitare de licență. O poți citi pe site-ul facultății noastre, în cadrul secțiunii „Student CSIE: Stagiul de Practică" / accesând următorul link: https://csie.ase.ro/student-csie/practica/.

Ce trebuie să faci prima dată?

Înainte de începerea stagiului de practică sau la finalul acestuia, ai obligația de a încheia convenția cadru și Acordul de prelucrare a datelor personale, documente ce vor fi semnate de către tine, entitatea primitoare în practică, prodecanul responsabil de practică și coordonatorul de practică al grupei tale de studiu.

Dacă ești angajat cu contract de muncă pe o perioadă de timp determinată/nedeterminată sau ai beneficiat deja de un stagiu de internship, nu vei mai duce grija convenției cadru, dar va trebui să trimiți prodecanului o adeverință semnată de angajator din care să reiasă perioada contractului de muncă și activitățile din fișa postului. Așadar, dacă dispui de o adeverință de angajare, aceasta va înlocui convenția cadru.

Ce trebuie să primești din partea firmei?

La sfârșitul stagiului, responsabilul din partea partenerului de practică îți va furniza o adeverință de practică, semnată și ștampilată de către angajator, unde acesta va preciza perioada în care a avut loc stagiul, numărul de ore efectuate și calificativul obținut.

Cum te pregătești pentru colocviu?

Ultima și cea mai importantă etapă din efectuarea stagiului de practică este susținerea colocviului, în cadrul căreia îți vei prezenta activitatea de-a lungul celor 84 de ore și vei primi întrebări pe baza prezentării. Un element cheie ce te va ajuta să strălucești la colocviu este proiectul de practică. De multe ori se întâmplă ca studenții să neglijeze realizarea acestuia, însă îți recomandăm să-l tratezi cu la fel de multă seriozitate ca pe celelalte etape. În cadrul secțiunii de practică de pe site-ul facultății vei găsi un ghid pentru realizarea proiectului. Îți sugerăm să iei în considerare pașii prezentați acolo pentru elaborarea unei lucrări de nota 10.

Poți avea restanță la practica de specialitate?

Ca pentru orice altă materie, răspunsul este „Da", poți avea restanță la această disciplină, însă nu îți face griji: colocviul de practică se poate susține în sesiunea de restanțe din vara anului II, dacă stagiul de practică a fost efectuat integral până la data susținerii restanței sau la finalul anului III, dacă nu vei fi reușit să-ți echivalezi practica până la data susținerii restanței din anul precedent.

Ce mai trebuie să știi?

 • Fiecărei grupe îi va fi atribuit un coordonator de practică, despre care am pomenit și puțin mai sus. Acesta va avea rolul să vă îndrume, pe tine și pe colegii tăi, de-a lungul acestui întreg proces, deci vei putea apela cu încredere la acesta ori de câte ori vei avea nelămuriri. De asemenea, coordonatorul va fi cel care îți va evalua proiectul de practică și modul în care te-ai prezentat în cadrul colocviului.
 • Dacă nu reușești să-ți găsești un loc în care să efectuezi stagiul de practică, pe site-ul facultății vei putea găsi câteva oportunități puse la dispoziție printr-un parteneriat cu diverse companii, însă locurile sunt limitate.

Cum te poate ajuta SiSC?

Pentru că scopul nostru este să susținem studenții la fiecare pas, proiectul Tap That Job îi așteaptă în fiecare primăvară pe toți cei care caută o companie la care să își poată efectua stagiul de practică și nu numai. Îți poți echivala cele 84 de ore de practică participând la cursurile susținute de către renumite companii din domeniu. Dacă îți surâde ideea, tot ce trebuie să faci este să te asiguri că ai un CV impecabil și să te prezinți cu foarte mult entuziasm le evenimentele din cadrul proiectului!

Mult succes!

Andreea Stan

Membru Departament Educațional

Sindicatul Studenților din Cibernetică (SiSC)

Modulul psihopedagogic - Nivel II

Modulul psihopedagogic de nivel II (de aprofundare) este un program de formare psihopedagogică ce are loc pe parcursul studiilor universitare de masterat. Organizat de către D.P.P.D. (Departamentul pentru Pregătirea Personalului Didactic), acest program se desfășoară la forma de învățământ cu frecvență (IF), în sistemul creditelor de studii transferabile.

Admiterea la programul de formare psihopedagogică Nivel II, se face prin concurs astfel: după încheierea concursului de admitere la programul de studii universitare de masterat, candidatul declarat admis, care a finalizat programul de formare psihopedagogică de Nivel I și care s-a înscris online, va redacta un eseu motivațional privind alegerea acestei forme de pregătire. Eseul, cererea de înscriere și actele necesare se încarcă pe platforma de admitere.

