Înapoi

SiSC, și aventura începe

Cum pot începe să descriu un concept așa vast și care mi-a modelat studenția? Aș putea să vă explic de ce ne numim sindicat, ce s-a întâmplat acum 24 de ani când ne-am format sau care sunt lucrurile cu care ne mândrim cel mai mult. Dar aceste aspecte se pot afla foarte ușor așa că mă voi axa pe ce nu puteți găsi pe un site sau pe social media, pe emoțiile pe care am ajuns să le trăim împreună.

Noi toți, cei aflaţi pe partea cealaltă a acestui Ghid, am început exact din postura voastră, poate cu ghidul în mână în prima zi de facultate, însă evenimentele s-au precipitat similar. Aceeași curiozitate și același entuziasm ne-au încercat și fiecare am găsit un loc unde am reușit să creștem și să formăm legături care, cu siguranța, ne vor urma mai departe. Fiecare moment împreuna a însemnat o nouă provocare și ne-am bucurat toți de orice mic succes. De la prima ședință, primul teambuilding, dar și primul eveniment finalizat, aceste momente ne-au ajutat să ne descoperim pe noi înșine și să învățăm enorm de multe lucruri despre noi, dar și despre cei din jur.

Uitându-mă în urmă acum, la cei doi ani de voluntariat, îmi scapă un zâmbet. Cu bune și rele, timpul trece în continuare, dar știu că mă pot baza pe oamenii pe care am avut norocul să-i cunosc.

Fie că ne dăm seama sau nu, acest timp este dedicat învățării. Misiunea noastră este să acumulăm cât de mult putem de la cei ce ne înconjoară, iar profesorii reprezintă o mică parte dintre oamenii care ne străbat calea. Sunteți aici fiecare cu un scop și în măsură să alegeți drumul pe care vreți să-l urmați.

SiSC poate fi pentru fiecare exact lucrul de care are nevoie: un sentiment familial departe de casă sau poate un prilej de a îmbunătăți diferite abilități. Fiecare lucru bine făcut aduce de la sine satisfacții și rezultate nebănuite și toate oportunitățile valorificate ne duc cu un pas mai aproape de cine ne dorim să fim.

Poate ne vom regăsi toți împreună, undeva în Grădina Ciberneticii, povestind despre cât de mult ne-a fost dor să trecem pe la facultate. Însă, până atunci, nu uitați să puneți suflet în fiecare oportunitate ce vă trece prin față și să lăsați lucrurile să continue atunci când știți că puteți schimba ceva în bine.

Atât de la mine, abia aștept să vă întâlnesc și poate să povestim fiecare aventurile pe care cu siguranță le veți trăi și simți pe propria piele. Noi, SiSC, suntem aici pentru fiecare dinte voi, la un click distanță. Nu uitați că rolul nostru este de a vă reprezenta pe voi toți și de a vă ajuta să vă descoperiți adevăratul potențial.

Ramurile arborelui SiSC

Care sunt rădăcinile?

Sindicatul Studenților din Facultatea de Cibernetică, Statistică și Informatică Economică (SiSC) e prima organizație studențească din Academia de Studii Economice din București, înființată acum 24 de ani. În prezent, reunește peste 100 de membri active, organizați în departamente ghidate de lideri aleși de către aceștia. Însă, mai presus de toate, SiSC leagă prietenii între oameni uniți de aceeași pasiune: dorința de a face voluntariat.

Scopul nostru principal este acela de a reprezenta studenții din CSIE, prin prisma implicării la nivel academic, dar și a organizării numeroaselor proiecte ce favorizează dezvoltarea profesională și personală a participanților.

Fiecare departament are rolul său, iar pentru a înțelege mai bine ce se întâmplă în spatele cortinei, iată un behind the scenes:

Departamentul Educațional (EDU)

Este liantul dintre mediul academic și studenți, fiind cel care pune accent pe reprezentarea fiecăruia dintre voi în facultate. Membrii EDU sunt cei la care poți apela mereu când metodologia pare greu de înțeles sau când vrei să afli programul de la secretariat. Creativitatea lor se reflectă în articolele prezente pe site-urile proiectelor noastre sau în reviste. Pentru orice nelămurire ai avea, îi găsești la adresa de mail info@sisc.ro sau pe pagina de Facebook SiSC ASE.

Departamentul Fundraising (FR)

Acesta reprezintă principala interacțiune a organizației cu lumea businessului, astfel asigurându-se buna desfășurare a proiectelor din punct de vedere financiar cu ajutorul parteneriatelor încheiate. Echipa departamentului FR se ocupă de analiza surselor de finanțare, realizarea bugetelor, dar și de întâlniri cu reprezentanții companiilor, devenind experți în arta negocierii. Ei sunt cei care țin în mod constant legătura cu partenerii și favorizează colaborările de durată cu aceștia.

Departamentul Human Resources (HR)

Oamenii din HR sunt cei care au grijă de membrii organizației și mențin unitatea acesteia. Ei păstrează vie motivația voluntarilor și asigură o bună comunicare în cadrul departamentelor și nu numai. Sunt mereu acolo să le asculte problemele și sugestiile pentru a înțelege ce îi determină cu adevărat să continue să se implice. Printre activitățile lor preferate se numără organizarea petrecerilor și a teambuildingurilor, dar nu se dezic nici de la o mică „virtuală” cu echipa.

Departamentul Imagine&Promovare (I&P)

Dacă numele nu este deja destul de sugestiv, membrii I&P muncesc cot la cot pe părțile de grafică, PR și video pentru a contura imaginea SiSC-ului și a asigura vizibilitatea tuturor proiectelor noastre. Procesul începe cu un brainstorming de idei, care sunt mai apoi concretizate în implementări grafice și animații ce promovează activitățile desfășurate. Aici vei găsi oameni creativi care se asigură că produsul final va avea un impact asupra ta. Dacă vrei să te convingi, te invităm pe Instagram (@sisc.ase), pe canalul de YouTube SiSC ASE și pe pagina de Facebook SiSC ASE.

