buton inapoi

Burse

În cadrul acestor pagini, venim cu o veste bună pentru tine și anume că universitățile acordă în fiecare semestru mai multe tipuri de burse în funcție de anumite criterii.

Care sunt aceste tipuri de burse?

Bursele finanțate de stat se împart în mai multe categorii, cum ar fi bursa de merit și cea de performanță. Mai sunt și burse sociale sau medicale, care au întâietate la alocarea bugetului universitar și pentru care se trimite un mail la adresa secretariatului facultății cu documentele necesare la începutul fiecărui semestru. De asemenea, ce ar trebui să mai știi este că poți primi în același timp două tipuri de burse, cum ar fi bursă de performanță sau bursă de merit și bursă socială.

În cazul burselor finanțate de universitate, fiecare instituție de învățământ superior asigură bursele pe care le consideră relevante și alocă bugetul pe care și-l permite pentru acestea. ASE oferă și burse de voluntar studenților care întreprind activități în folosul universității. Din același buget se poate suplimenta și fondul alocat de stat pentru bursele sociale. Pentru a primi o astfel de bursă, studenții doritori susțin un concurs în funcție de disponibilitatea locurilor.

Care sunt criteriile pentru acordarea burselor?

În cazul burselor de merit și a celor de performanță, numărul de burse pentru fiecare specializare se calculează astfel: 3% dintre studenții aflați la buget primesc bursă de performanță, iar procentul celor care primesc bursă de merit diferă în funcție de fondul alocat (aproximativ 20%). Ierarhizarea în anul I, pentru semestrul I, se face pe baza mediei de admitere la facultate, iar departajarea se realizează în funcție de media obținută la Bacalaureat, media anilor de studiu din liceu, nota obținută la proba de Limba și Literatura Română. Pentru semestrul II, ierarhizarea se face pe baza mediei de pe primul semestru, iar pentru celelalte situații (anul 2 și anul 3), clasamentul se realizează luând în considerare media semestrului I sau cea a anului universitar precedent.

Care sunt cuantumurile burselor?

Bursă de performanță: 1000 RON; Bursă de merit: 800 RON; Bursă socială: 700 RON; Bursă medicală: 600 RON; Bursă pentru întreprinderea de activități în folosul universității: 750 RON pentru studenții la buget, 600 RON pentru studenții la taxă sau neintegraliști.

Pentru mai multe informații, poți consulta metodologia de acordare a burselor, pe care o găsești pe site-ul facultății.

Daria-Elena Dolhescu
Membru Departamentul Educațional
Sindicatul Studenților din Cibernetică (SiSC)