Înapoi
Outdoor prin București
Locuri de investigat prin București
Carti de citit in studentie și nu numai
Pauza de film
Work and Travel

Outdoor prin București

Cel mai frumos lucru legat de amintiri este să le creezi. Se spune că studenția este o perioadă în care aduni multe momente, însă știm că la început poate părea totul copleșitor, fie că vii dintr-un oraș nou sau nu. Mai mult, știm că anul trecut a însemnat timp petrecut în casă, așa că am pregătit pentru tine câteva idei de locuri și activități de care să te bucuri alături de fețele noi pe care le vei cunoaște în următoarea perioadă.

Where to coffee?

Pentru că ziua bună se cunoaște după cafeaua de dimineață, avem pentru tine câteva ponturi. Aflat în apropiere de Centrul Vechi, Origo Coffee este unul dintre cele mai cunoscute coffee-shopuri din București. Meniul lor este variat, atmosfera este una boemă și poți oricând să-ți servești cafeaua la pachet, în drum spre cursuri.

O altă variantă o reprezintă cafeneaua Beans&Dots. Aflat în apropiere de parcul Cișmigiu, localul este perfect pentru acele momente în care ai de făcut teme, de învățat sau vrei să schimbi mediul. Există o selecție variată de tipuri de cafea și prăjituri.

Parcurile din București

Pentru activitățile în aer liber îți recomandăm parcurile de interes, precum Herăstrău, Cișmigiu, Tineretului, I.O.R. și parcul Drumul Taberei. Vei găsi biciclete de închiriat în toate aceste parcuri și în apropierea lor. Mai mult, te poți plimba cu rolele, trotineta, poți organiza un picnic alături de prieteni, o cursă cu hidrobicicleta din Cișmigiu, cu barca pe lacul Herăstrău sau te poți bucura de o carte bună pe o bancă într-unul dintre acestea.

Animaletto Pizza Bar

Dacă ai chef de pizza, ia-ți prietenii și mergeți la Animaletto. Locația se află la Piața Romană, pe strada I.C. Visarion 10, foarte aproape de facultate, așa că dacă aveți o fereastră printre cursuri, știți unde puteți să mergeți. Atmosfera este una foarte plăcută, decorul este modern, iar pizza cu siguranță este diferită de cele din restul localurilor din București, fiind gătită în stil italienesc și foarte des etichetată ca „cea mai bună pizza din București”.

Where to sport?

Pentru că o minte sănătoasă se află într-un corp sănătos, iată câteva idei de locuri în care poți merge pentru a te bucura de sporturile pe care le îndrăgești cel mai mult. Astfel, există terenuri de fotbal, baschet și tenis în parcul Tineretului, în timp ce în Drumul Taberei găsești teren de fotbal și tenis, iar în parcul Izvor ai la dispoziție terenul de baschet. Accesul este gratuit și activitățile sportive reprezintă mereu o variantă foarte bună de distracție.

Grădina Eden

Din categoria locurilor drăguțe de lângă facultate se află și Grădina Eden. Localul se întinde pe un spațiu destul de mare, iar tu te poți relaxa pe șezlonguri, fotolii și hamace, cu mâncare și muzică bună. Astfel, vara avem un paradis plin de liniște și verdeață, iar iarna un loc primitor ce ne întâmpină cu pături și ceai cald.

Știm că lista poate continua la nesfârșit, însă noi sperăm că ți-am oferit măcar puțin entuziasm pentru a cunoaște Bucureștiul și toate poveștile sale. Astfel, toate aceste locuri de mai sus alături de oamenii noi pe care urmează să-i întâlnești reprezintă rețeta primelor amintiri de neuitat ale studenției.

Elena-Alexandra Duduță

Membru Departament Educațional

Sindicatul Studenților din Cibernetică (SiSC)

Locuri de investigat prin București

Hai să ne imaginăm că este o zi de toamnă, perfectă pentru o cafea bună și o plimbare prin București. În tot zgomotul urban vrei să ai parte de câteva clipe în care să te bucuri de ceea ce orașul îți oferă și să descoperi locuri noi, însă nu știi de unde să începi.

Strada Arthur Verona

În apropiere de Piața Romană se află cea mai colorată stradă a orașului. Aceasta este decorată de graffiti-uri făcute de diverși artiști stradali care înfrumusețează semnificativ întreaga zonă. Fie că ești fanul culorilor calde, pastelate, reci, sau a tonurilor de gri, acest obiectiv sigur te va surprinde în mod plăcut.