Departamentul Information Technology (IT)

Micii noștri hackeri se ocupă cu gestionarea site-urilor, a aplicațiilor web și a bazelor de date ale organizației. Tot ei sunt cei care realizează mentenanța serverului SiSC. Diviziile Front-end și Back-end păstrează o colaborare permanentă pentru a-ți oferi interfețe cât mai user-friendly, dar și pentru a asigura funcționalitatea algoritmilor folosiți. Probabil ai luat deja contact cu una dintre aplicațiile dezvoltate de către echipa IT: orarul disponibil la adresa https://orar.sisc.ro.

Acesta este arborele SiSC, iar toate departamentele formează coroana sa. Acum e toamnă, însă copacul SiSC se menține veșnic verde. Tocmai de aceea, tu poți fi bobocul ce va înflori și va înfrumuseța peisajul voluntariatului!

Proiectele SiSC

Nu te-am convins până acum că voluntariatul este ceea ce ai nevoie pentru o studenție de neuitat? Atunci sper ca acest articol să-ți stârnească interesul pentru ceea ce facem noi. Toate proiectele pe care le desfășurăm au ca scop îndeplinirea misiunii SiSC, aceea de a reprezenta studenții din CSIE, dar și de a le oferi studenția de care își vor aminti cu drag.

1. SiSC Promo

Cu siguranță unul dintre cele mai îndrăgite, SiSC Promo este proiectul prin care familia SiSC se mărește de la an la an. Perioada recrutărilor ne aduce pe toți împreună, ajutând la alegerea și formarea noilor membri. Încercăm să oferim cât de mult putem din experiența noastră, din bucuria pe care o simțim atunci când suntem împreună, toate acestea pentru a te convinge să faci una dintre cele mai bune alegeri ale studenției tale. Așa că, dacă te-am făcut curios și vrei să treci și tu prin acest proces, înscrie-te pe <recuratari.sisc.ro!

2. ITFest

Acesta este unul dintre cele mai ample proiecte ale noastre din sfera IT. El te va ajuta să iei contact din primele săptămâni de facultate atât cu noi, cât și cu unele dintre companiile de top din acest domeniu, precum Adobe, Accenture, EY. Dacă îți plac provocările, iar rezolvarea unor probleme contra timp nu îți creează dificultăți, atunci sigur îți vei dori să participi la Algoritmică. În cadrul Hackathonului vei avea ocazia să-ți faci remarcate abilitățile de programator și spiritul de echipă. Experiența workshopurilor poate fi inedită, așa că nu le rata pe cele pregătite de echipa noastră. Nu în ultimul rând, te așteptăm la Job Fair și la evenimentul Talk About IT pentru a-ți prezenta mai în detaliu fiecare eveniment și pentru a ne cunoaște. Ne vedem acolo!

3. Academia SpEranței

Proiectul este înființat și realizat cu ajutorul doamnei profesor universitar doctor Virginia Mărăcine, de două ori pe an, în preajma sărbătorilor de Crăciun și de Paște. Prin prisma evenimentelor organizate: competiții sportive, seri de jocuri, Laser-Tag, Stand-up comedy și standuri cu prăjituri, echipa proiectului se bazează pe generozitatea participanților, iar fondurile strânse din donații merg către cazuri umanitare. Acesta este un proiect pur caritabil și ne oferă șansa de a pune un zâmbet pe chipul unor copii sau de a oferi îmbrățișări și gânduri bune oamenilor aflați într-o situație dificilă.

4. Spring IT

Proiectul este caracterizat printr-o săptămână plină de workshopuri antrenante și de actualitate, susținute de companii de top din domeniul IT, cum ar fi Ubisoft, KPMG, Cegeka. Acesta este realizat pentru a veni în ajutorul studenților și pentru a facilita comunicarea dintre ei și viitorii angajatori. Atât cunoștințele dobândite în această săptămână, cât și prezența activă a participanților sunt răsplătite cu premii pe măsură. La sfârșitul proiectului studenții pot cu ușurință să aplice pentru un internship oferit de companiile participante.

5. Serile Teatrului Studențesc

Primăvara, timp de o săptămână, STS reușește să ne ridice din fața calculatorului și să ne aducă în fața scenei. De mai bine de 20 de ani, acesta adună la un loc trupe de actori profesioniști, amatori și spectatori din toate colțurile țării, cu toții uniți prin artă. Este primul festival de teatru destinat studenților, devenind și un proiect cu tradiție în SiSC. În fiecare an, nume mari din lumea teatrului iau parte la proiectul nostru și îi inspiră pe participanți, Maia Morgenstern numărându-se printre ele. Așa cum ne-am obișnuit, festivalul este deschis de trupa SiSC, trupă ce își caută noi talente în fiecare an.

6. Tap That Job

Ești în anul II și nu ți-ai găsit încă o companie cu ajutorul căreia să-ți echivalezi practica de specialitate obligatory? Atunci proiectul TTJ este salvarea ta! În fiecare an, diverse companii din domeniul IT, precum Microsoft, EY, HTSS susțin cursuri ce te vor ajuta să-ți echivalezi practica. La finalul cursurilor vei înțelege și vei putea lucra cu tehnologia prezentată, urmând să-ți întocmești singur proiectul de practică. Înainte de toate acestea, candidații trec printr-o etapă de recrutare bazată pe cerințele companiilor, etapă ce ține atât de hard skills, cât și de soft skills.

7. Dare To Speak

Trebuie să ții un discurs și tot ceea ce simți este teamă și nesiguranță? Proiectul nostru te va ajuta să scapi de emoțiile de a vorbi în public și îți va oferi mai multă încredere în tine și în discursul tău. An de an, speaker renumiți ne prezintă câteva dintre secretele succesului în decursul celor patru zile de evenimente. Fie că este vorba despre un discurs comic sau un TED Talk, noi te vom ajuta să îți înfrângi temerile și să-ți faci vocea auzită. Garantăm că va fi o experiență de neuitat! Ce zici, îndrăznești?

În sesiune te invităm să iei parte la proiectul SiSC Tutoring pe care ți l-am prezentat într-un articol separat. Cu siguranță te va ajuta să treci cu bine peste examene! Și, să nu uităm de Ghidul Ciberbobocului, datorită căruia poți citi acum cu ușurință toate aceste informații utile pe site.