Structura eseului și cererea de înscriere se pot regăsi pe site-ul www.dppd.ase.ro .

Ionela Mihaela Stan

Membru Departament Educațional

Sindicatul Studenților din Cibernetică (SiSC)

Dosar clasificat - Licentă 101

Din arhivele prăfuite, detectivii SiSC au descoperit un document de maximă importanță - ghidul pentru redactarea unei lucrări de licență. Au decis să îl scoată la lumină și să îl împărtășească cu tine, așadar fii atent la indicii, pentru ca la final să fii pregătit să rezolvi misterul licenței.

Elucidarea din aproape în aproape

Pasul premergător pe care te sfătuim să îl faci încă din anul al II-lea este să îți alegi un profesor coordonator. Acesta are rolul să te îndrume pe parcursul redactării lucrării, așadar gândește-te bine cu care dintre cadrele didactice de la specializarea ta ai rezona. Să ai în vedere că locurile sunt limitate, riscând să fii repartizat de către facultate la unul dintre profesorii disponibili, dacă lași acest aspect pe ultima sută de metri.

Acum că ai bifat contactarea unui profesor, următoarea întrebare pe care ar trebui să ți-o pui ar fi Ce doresc să realizez în cadrul lucrării? Este important și obligatoriu să îți stabilești în decursul primei luni de facultate din anul III scopul cercetării, întrucât va trebui să depui o cerere pentru alegerea temei lucrării de licență, care va fi semnată și de profesorul tău coordonator.

Indiciu: Gândește-te care materii specifice specializării ți-au plăcut cel mai mult, cu ce noutăți ai putea veni și care ar fi utilitatea lucrării tale într-un context real.

Prima etapă în deslușirea misterului s-a încheiat, însă adevărata provocare acum începe - redactarea lucrării. Te sfătuim să te apuci din timp și să respecți deadline-urile propuse de profesorul coordonator.

Indicii privind scrierea licenței:

 1. Lucrarea trebuie să conțină elemente de pre-text: coperta, pagina de titlu și cuprinsul, de text: introducerea, corpul lucrării cu partea teoretică, cea practică și concluziile și de post-text: bibliografia și anexele.
 2. În ceea ce privește tehnoredactarea, fontul recomandat este Times New Roman, dimensiunea 12 pentru conținut și 16, respectiv 14 pentru titlurile de capitol și subcapitol. Alinierea este stânga-dreapta, cu excepția titlurilor care sunt centrate și a subcapitolelor care sunt aliniate stânga. Pentru cele două din urmă textul trebuie bolduit. Spațierea se recomandă a fi la 1,5 linii între rânduri. Ai grijă la punctuație și ortografie și nu uita de diacritice!
Următoarea etapă constă în verificarea antiplagiat a lucrării, în urma căreia vei primi calificativul Admis/Respins din partea îndrumătorului. Dacă ești la Informatică Economică, menționăm că va trebui să încarci doar documentația, nu și codul sursă.

Indiciu: Înainte de verificarea oficială, poți realiza și una opțională, cu mențiunea că pentru aceasta vei fi nevoit să achiți o taxă.

În cazul în care ai obținut calificativul Admis, în a treia etapă va trebui să depui documentele necesare înscrierii pentru susținerea examenului de licență, despre care vei afla mai multe detalii atunci.

Ultima etapă este reprezentată de susținerea lucrării de licență. Vei fi repartizat într-o comisie compusă dintr-un președinte și doi membri, unul dintre ei fiind profesorul tău coordonator, cei trei având drept de notare, un secretar și eventual alți membri cooptați. Acest ultim examen va consta în două probe:

 • Prezentarea lucrării, pentru care va trebui să pregătești un PowerPoint în care să sintetizezi informațiile pentru a te încadra în 10 minute;
 • Evaluarea cunoștințelor, unde profesorii din comisie îți vor adresa câteva întrebări din lucrarea de licență, precum și din bibliografia de specialitate.

Indiciu: Fii pregătit! Repetă discursul pentru a te încadra în timp și parcurge noțiunile de bază specifice specializării tale, iar nota 10 va fi garantată!

Acum că am elucidat misterul licenței, tot ce mai trebuie să faci este să consulți site-ul facultății, secțiunea Student CSIE: Lucrarea de licență/ următorul link: https://csie.ase.ro/student-csie/examen-licenta/, pentru a fi la curent cu toate detaliile.

Mult succes!