Muzeul Național de Artă Contemporană (MNAC) & Muzeul Național de Artă Recentă (MARe)

Dacă vrei să fii înconjurat de un stil diferit și nonconformist de artă, aceste două muzee sunt locurile perfecte pentru tine. Având o arhitectură inedită, vei fi impresionat doar prin simpla construcție a clădirilor.

MNAC se află în cadrul Palatului Parlamentului, îl poți vizita de miercuri până duminică, între orele 11:00 și 18:00, iar prețul unui bilet cu reducere de student este de 5 lei. De asemenea, la ultimul etaj vei găsi o terasă superbă de unde vei putea admira clădirea Palatului Parlamentului și vei găsi niște locuri foarte cool pentru poze. MARe se găsește lângă stația de metrou Aviatorilor, și este deschis în fiecare zi a săptămânii, mai puțin marți, începând cu ora 11:00, până la ora 19:00, iar intrarea te costă 11 lei.

Calea Victoriei

Este una dintre cele mai cunoscute străzi din București datorită clădirilor vechi, trotuarelor animate atât de localnici, cât și de turiști. Pe lângă acestea, veți găsi foarte multe terase, gelaterii, printre care menționez Velocita și La Gelateria Romana, unde vei găsi cea mai bună înghețată, pizzeri, cafenele și multe altele.

Totodată, vei întâlni niște clădiri impozante pe care merită să le admiri mai de-aproape, precum Ateneul Român, Hotel Capitol, Palatul CEC sau Muzeul Național de Istorie de care te vei îndrăgosti cu siguranță.

Rooftops

Pentru că cele mai frumoase view-uri sunt de la înălțime, în continuare îți voi recomanda câteva locuri de unde poți vedea Bucureștiul sub o altă perspectivă: Linea/Closer To The Moon, Deschis GASTROBAR, Balkon Resto Garden, Cișmigiu - Bistro La Etaj sau Klandestin. Așadar, pentru cele mai frumoase Insta Story-uri la apus știi unde trebuie să mergi.

Acum tot ce mai ai de făcut e să-ți aduci telefonul sau aparatul foto și să dai frâu liber imaginației, creativității și fotografiei.

Ioana Comînceanu

Membru Departament Educațional

Sindicatul Studenților din Cibernetică (SiSC)

Carti de citit in studentie și nu numai

Te-ai plictisit de serialele de pe Netflix? Ai fost deja în toate cafenele din oraș?

Dacă răspunsul este da, iar ideile de a-ți petrece timpul liber ți s-au terminat, ei bine noi avem o soluție pentru tine. Citește! Indiferent de gen, număr de pagini sau autor, citește o carte care să te facă să te simți bine, care să îți dezvolte creativitatea și spiritul critic. Lasă-te purtat printre nesfârșitele pagini pline de aventuri, povești de dragoste și fantasme.

Dacă încă nu ai gustat din dragostea pentru citit, sau dacă doar ești în căutare de titluri noi, mai jos îți vom prezenta câteva dintre cărțile pe care noi le considerăm cele mai potrivite pentru pauzele dintre cursuri.

„Alchimistul” de John Paulo Coelho

Cartea este uluitoare prin simplitatea și înțelepciunea ei. Plină de culoare, povestea lui Santiago este o mărturie etern valabilă despre cum ne putem schimba urmându-ne visele și despre cât de important este să ne ascultăm inima.

Tocmai posibilitatea să-ți împlinești un vis face viața mai interesantă.

„Acolo unde cântă racii” de Delia Owens

Cartea este de o frumusețe rară, căci prezintă drama unei vieți trăite în solitudine din cauza respingerii de către fiecare persoană ce a trecut prin viața protagonistei. O combinație foarte reușită între un roman polițist, un roman de maturizare și unul de dragoste, care prezintă parcursul prin viață al unei fete care în final ajunge o femeie de o inteligență și o frumusețe desăvârșită.

Rămânem împreună chiar și-n noroi, mai ales în noroi.

Seria „Dune” de Frank Herbert

Îndreptându-ne atenția spre tărâmul Science Fiction, vă recomandăm să oferiți o șansă acestei serii care este considerată de foarte mulți cititori ca fiind cea mai bună serie de cărți SF scrisă de-a lungul timpului. Universul creat de autor în această lume a inspirat atât jocuri video, cât și un serial de televiziune și un film. Povestea este plasată într-un viitor extrem de îndepărtat al omenirii și tratează teme precum involuția și evoluția, supraviețuirea speciei umane, gândirea, filozofia, religia și multe altele.