Despre 4MAYO - Move Against Your Ordinary

Cu toții ajungem în punctul în care ne întrebăm: Ce fac cu viața mea după ce termin facultatea? Răspunsul pare destul de simplu, vei avea un job bine plătit în domeniul IT, îți vei întemeia o familie și îți vei lua un cățel. Bine, dar cum ajungi la acest scenariu ideal? Băieții de la 4MAYO, alumni SiSC, au creat o platformă în special pentru studenții sau persoanele care își pun această întrebare și care sunt pregătiți să-și înceapă o carieră de succes sau vor să avanseze. Sperăm ca răspunsurilor lor să te mai liniștească și să-ți ofere o doză de optimism.

1. Descrieţi-vă activitatea în câteva cuvinte.

Creăm context și conținut pentru pasionații de tehnologie, cu scopul de a contribui la dezvoltarea acestora. Prin context și conținut ne referim la diverse articole, fie axate pe soft skills sau hard skills, fie despre experiențele unor persoane din domeniu, podcasturi, video-uri sau noutăți despre posibilități de angajare. Toate acestea au rolul de a oferi unei persoane interesate de IT informațiile de care are nevoie pentru a își începe cariera în domeniu sau a avansa în aceasta.

2. De unde a pornit această iniţiativă?

Această inițiativă a pornit de la o nevoie, zicem noi, aceea de a fi informat și de a-ți depăși întotdeauna limitele. Considerăm facultatea un bun punct de plecare, dar fiind curioși, ne-ar fi plăcut să știm informațiile palpabile despre domeniul IT înainte de a ne întâlni cu primul job. Totodată, ne-am fi dorit să vedem ce presupune și cum putem crește în cariera noastră, care vor fi limitele pe care va trebui să le atingem pentru a fi de success. Pe lângă acest lucru, în 2020 nu mai este suficient ca un om ethnic să dețină doar hard skill-uri, astfel 4MAYO își propune să echilibreze cunoștințele prin completarea acestora cu soft skill-uri, care în momentul de față fac diferența la un interviu, furnizând conținutul de care vorbeam mai devreme și prin organizarea de evenimente.

3. În ce direcţie se duce activitatea 4MAYO?

În momentul de față vrem să ajungem la cât mai multe persoane care-și doresc să se dezvolte continuu. Cunoaștem foarte mulți oameni care vor să înceapă o carieră în domeniul IT, dar nu au neapărat un punct de plecare și vrem să fim acea platformă pe care o accesezi atunci când ai întrebări care te frământă: Oare ce informații ar trebui să am în CV?, Ce job mi se potrivește?, Ce înseamnă Full Stack?. În aceeași măsură, ne dorim să nu neglijăm persoanele care au deja o bază solidă, iar pentru acest lucru continuăm să avem și content care necesită o anumită experiență în spate, dar care să ajungă la cât mai mulți pasionați.

Pe lângă aceste lucruri, vrem să îmbinăm partea funny cu informațiile, pentru că ne dorim să ajungem la rețeta perfectă pentru consumatorii de conținut. Mereu ne gândim la cum să stârnim curiozitatea urmăritorilor și, totodată, să livrăm informații de calitate pentru fiecare persoană care își dorește să se dezvolte continuu.

Partea amuzantă a fost că noi am pornit cu ideea de a crea evenimente din zona IT, dar din cauza perioadei în care ne aflăm ne-am reorganizat și am încercat să creăm content scris și video care să-i ajute pe oameni în carieră. În momentul de față avem în plan organizarea mai multor tipuri de evenimente pentru cei care își doresc să învețe atât de la traineri specializați, cât și de la comunitatea noastră care este în creștere.

4. Cine sunt persoanele din spatele 4MAYO și ce experiențe vă ajută în realizarea activității voastre?

Echipa este formată din patru tineri dornici de implicare, cu scopul de a contribui la educarea și dezvoltarea comunității IT din România. În ordinea numerelor de pe tricou noi suntem: Andrei Bumbu, Mihai Chirculescu, Andrei Telehoi și Vlad Ștefănescu. Ne-am întâlnit și împrietenit făcând ceea ce ne place și anume organizând evenimente în sfera IT, în SiSC. Putem spune că anii de voluntariat au fost o inspirație pentru 4MAYO, ajutându-ne să învățăm nevoile studenților, și ale oamenilor în general, din interacțiunile pe care le-am avut cu aceștia la diferite conferințe și activități. Pe lângă toate acestea, ceea ce ne mai ajută este că suntem angajați la diverse companii pe poziții diferite, unde învățăm cum te putem ajuta să-ți începi o carieră, fie ea într-un start-up, fie într-o corporație de succes.

Cu ce ar trebui să rămâi din acest articol? Dacă ai orice întrebare despre zona IT, scrie-ne și, fie avem deja răspunsul sub o anumită formă, fie o să invităm o persoană care îți poate răspunde la întrebări.

Locuri de vizitat online și offline

Considerând contextul actual, cu toții știm cât de greu a fost și este să ne adaptăm activitățile pe care le realizăm în mod obișnuit. Printre aceste schimbări majore ce s-au petrecut în ultima perioadă în viața noastră, se numără și posibilitățile de a călători la fel cum o făceam în trecut. Chiar dacă unele restricții s-au redus și nu mai este atât de greu să vizităm locurile pe care ne doream să le vedem, este în continuare destul de incomod să facem acest lucru. Mulți dintre noi fie ne temem să ne aventurăm într-o călătorie, fie evităm să facem acest lucru din diverse motive.

Iată că fix acum, când am devenit studenți și putem profita de gratuitate sau prețuri reduse în majoritatea locurilor, ne este mai greu să ne folosim de acest beneficiu. Dar să nu ne întristăm prea tare pentru că, în continuare, vom descoperi împreună ce putem face în această situație!

Ce putem vizita în mediul online?