Ioana-Cristina Bucur

Membru Departament Educațional

Sindicatul Studenților din Cibernetică (SiSC)

Masterele CSIE

Odată terminată licența, te vei întreba probabil care sunt oportunitățile de continuare a studiilor în cadrul CSIE, sau poate ai deja o idee formată, dar nu știi ce să alegi. Pentru început, trebuie menționat faptul că oferta educațională cuprinde trei programe de cercetare (adică orientate pe sfera academică, precursoarele unor doctorate) și cinci programe profesionale (orientate spre competențe profesionale specializate). Admiterea constă de obicei într-o medie ponderată între media de la licență și un test grilă, iar pentru programele predate într-o limbă străină, vei susține și un test lingvistic.

Programe de cercetare

 1. Cibernetică și Economie Cantitativă

  Dacă vei urma cursurile acestui masterat, vei putea efectua analize micro și macroeconomice sau previziuni. Mai mult, vei putea rezolva probleme decizionale folosind pachete de programe speciale. Este unul dintre programele în care vei putea învăța și despre Machine Learning, prin rețele neuronale sau tehnici de învățare.

 2. Statistică Aplicată și Data Science

  Aici îți vei dezvolta capacitățile de analiză, sinteză și fundamentare a proceselor decizionale. O să folosești diverse pachete software pentru a vizualiza și examina seturi de date, și vei învăța noi tehnici de analiză pentru a rezolva eficient și rapid toate problemele. Programul se orientează spre domeniile Data Science și Business Analysis, unde cunoștințele tale practice vor fi puse în valoare.

 3. Informatică Economică

  În cadrul programului vei putea deprinde cunoștințe avansate de informatică și abilități analitice. Cum programul este unul de cercetare, vei avea ocazia de a participa la simpozioane științifice sau sesiuni de comunicări. La finalul celor doi ani vei fi capabil să proiectezi, implementezi, testezi și dezvolți sisteme informatice în majoritatea domeniilor de activitate, în conformitate cu cerințele de business.

Programe profesionale

 1. Analiza Afacerilor și Controlul Performanței Întreprinderii (AACPI)

  Vei învăța asistarea și fundamentarea deciziilor de management direct de la specialiști din domeniu. Mai mult, vei fi pregătit pentru organizarea, interpretarea datelor și informațiilor cheie la nivel de organizație. Programul este orientat către cazuri practice, deci vei putea urmări studii și proiecte de analiză ale unor afaceri reale, prezentate de persoane certificate și experți din câmpul muncii.

 2. Sisteme Informatice pentru Managementul Proceselor și Resurselor Economice (SIMPRE)

  Aici vei putea descoperi tehnologii de ultimă generație direct de la reprezentanții unor companii IT de succes. Vei putea afla direct de la sursă care sunt beneficiile lor și cum pot digitaliza acestea toate procesele economice, de la aprovizionare și până la marketing online. Accentul se pune pe cunoștințe practice, drept pentru care vei studia materii atât din sfera informaticii, cât și din domeniile economic și științe sociale.

 3. E-Business

  Dacă vrei să pui bazele propriei afaceri online sau să contribui semnificativ la migrarea în online a unei companii existente, programul acesta este fix pentru tine. Pe lângă diferitele tehnologii IT, precum web sau mobile, vei avea ocazia să aprofundezi domenii precum comerțul electronic, design de produs sau chiar Machine Learning, întregul program fiind gândit sub forma unui incubator pentru mici afaceri.

 4. Baze de Date - Suport pentru Afaceri (BDSA)

  Aici vei putea studia mai în detaliu această componentă a oricărui sistem informatic. Cu ajutorul depozitelor de date, Business Intelligence, Data Mining sau a Tehnologiilor OLAP, prezentate de experți ai domeniului, vei putea înțelege mult mai bine toate aceste aspecte și vei putea oferi consultanță. Mai mult, vei descoperi noile tehnologii ale domeniului și vei afla cum pot ele îmbunătăți procesele economice ale unei afaceri.

 5. Securitate Informatică

  Este singurul program în limba engleză, unde vei putea învăța despre criptografie, viruși, Code Security, Smartcards, Embedded Systems și audit al securității. Vei afla ultimele noutăți și ponturi de la experți ai domeniului, pentru că securitatea este un aspect extrem de important al oricărui sistem informatic. La finalul celor doi ani vei avea multe cunoștințe practice despre tot ce ține de securitatea informatică.

Dacă oferta sună cel puțin interesant și ți-am stârnit interesul, mai multe informații, precum orarul sau planurile de învățământ găsești pe site-urile fiecărui program de masterat sau pe pagina web a facultății, la secțiunea masterate, dacă vei scana codul QR de mai jos:

https://csie.ase.ro/programe/programe-de-masterat/

Cezar Barbu

Alumn

Sindicatul Studenților din Cibernetică (SiSC)