„De veghe în lanul de secară” de J.D Salinger

O poveste ce îl are în centru pe Holden Caulfield, personaj ce trece prin stări de angoasă, mirare și nedumerire, emoții pe care foarte mulți tineri le resimt. Acesta este și motivul pentru care cartea se numără printre cele mai citite volume, chiar dacă a fost scrisă în urmă cu mai bine de 70 de ani.

Din cauza limbajului, violenței, promovării consumului de substanțe, promovării unui comportament în afara tiparelor moravurilor familiale de la acea vreme, cartea a fost interzisă de nenumărate ori în America de-a lungul timpului.

„Hoțul de cărți” de Markus Zusak

Cartea care a fost ecranizată în urmă cu câțiva ani, bucurându-se de un succes răsunător, urmărește o poveste emoționantă din Germania nazistă a celui de-al Doilea Război Mondial. Un roman incitant, tensionat, cu un narator inedit, acesta îți va prezenta prietenia adevarată, speranța, dragostea pentru oameni și totodată frica pentru lumea exterioară.

Indiferent dacă recomandările noastre ți-au atras sau nu atenția, noi te încurajăm să citești cât de puțin în fiecare zi, cine știe, poate faci o pasiune din asta!

Renate Brauer

Membru Departament Educațional

Sindicatul Studenților din Cibernetică

Pauza de film

Când ne gândim la studenție, pe lângă învățat și viața socială, avem nevoie și de puțină liniște. Și când spun acest lucru, am în minte patul de cămin sau de acasă, laptopul, ceva de ronțăit și un film sau serial bun. Așadar, iată câteva idei care sperăm să fie pe gustul tău.

Acțiune și Aventură - ești o persoană energică, extrovertită și imaginativă, căreia îi place să exploreze împrejurimile.

Filme: The Tourist (2010), Ocean’s Eleven (2001)

Seriale: The Witcher (2019 - ), The Umbrella Academy (2019 - )

Mister și Crimă - ești o persoană curioasă, curajoasă din fire și fascinată de psihologie , căreia îi place să citească printre rânduri și să rezolve puzzle-uri.

Filme: Enola Holmes (2020), Zodiac (2007)

Seriale: Money Heist (2017 - 2021), How to Get Away with Murder (2014 - 2020)

Clasic - ești o fire diligentă, care prețuiește simplitatea vieții de zi cu zi.

Filme: Little Women (2019), Dead Poets Society (1989)

Seriale: Anne with an E (2017 - 2019), The Crown (2016 - )

Romantic - ești o persoană pasională, optimistă, independentă și sinceră.

Filme: Pride and Prejudice (2005), Amélie (2001), Good Will Hunting (1997)

Seriale: Bridgerton (2020 - ), Jane The Virgin (2019 - )

Science Fiction - îți place să fii provocat, prezinți un interes foarte mare față de tehnologie și modul în care se poate contura viitorul universului

Filme: Inception (2010), Interstellar (2014)

Seriale: Altered Carbon (2018 - 2020), Westworld (2016 - )

Cu aceste câteva recomandări în minte, sperăm că vei găsi un mod foarte plăcut de a te relaxa timp de câteva ore!

Bianca Andreea Radu

Membru Departament Educațional

Sindicatul Studenților din Cibernetică (SiSC)

Work and Travel

În cazul în care credeai că oportunitățile pe care le-ai putea avea ca proaspăt student s-au încheiat, labirintul misterelor vine cu o nouă comoară ce ar trebui descoperită, și anume programul Work&Travel USA - proiect de schimb cultural prin care studenții au posibilitatea să muncească în America, pe perioada vacanței universitare de vară.

Acest program colaborează cu diverse organizații care oferă sprijin studenților pentru strângerea documentelor necesare plecării (obținerea vizei, a permisului de ședere, a asigurării), găsirea viitorului tău loc de muncă și a unei cazări potrivite, dar și în achiziționarea biletului de avion. De asemenea, acestea vă pot oferi și cursuri de limba engleză, în cazul în care simțiți că nu o stăpâniți atât de bine. Veți avea nevoie și de un suport financiar semnificativ, întrucât totul este contra cost, iar prețurile nu sunt mici. Suma inițială pe care trebuie să o achitați nu trebuie să vă descurajeze, pentru că vă vor fi puse la dispoziție soluții financiare, existând posibilitatea unui împrumut avantajos ce poate fi restituit la întoarcerea în țară cu banii câștigați în Statele Unite ale Americii.