Ca întotdeauna, acesta ne pune la dispoziție o multitudine de posibilități de divertisment, printre care și diverse tururi și activități virtuale. Deși suntem conștienți că experiența unor asemenea călătorii nici măcar nu se apropie de sentimentul pe care îl avem când călătorim fizic, este totuși suficientă pentru a ne umple timpul liber și pentru a vedea locuri pe care poate nu avem șansa să le vedem fizic niciodată.

Spre exemplu, câți dintre noi am avut șansa până în prezent să vizităm Casa Albă? Da, da, chiar Casa Albă din Washington DC! Google Arts & Culture oferă un tur al Casei Albe, bazat pe realitate virtuală, iar noi avem șansa să îl accesăm prin următorul link: shorturl.at/zDFL1.

De asemenea, nu foarte mulți oameni au posibilitatea să se plimbe de-a lungul Marelui Zid Chinezesc. În prezent, această experiență poate fi trăită în mediul online, accesând un simplu link: http://www.airpano.com/360photo/china-great-wall/ și explorând cea mai impunătoare construcție de pe glob.

Cel mai mare și important muzeu de artă din lume, Louvre, își deschide ușile tuturor oamenilor, într-un tur virtual, gratuit - https://www.louvre.fr/en/visites-en-ligne#tabs. Tot ce ne mai trebuie este doar o conexiune bună la internet și un loc liniștit în care să ne bucurăm de frumusețea operelor de artă unice.

Pentru aceia dintre noi care vor să își lărgească orizonturile și să cerceteze locații mai puțin obișnuite, cu ajutorul Stellarium Web - https://stellarium-web.org/, putem explora peste 60.000 de stele, pot localiza planete și pot urmări răsăritul și eclipsele solare. Odată introdusă locația, pot fi observate toate constelațiile vizibile pe timpul nopții, în colțul lumii în care suntem fiecare dintre noi.

Și dacă credeam că aici se opresc limitele tehnologiei, aflăm că putem călători chiar pe Marte! Cu ajutorul unor înregistrări făcute de NASA, putem explora suprafața acestei planete, accesând acest link: https://accessmars.withgoogle.com/.

Ce putem vizita ca studenți în București?

Indiferent de locul din care fiecare dintre noi provine, Bucureștiul ne unește pe toți într-o studenție de neuitat, presărată cu momente ce ne marchează viața pentru totdeauna. Chiar dacă situația actuală ne stă, mai mult sau mai puțin, în calea realizării acestui vis, vom putea profita de unele locații din București, alături de prietenii noștri sau, de ce nu, de noii noștri colegi.

Un beneficiu major al acestui oraș este, de departe, multitudinea de parcuri mari și frumoase pe care le deține. Pentru aceia dintre noi care preferă parcurile cu alei lungi, poziționate lângă lac, cele mai bune opțiuni pot fi Parcul Herăstrău, Parcul Cișmigiu, Parcul Tei sau Parcul IOR. Pentru cei ce vor să se bucure de o priveliște deosebită, există Parcul Tineretului sau Parcul Izvor, de unde poate fi văzută, în splendoarea ei, Casa Poporului. Iar pentru aceia ce își doresc o băncuță retrasă, într-un parc mic și liniștit, sunt parcuri precum cel al Operei sau Grădina Icoanei.

Chiar dacă la început viața de student ne face să ne gândim la petreceri nesfârșite și nopți albe alături de prieteni, cu timpul va apărea nevoia de puțină liniște, pe care o vom găsi, regăsindu-ne pe noi înșine. Pentru asemenea situații, întotdeauna este util să știm că există locuri în București unde ne putem recăpăta echilibrul și unde ne putem reconecta cu pasiunile noastre. Există o multitudine de muzee ce nu trebuie ratate, precum Muzeul Național de Artă Contemporană, Muzeul Dimitrie Gusti, Muzeul Antipa, Muzeul de Artă Recentă sau Palatul Cantacuzino. Totodată, ne putem pierde în piesele de teatru de la Teatrul Național București sau într-o seară elegantă la Opera Națională.

Trecând printre toate aceste idei de a ne petrece timpul în perioada studenției, nu putem uita de locurile în care putem bea o cafea sau o bere alături de oamenii dragi nouă. În București găsim cafenele la fiecare colț de stradă - unele mai distinse, altele mai prietenoase. Indiferent de ce tip de persoană suntem, există câteva cafenele pe care niciunul dintre noi nu ar trebui să le rateze: Camera din Față, Acuarela Bistro, Lente, Cafe Verona și Grădina Eden.

Acestea au fost doar câteva dintre sfaturile noastre, abia așteptăm să auzim și alte sugestii și locuri de care să ne bucurăm în această perioadă!

„It is good people who make good places!”

- Anna Sewell, Black Beauty

Studenții vechi și noi

Trecutul, ultima frontieră. Cumva, reușește să apară în discuții prin desele comparații cu prezentul, mai ales în timpurile noastre când tema retro se menține pe un constant val de popularitate în rândul tinerilor. Presupun că dorința de a ieși din cotidian este un factor important în acest demers, dar și ideea că poate reușim să experimentăm aceleași lucruri ca și părinții noștri, mai ales că îi ascultăm cu drag atunci când povestesc despre senzaționalele lor experiențe din timpul studenției.

Descoperi astfel, cum în tinerețe tatăl tău era mare rocker sau depeșist care purta doar geci de piele și asculta muzică la casete trase pe sub mânecă, iar mama, cu care suntem obișnuiți să ne streseze cu sfaturi conservatoare (în viziunea noastră), era mai ceva decât noi la capitolul distracție.

Ceea ce s-a menținut de-a lungul timpului, fără vreo mare diferență, este viața de cămin. Pe scurt, vechii tovarăși de studenție aveau aceleași obiceiuri ca noi. Chefurile se terminau odată cu răsăritul soarelui, pachetele cu mâncare se împărțeau cu toți cei din cameră, plimbatul pe holurile căminului sau chiar și în alte cămine în căutare de menționatele chefuri, toate s-au păstrat. Doar e parte din mentalitatea de student, nu?