Un alt aspect ce merită menționat este structura programului. Astfel, aventura voastră pe meleaguri americane va fi împărțită după cum urmează: veți munci în perioada 15 iunie – 30 septembrie, și veți explora tărâmul american între 1 și 30 octombrie. Desigur, aceste date nu sunt bătute în cuie, însă sunt niște repere pe care le poți lua în considerare dacă te gândești să pleci.

Totuși, cu ce te vei ocupa propriu-zis atunci când vei ajunge în SUA? Vei avea nevoie de un job full time, în general în domeniul HORECA. Alegerea jobului este un pas important, deoarece grila de salarizare diferă în funcție de varianta selectată. Un alt criteriu important în găsirea unui loc de muncă este zona unde vrei să locuiești, oportunitățile fiind nemărginite, de la stațiuni pe litoral, până la rezervații naturale și orașe turistice.


Experienţa Work&Travel a fost un ansamblu de zeci de experienţe unice, dintre care unele au fost superbe, iar altele m-au ajutat să mă dezvolt pe plan personal şi profesional. Ce nu menţionează multe persoane este partea de „Work” şi faptul că banii folosiţi pentru călătorit sau cumpărarea de gadget-uri nu sunt primiţi cât timp în spatele lor nu există orele de efort care să-i susţină. Astfel, participanții ar trebui să-şi calculeze câştigul pe baza ofertei primite şi să ştie de la început care îi sunt limitele. La final de program există multe companii ce oferă excursii la preţuri accesibile, însă trebuie să faceţi faţă tentaţiei de a nu-i cheltui între timp.

Aş repeta experienţa, mai ales pentru că este o șansă unică. General valabil rămâne faptul că trebuie să fiţi informaţi bine cu privire acest program. Sursele ar trebui să fie multiple şi să nu aibă parte de beneficii în funcţie de alegerea voastră. Există numeroase agenţii cu multe oferte, fapt pentru care ţine de voi să le vizionaţi, să le comparaţi şi să ajungeţi la decizia care vă va contura experiența.

Cătălin Căldăraru


Acum că ai toate detaliile la îndemână, fă-ți curaj și trăiește visul american!

Ioana Comînceanu

Membru Departament Educațional

Sindicatul Studenților din Cibernetică (SiSC)

4MAYO

Considerați că experiența voluntariatului a fost un factor determinant în a iniția 4MAYO? 4MAYO este o inițiativă creată pentru a sprijini comunitatea IT, ce organizează diverse evenimente care să te familiarizeze atât cu domeniul de Business, cât și cu domeniul IT, realizând în același timp și conținut gratuit despre acestea. Fondată de patru tineri entuziaști, alumni SiSC, aceștia și-au dezvoltat pasiunea pentru astfel de evenimente prin intermediul experienței lor de voluntari.

Dacă ești curios să vezi ce sfaturi au pentru tine, acum la început de drum, avem răspunsurile pregătite.

Ați încuraja angajarea încă din anul I sau II?

Depinde foarte mult de facultate, dar în principiu, majoritatea se angajează după terminarea anului II. Credem că este important să ai un echilibru între angajare și facultate. În primii doi ani sfatul nostru este să vă angrenați în activități extracuriculare, cum ar fi organizațiile studențești și să acumulați cât mai multă experiență atât din facultate, cât și din asociații. În urma acestor experiențe vă puteți angaja direct în domeniul IT. După primul an, recomandarea noastră, dacă vă doriți o experiență într-o companie, este să faceți un internship de trei luni, iar apoi să continuați studiile.

Care este direcția spre care ați dori să se îndrepte 4MAYO, atât pe termen lung, cât și pe termen scurt?

Pe termen scurt, ne dorim să aducem lângă noi cât mai mulți oameni pasionați de IT, atât în comunitate, dar și în echipa 4MAYO și să avem grijă să ținem cont de fiecare dată de părerea acestora. Pe termen lung, ne dorim să țintim și către publicul senior, pentru a putea crea o audiență omogenă prin care să fie un context de învățare din ambele părți.

Clar da. Fiecare dintre noi și-a dorit de-a lungul timpului să facă ceva mai mult, să intre în zona antreprenoriatului, iar voluntariatul a fost cărămida care a completat această viziune. Prin voluntariat am reușit să obținem mai multe lucruri care au contribuit la decizia de a începe 4MAYO, dar mai ales la dezvoltarea afacerii. Soft skills, experiența de a duce ceva de la ideea de concept la realitate, network - aceasta a fost experiența noastră și credem că deja poți să îți dai seama că îți recomandăm să faci voluntariat, deoarece îți poate accelera creșterea și auto-cunoașterea, în timp ce ai un impact.