Vineri seara după cursuri, discotecile erau prima destinație cum și la noi este Centrul Vechi. Faimoasa Regie este tot faimoasa Regie, nume ce persistă prin vălul temporal. Distracția era la fel de prezentă, chiar dacă nu s-ar da impresia din cauza climatului politic pe care îl știm cu toții. Dacă voiai să o scoți la întâlnire pe colega aia frumoasă de facultate, o întrebai dacă iese la un Cico în parc la Cișmigiu.

Acum avem Netflix, HBO GO, telefoane pe care putem să vedem filme și seriale noi. Urmărim cu sufletul la gură tot ce scot americanii (ceea ce înainte era o raritate), care mai nou au lansări exclusive pe aceste platforme, deci avem și mai mult confortul patului nostru când simțim cheful cinematografic că ne cuprinde. Înainte, se duceau frumos la cinematograful cel mai apropiat cu scaune tari de lemn, unde era frig constant iarna, pentru că nu aveau căldură, și râdeau la escapadele lui Dem Rădulescu cu Jean Constantin și Puiu Călinescu, care se fereau comic de miliție, mai exact de Toma Caragiu, Iurie Darie, Sebastian Papaiani. Să nu uităm și de Sergiu Nicolaescu și dramele lui istorice sau adaptări la cărțile românilor, pe lângă clasicul „Cu mâinile curate”. Că tot am specificat și de raritatea filmelor americane, la cinema erau câteodată difuzate filme cu Dean Martin și John Wayne, multe westernuri, dar și filmele Star Wars, fapt ce cred că vă surprinde. Până și Roger Moore apărea pe pânza cinema-ului când îl juca pe 007.

Marea diferență este disponibilitatea lucrurilor în general. Dacă vrem haine mergem instant în mall, dacă vrem muzică mergem tot în mall și cumpărăm albume sau ascultăm direct pe Spotify sau Apple Music. Pe atunci, se făcea contrabandă cu blugi, „teneși”, acele geci de piele pe care le-am menționat, cărți, postere cu The Cure și coperta de la „Bad”. Casetele cu muzică erau aduse din Serbia și făceai rost de ele doar dacă știai pe cineva, și nici acestea nu aveau muzică completă pe ele. Populare erau Metallica, Megadeth, Depeche Mode, Scorpions, The Cure, noua scenă rock și industrială din vest care amplifica sentimentul de tânăr și liber. De aici s-a și născut conflictul dintre metaliști și depeșiști. Dacă nu se găsea omul cu caseta, antenele casetofoanelor erau îndreptate către Serbia pentru a prinde Europa Liberă, unde se ascultau Prince, George Michael, Europe. Pe plan intern, Iris și Compact dominau, dar până și ei cădeau victime cenzurii.

Așadar, studentul tot student rămâne, iar bucuriile și chinurile facultății rămân neschimbate. Tot ce știu este că, în viitor, și noi vom ajunge studiu de caz sau vom fi considerați „retro” de către generațiile ce rapid ajung să ne înlocuiască și să dea startul unui nou ciclu cultural.

Doza de cultură

Știm cu toții cum orele de la facultate pot deveni obositoare și cum de multe ori apare nevoia de a te desprinde puțin de cursuri, teme sau cine știe ce alte griji mai ai pe cap. În acele momente, tot ce îți dorești este să dai drumul la un film, să mai bagi un episod dintr-un serial sau să te răsfeți cu o carte bună. Dar ce film? Ce serial? Ce carte? Sunt atât de multe dintre care să alegi. Iată o mică selecție care sperăm să îți fie cât de cât de ajutor.

Filme

Jojo Rabbit

regia: Taika Waititi

Deși poate părea puțin bizar atunci când îi vezi afișele sau îi auzi premisa, Jojo Rabbit este un film ce te va atinge cu siguranță. Regizorul Taika Waititi (cunoscut și pentru Thor: Ragnarok) adaptează în linii foarte largi cartea Caging Skies a lui Christine Leunens. Este vorba de povestea unui tânăr de zece ani pe nume Jojo, care este înrolat în programul de îndoctrinare a copiilor din Germania nazistă. Intriga apare atunci când acesta ajunge să o cunoască pe Elsa, o tânără evreică pe care mama sa o ascundea în podul casei. Băiatul devine profund contrariat, pentru că el a fost învățat că evreii nu sunt oameni, însă Elsa îi pare foarte umană, ba chiar simpatică. De aici pornește o întreagă poveste cu suișuri și coborâșuri, o satiră împotriva urii pusă în scenă cu o măiestrie cinematografică rară, o coloană sonoră adorabilă și un umor pur și simplu delicios. Jojo Rabbit poate fi găsit acum pe HBO GO și te va lăsa cu un zâmbet cald pe buze.

I’m Thinking of Ending Things

regia: Charlie Kaufman

Dacă ați văzut și v-a plăcut Eternal Sunshine of The Spotless Mind, regizorul revine cu un nou film bazat pe un fir narativ foarte fracturat și neclar care te va pune pe gânduri. Faci de la bun început cunoștință cu protagoniștii Lucy și Jake, care se află pe drum către casa părinților lui. Dialogul constă aproape exclusiv în discuții pe teme diverse, de la etică și comentarii sociale, până la a vorbi despre filme sau poezie. Acțiunea pare la început a fi una simplă, după care însă lucrurile par a scăpa încet de sub control. Întâmplările deraiază treptat, din straniu în și mai straniu și semnele de întrebare se ridică la tot pasul. Toată această confuzie este acompaniată de o direcție artistică foarte estetică și primitoare, care îți va aminti puțin de Crăciun și te va ajuta să te relaxezi. Dacă îți plac filmele la finalul cărora nu ești complet sigur la ce te-ai uitat, dar știi că ți-a plăcut, I’m Thinking of Ending Things este disponibil pe Netflix.