Ce le-ați sugera studenților ce vor să se angajeze din timpul facultății?

Experiența unui loc de muncă poate accelera o viitoare carieră în IT și te poate ajuta să îți dai seama mai repede ce ramură ți se potrivește. Pentru a realiza echilibrul de care spuneam mai sus, poți face acest lucru în internshipuri, poate chiar part-time.

Alege-ți internshipul sau locul de muncă în funcție de obiectivele tale. Dacă vrei doar să experimentezi, alege programe care ți se par interesante, cu scopul de a învața. Dacă vrei să îți începi deja cariera, te poți orienta spre zone în care te vezi lucrând mai mulți ani, iar în timpul facultății, alege doar oportunitățile care te dezvoltă.

Pentru mai multe detalii poți accesa site-ul https://4mayo.ro/.

Ioana Comînceanu

Membru Departament Educațional

Sindicatul Studenților din Cibernetică (SiSC)

4MAYO

Considerați că experiența voluntariatului a fost un factor determinant în a iniția 4MAYO? 4MAYO este o inițiativă creată pentru a sprijini comunitatea IT, ce organizează diverse evenimente care să te familiarizeze atât cu domeniul de Business, cât și cu domeniul IT, realizând în același timp și conținut gratuit despre acestea. Fondată de patru tineri entuziaști, alumni SiSC, aceștia și-au dezvoltat pasiunea pentru astfel de evenimente prin intermediul experienței lor de voluntari.

Dacă ești curios să vezi ce sfaturi au pentru tine, acum la început de drum, avem răspunsurile pregătite.

Ați încuraja angajarea încă din anul I sau II?

Depinde foarte mult de facultate, dar în principiu, majoritatea se angajează după terminarea anului II. Credem că este important să ai un echilibru între angajare și facultate. În primii doi ani sfatul nostru este să vă angrenați în activități extracuriculare, cum ar fi organizațiile studențești și să acumulați cât mai multă experiență atât din facultate, cât și din asociații. În urma acestor experiențe vă puteți angaja direct în domeniul IT. După primul an, recomandarea noastră, dacă vă doriți o experiență într-o companie, este să faceți un internship de trei luni, iar apoi să continuați studiile.

Care este direcția spre care ați dori să se îndrepte 4MAYO, atât pe termen lung, cât și pe termen scurt?

Pe termen scurt, ne dorim să aducem lângă noi cât mai mulți oameni pasionați de IT, atât în comunitate, dar și în echipa 4MAYO și să avem grijă să ținem cont de fiecare dată de părerea acestora. Pe termen lung, ne dorim să țintim și către publicul senior, pentru a putea crea o audiență omogenă prin care să fie un context de învățare din ambele părți.

Clar da. Fiecare dintre noi și-a dorit de-a lungul timpului să facă ceva mai mult, să intre în zona antreprenoriatului, iar voluntariatul a fost cărămida care a completat această viziune. Prin voluntariat am reușit să obținem mai multe lucruri care au contribuit la decizia de a începe 4MAYO, dar mai ales la dezvoltarea afacerii. Soft skills, experiența de a duce ceva de la ideea de concept la realitate, network - aceasta a fost experiența noastră și credem că deja poți să îți dai seama că îți recomandăm să faci voluntariat, deoarece îți poate accelera creșterea și auto-cunoașterea, în timp ce ai un impact.

Ce le-ați sugera studenților ce vor să se angajeze din timpul facultății?

Experiența unui loc de muncă poate accelera o viitoare carieră în IT și te poate ajuta să îți dai seama mai repede ce ramură ți se potrivește. Pentru a realiza echilibrul de care spuneam mai sus, poți face acest lucru în internshipuri, poate chiar part-time.

Alege-ți internshipul sau locul de muncă în funcție de obiectivele tale. Dacă vrei doar să experimentezi, alege programe care ți se par interesante, cu scopul de a învața. Dacă vrei să îți începi deja cariera, te poți orienta spre zone în care te vezi lucrând mai mulți ani, iar în timpul facultății, alege doar oportunitățile care te dezvoltă.

Pentru mai multe detalii poți accesa site-ul https://4mayo.ro/

Ioana Comînceanu

Membru Departament Educațional

Sindicatul Studenților din Cibernetică (SiSC)