First Reformed

regia: Paul Schrader

Omul care a scris scenariile pentru filme precum Taxi Driver sau The Last Temptation of Christ revine cu o nouă dramă emoționantă. Actorul Ethan Hawke interpretează rolul lui rev. Ernst Toller, un pastor american de patruzeci și ceva de ani ce are în grijă o biserică protestantă ce urmează să își sărbătorească cea de a 250-a aniversare. Cu toate că încearcă să fie o forță pozitivă în comunitatea locală, aflăm destul de repede că viața lui Toller a fost plină de necazuri și regrete. Acesta își pierde echilibrul fragil pe care îl mai avea, atunci când soțul unei tinere ce îi frecventa slujbele, un activist vocal pentru protejarea mediului, își ia viața. De aici, protagonistul filmului începe să vadă lumea prin ochii sinucigașului. Drumul lui Toller către disperare este prezentat lent și calm, foarte natural și fără prea multe artificii artistice, lăsând calitatea poveștii și jocul impecabil al actorilor să strălucească. Dacă îți dorești un film ce tratează teme foarte serioase într-o manieră naturală și emoționantă, poți viziona First Reformed pe Netflix.

Seriale

Community

6 sezoane

În cazul în care te întrebai ce făcea creatorul serialului Rick and Morty înainte să se apuce de faimoasa animație, iată răspunsul. Community urmărește peripețiile a șapte personaje ce formează mai întâi un grup de studiu, iar mai apoi o puternică prietenie. Aceștia sunt pe cât de diferiți, pe atât de dependenți unii de alții, iar relațiile dintre ei evoluează într-un mod surprinzător de credibil de-a lungul celor șase sezoane. Deși este, teoretic, vorba despre un sitcom, Community se abate foarte des de la limitările rețetei clasice și experimentează constant. Fie că parodiază filmele western sub forma unei competiții de paintball, fie că e vorba de un episod întreg în care actorii sunt înlocuiți de păpuși, serialul reușește să își păstreze identitatea și să livreze povești de calitate. Este probabil unul dintre cele mai bine scrise sitcomuri ce au fost văzute vreodată pe micile ecrane și acum poate fi găsit și pe Netflix.

The Umbrella Academy

2 sezoane

Adaptarea benzilor desenate realizate de Gerard Way (solistul din My Chemical Romance) aduce pe ecran o distribuție de personaje care mai de care mai colorat și mai vibrant. Este vorba de aventurile a șapte frați vitregi. Aceștia au în comun trei lucruri: o zi de naștere, puteri supranaturale și o misiune, salvarea lumii. Povestea ia o sumedenie de întorsături de situație și jonglează cu diverse concepte precum călătoria în timp, dragostea interzisă, consumul de droguri, evenimente istorice, complexe parentale, ba chiar și primate vorbitoare. Lozul câștigător al serialului este faptul că știe să nu încerce să fie mai serios decât poate fi. Își asumă ridicolul cu demnitate și defilează cu el. Astfel, umorul, acțiunea și drama se împacă de minune într-un echilibru aproape perfect. Aspectul ușor retro și coloana sonoră excepțională te vor ajuta să pătrunzi cu totul în lumea stranie și nebună a serialului. The Umbrella Academy este o aventură epică și distractivă pe care o poți descoperi pe Netflix.

I Know This Much Is True

1 sezon

Dacă ai poftă de un serial mai serios, de o dramă puternică, atunci I Know This Much Is True este ceea ce cauți. Este o miniserie ce adaptează romanul omonim al lui Wally Lamb, avându-l în ambele roluri principale pe Mark Ruffalo. Serialul îi urmărește pe Thomas Birdsey și fratele său schizofrenic, Dominik. Povestea explorează parcursul vieților paralele a doi gemeni identici, vieți pline până la refuz de ghinion peste ghinion, de trădări, iertări și, inevitabil, sacrificii. Vei vedea iubiri ce se nasc și pier, dezvăluiri cutremurătoare și pierderi inestimabile, sentimente puternice ce te vor lovi fix acolo unde trebuie. Toate acestea sunt executate într-o manieră cinematică ce reflectă perfect tonul destul de sobru al întâmplărilor. După ce vezi acest serial, sunt șanse mari să te uiți cu alți ochi la propria viață și să apreciezi mai mult lucrurile. Poți experimenta și tu avalanșa sentimentală din saga fraților Birdsey pe HBO GO.

Cărți

Omulețul din perete

de Marian Coman

Omulețul din perete și alte povestiri fantastice este o antologie ce cuprinde cele mai bune texte ale autorului de la debutul său. Poveștile lui Marian Coman sunt întunecate și tensionate, însă au o naturalețe și o voce narativă ce te vor face nostalgic după vremurile în care erai copil. Personajele sunt credibile, vii și memorabile, gata parcă să iasă din pagină și să te salute sau, după caz, să te ia la bătaie. Stilul său de proză poate fi descris oarecum ca o combinație între Stephen King și Mircea Eliade. Vei citi aici întâmplări stranii ce inițial par a fi complet conținute în textele lor, însă odată ce vei ajunge la finalul cărții vei realiza că toate poveștile acelea se scurg unele într-altele. Totul se îmbină într-un puzzle creativ ce se termină în cel mai neașteptat loc.

Dune

de Frank Herbert

Dacă îți place SF-ul sau ai vrea să vezi cum ar fi fost Game of Thrones dacă s-ar fi petrecut în spațiu, trebuie să citești cel puțin primele două volume din seria Dune. Pătrunde cu grijă în lumea meticulos sculptată de Frank Herbert și fă cunoștință cu tânărul Paul Atreides și aventurile sale pe planeta Arakis. În carte te așteaptă o epopee plină de intrigi politice, mirodenii rare și viermi gigantici de nisip, explorând multe teme mari filosofice și sociale. Vei descoperi o sumedenie de detalii despre planeta Arakis și universul din care face parte, ceea ce te va determina mai apoi să privești puțin mai atent și lumea în care trăim și rolul pe care îl jucăm în destinul ei. În cazul în care încă nu ești convins, află și că anul acesta apare o nouă ecranizare promițătoare bazată pe primele două volume, așa că e șansa ta să poți spune că ai citit cartea înainte.

Iubita mea, Sputnik

de Haruki Murakami

Aceasta este o carte numai bună pentru atunci când ești obosit și vrei să stai tolănit în fotoliu citind ceva lejer. Stilul lui Murakami este unul accesibil și natural, iar acțiunea este captivantă, îndreptându-se uneori chiar și către suspansul cărților polițiste. În centrul întâmplărilor se află o tânără nonconformistă pe nume Sumire, a cărei poveste ne este relatată de amicul ei pe nume K., care este vocea narativă a cărții. Intriga apare atunci când Sumire se îndrăgostește de o altă femeie, Miu, cu mult mai în vârstă decât ea, pentru care lucrează. Odată cu această nouă dragoste, viața ei începe să se schimbe tot mai mult până când, la un moment dat, Sumire dispare subit. Rămâne așadar ca Miu și K. să o caute. Poți găsi în carte povești de dragoste, triunghiuri amoroase, mistere, peisaje vii și estetice, personaje simpatice și, mai presus de toate, un mod foarte plăcut de a te relaxa timp de câteva ore.

Sufrageria cu board games

Cu siguranță, după perioada aparent interminabilă pe care am petrecut-o în casă, timp în care cea mai palpitantă aventură a fost drumul din dormitor până la frigider și retur, cu toții am profitat din plin de libertatea și de frumusețea lunilor de vară. Însă, cum tot ce e frumos se termină repede, iată că și vacanța noastră a luat sfârșit, un nou an universitar așteptând să fie parcurs cu forțe proaspete. Odată cu venirea toamnei e de la sine înțeles că ne vom lua adio de la serile târzii petrecute afară cu prietenii, de la drumurile la mare și de la ieșirile atât de dese la terase sau în parc.

Întrucât sufrageria va redeveni pentru următoarele luni „kilometrul 0” al distracției, trebuie să ne adaptăm situației și să găsim alternative prin care să ne relaxăm după atâtea cursuri și seminare solicitante. În cazul în care te plictisești și nu știi ce să mai faci, îți poți aduna familia sau prietenii și să vă distrați împreună jucându-vă un board game. În continuare, îți recomandăm câteva dintre cele mai populare jocuri de societate.

Catan

Sigur ai auzit cel puțin o dată de acest joc ce provoacă dependență, considerat cel mai popular în ultimii 15 ani. Catan este numele unei insule descoperite de jucători. Prin intermediul comerțului aceștia vor construi așezări și drumuri și, odată ce insula va deveni din ce în ce mai aglomerată, va începe și adevărata competiție pentru putere. Scopul jocului? De a rămâne un singur conducător al insulei Catan.

Activity

Activity este un joc ce a devenit din ce în ce mai îndrăgit și la noi în țară în ultimii ani, existând chiar și o variantă în limba română. Pe scurt, se formează mai multe echipe, jucătorii trebuind să ghicească cuvântul pe care îl citești de pe o carte. Pentru a le transmite cuvântul, ai la dispoziție trei opțiuni: să îl mimezi, să îl desenezi sau să îl explici verbal. Este un joc rapid, captivant, ce se lasă cu foarte multă gălăgie și râsete.

Alias: Femei contra bărbați

Este un joc extrem de simplu și amuzant, însă în același timp nu prea pacifist, întrucât se poate lăsa chiar și cu certuri în competiția pentru a stabili care echipă este mai bună: cea a fetelor sau cea a băieților? Regulile sunt simple: există numeroase cartonașe cu diferite cuvinte, fiecare echipă trebuind să ghicească termeni specifici sexului opus.

Rummy

Fără doar și poate, jocul de Rummy este unul dintre cele mai populare jocuri de societate de la noi din țară. Iubit de generații întregi, acesta reprezintă modul perfect pentru a petrece o seară relaxantă alături de familie. Deși există multiple variante în care se poate juca, scopul este comun: de a aduna cât mai multe puncte. Acest joc cu piese cu numere colorate îți testează tenacitatea, gândirea strategică, precum și rapiditatea acțiunilor tale.

În cazul în care vrei să-ți antrenezi abilitățile de detectiv, îți recomandăm jocuri precum Dark Stories, unde vei avea ocazia să rezolvi mistere ce par imposibil de elucidat.

Desigur, nu putem încheia fără o serie de recomandări musicale. Din întâmplare, poate mai ai pe acasă vechile casete cu hiturile care ne-au marcat copilăria și pe care cu toții le foloseam înainte să descoperim Youtube sau Spotify. În acest caz, e timpul să le ștergi de praf și să simți nostalgia de a asculta la bătrânul casetofon o bandă cu HI-Q sau Akcent. Dacă te numeri printre norocoșii care au acasă un pick-up trebuie neapărat să începi să îl folosești și să te relaxezi ascultând un vinil cu Queen, Rolling Stones sau The Beatles.

Work&Travel - Experiența americană

Cel mai probabil, cu toții v-ați întâlnit până acum cu celebra sintagmă: „living the American dream”, care pentru o secundă sigur v-a făcut să vă întrebați: „Ce-ar fi dacă...”. Doar imaginați-vă, cum ar fi să mănânci un hot dog la un meci de baseball al lui Red Sox pe emblematicul Fenway Park? Sau după o zi de muncă pe Wall Street să te strecori cu greu prin aglomerația din Times Square pentru a prinde loc la un spectacol pe Broadway? Sau, de ce nu, să dai o petrecere în casa ta din suburbii, cu un BBQ îmbibat în mulți litri de Bud Light.

Pare greu de crezut că un astfel de trai poate fi materializat în vreun fel pentru marea majoritate dintre noi, iar gândurile avute vor rămâne un simplu vis întipărit undeva prin subconștient. Însă, să știți că există speranță și că puteți trăi o proprie experiență americană! Cum? Soluția o reprezintă un program inițiat de Departamentul de Stat American în anii ’50, intitulat Summer Work and Travel USA. Acest proiect dedicat studenților de pretutindeni își propune ca pe perioada unei veri să permită participanților să experimenteze cultura americană prin muncă (plătită), călătorii și distracție.

În România, programul se desfășoară în colaborare cu diferite organizații care vin în ajutorul studenților cu realizarea documentelor (obținerea vizei, a permisului de ședere, a asigurării), găsirea unui loc de muncă și a unei cazări, iar nu în ultimul rând, achiziția unui bilet de avion. Totodată, acestea vă vor pune la dispoziție și cursuri de limba engleză, în cazul în care nu stăpâniți prea bine limba lui Shakespeare.

După cum se poate vedea, în mare parte compania cu care alegeți să lucrați se va ocupa de tot, iar vouă vă mai rămâne doar să găsiți curajul și ambiția necesare pentru a aplica. Desigur, veți avea nevoie și de un suport financiar serios, întrucât totul este contra cost, iar prețurile nu sunt mici. Totuși, suma inițială pe care trebuie să o achitați nu trebuie să vă descurajeze, pentru că vă vor fi puse la dispoziție soluții financiare prin care să faceți rost de bani, existând posibilitatea unui împrumut avantajos ce poate fi restituit la întoarcerea în țară cu banii câștigați în SUA.

Pentru a vă putea întreține în State, va trebui să vă găsiți un job full time, care în general va fi din domeniul HORECA: ospătar, recepționer, salvamar etc. Alegerea jobului este importantă, fiindcă grila de salarizare diferă în funcție de varianta selectată. Totodată, un alt criteriu important în găsirea unui loc de muncă îl reprezintă zona unde vreți să stați, existând alternative numeroase: stațiuni de pe litoral, rezervații naturale și orașe turistice. În cazul în care vă doriți câștiguri consistente, vă mai puteți lua și un job part time, însă asta va însemna depunerea unui efort considerabil.

Un alt aspect important îl reprezintă desfășurarea programului, care va fi împărțită în două mari perioade: munca, 15 iunie – 30 septembrie, și călătoritul, 1-30 octombrie. Există mai multe strategii ale studenților în ceea ce privește organizarea timpului, fiindcă nu este obligatorie desfășurarea celei de-a doua perioade, cea menită explorării meleagurilor americane, mulți alegând să se întoarcă acasă, pentru a nu mai cheltui banii câștigați. Însă, totodată, se pierde și mare parte din esența programului, întrucât nu veți reuși să trăiți o parte din experiențele memorabile: să simțiți briza lângă Golden Gate, să faceți un selfie cu Statuia Libertății sau să călătoriți prin Monument Valley.

În final, ceea ce contează este că prin programul Summer Work and Travel USA veți reuși cu siguranță să obțineți o experiență de neuitat, indiferent de ceea ce alegeți să faceți.

Timp pentru minte

Dragă cititorule, iată-te aflat probabil într-una dintre cele mai neobișnuite momente din viața ta, perioada în care lucrurile pe care le realizai zi de zi s-au transformat, mai mult sau mai puțin, în lucruri pe care le faci din propria ta casă. În acest context, este foarte important să știi că antrenarea continuă a minții nu ar trebui să lipsească din rutina ta, întrucât aceasta aduce o multitudine de beneficii în ceea ce privește sănătatea psihică.

În această situație, mediul online ne oferă o gamă variată de soluții pentru combaterea plafonării din punct de vedere al timpului alocat pentru minte. În continuare, am ales pentru tine câteva dintre cele mai populare metode prin care îți poți petrece timpul productiv, în online, dezvoltându-ți gândirea și aflând lucruri noi și interesante.

Ted Talks. „Ideile merită răspândite”. Acesta este sloganul pe care conferințele TED se bazează și care, de-a lungul timpului, a adus în prim plan milioane de viziuni unice și persoane care au devenit surse de inspirație și modele demne de urmat. Portalul online https://www.ted.com/talks oferă posibilitatea de a-ți selecta preferințele, în așa fel încât să găsești cele mai potrivite topicuri de interes pentru tine. În cadrul acestor conferințe poți descoperi diverse subiecte, de la tehnologie, știință și chiar probleme cu un impact global major. Misiunea Ted Talks este de a încuraja puterea ideilor, în sensul în care acestea pot schimba atitudini, vieți și, de ce nu, lumea.

Podcasturi. Un mediu nou al zilelor noastre s-a bucurat în ultimii câțiva ani de o evoluție neașteptată. Fiind un domeniu în plină dezvoltare, orice persoană care dispune de un echipament tehnologic minim și un microfon, își poate crea propria emisiune pe diverse site-uri de socializare, unde să abordeze teme interesante. Astfel, jurnaliști, celebrități și mulți alții au ales să își expună viziunile prin prisma acestor podcasturi. De la o simplă căutare pe Google, până la aplicații atât pe Android, cât și pe IOS, online-ul este plin de acestea. Ți-am atașat două link-uri, unde sperăm să găsești ceva care să te atragă: https://time.com/5524332/best-podcasts-to-listen-to/ , https://www.wired.co.uk/article/best-podcasts.

Free Speech Debate. O platformă foarte dezvoltată, Free Speech Debate pune la dispoziție o gamă largă de articole și videoclipuri pe aproape toate subiectele la care te poți gândi, oferindu-ți posibilitatea de a comenta și de a-ți expune părerea, alături de tot felul de persoane la nivel mondial. Poți face acest lucru creându-ți un cont pe site-ul proiectului: https://freespeechdebate.com/ , iar apoi ești liber să explorezi.

Documentare pe Netflix. Seria denumită sugestiv „Explained” pune accentul pe probleme de actualitate, ce au impact asupra vieții oamenilor. Dezvoltate de site-ul de știri Vox, documentarele își propun să evidențieze subiecte, întrebări, idei și inovații, ce nu fac parte adesea din ciclul zilnic de știri. Fiecare episod are în jur de 15-20 de minute, iar acest lucru combinat cu o platformă atât de prietenoasă și populară precum Netflix-ul, nu poate decât să faciliteze accesul mai larg la un conținut de calitate.

Acestea au fost doar câteva dintre sugestiile noastre prin care îți poți investi timpul liber în dezvoltarea ta personală și, desigur, în dezvoltarea lumii în care trăiești. Totodată, dacă ai găsit aceste informații utile, accesând următorul link: https://sisc.ro/cu-ce-ne-ocupam-timpul-vara-aceasta/, poți descoperi mai multe asemenea recomandări. Așteptăm cu nerăbdare să auzim cum alegi tu să îți antrenezi mintea în această perioadă!

„Mind is a flexible mirror, adjust it, to see a better world.”

― Amit Ray, Mindfulness Living in the Moment - Living in the Breath