buton inapoi

Căminele ASE

Chirie sau cămin? Mulți ne-am lovit de această dilemă înainte de a începe facultatea. Bineînțeles, locuitul în chirie are avantajele sale, însă anii de studenție nu ar mai fi la fel de frumoși fără experiențele pe care le capeți stând la cămin. Viața trăită aici te maturizează, te învață să faci compromisuri, dar îți și oferă ocazia să îți faci prieteni pe viață și să participi la cele mai frumoase petreceri.

În cele ce urmează, îți vom prezenta căminele pe care Academia de Studii Economice ți le oferă, însă trebuie să știi că, pentru a putea beneficia de serviciul de cazare ASE, trebuie să plătești o taxă lunară, numită regie de cămin. Acest preț diferă în funcție de repartiția buget-taxă, dar și de consum. Sunt exceptați de la această taxă studenții care au părinți cadre didactice, studenții orfani de ambii părinți sau cei care provin din centre de plasament.

Nu uita că, dacă nu ai prins loc unde doreai, poți să aplici la etapele de redistribuire ce se desfășoară în fiecare lună, în funcție de locurile rămase libere în cămine.

Moxa D

Acest cămin este încadrat la gradul I de confort, camerele au o capacitate de 4 persoane, au baie proprie și hol. Ca și facilități, căminul dispune de un cabinet medical și unul stomatologic, programul fiind de luni până vineri, între orele 8 și 19. În plus, există 2 săli de lectură, 2 bucătării și o cantină.

Adresă: Strada Mihail Moxa, nr. 11.
Cum ajungi acolo: Complexul se află la 12 minute de mers pe jos de Piața Romană și la 10 minute de Piața Victoriei.
Magazine în apropiere: Mega Image - 2 min. de mers pe jos.

Belvedere Nou (A6-A8)

Complexul Belvedere Nou are în componență 3 cămine (A6, A7, A8) încadrate la gradul I de confort. Camerele sunt de 4 persoane, au baie proprie, hol și balcon, iar cele din clădirea A8 au aer condiționat. Există, de asemenea, săli de lectură și bucătării la fiecare etaj.

Adresă: Strada Chibzuinței, nr. 2.
Cum ajungi acolo: (valabil pentru întregul complex Belvedere)
METROU: Stația Crângași + 15 minute de mers pe jos;
Stația Grozăvești + 15 minute de mers pe jos;
STB: 133 - Stația Fluviului + 15 minute de mers pe jos;
162, 163 - Stația Țibleș.
Magazine în apropiere: Carrefour Orhideea, Lidl, Mega Image - 15 minute de mers pe jos.

Tei C1

Aflat foarte aproape de Lacul Tei, căminul Tei C1 oferă studenților camere de 4 persoane, cu baie proprie și hol, iar la ultimul etaj există o sală de lectură.

Adresă: Bulevardul Lacul Tei, nr. 116.
Cum ajungi acolo:
METROU: Stația Ștefan cel Mare + 15 minute de mers pe jos;
STB: 182, 282 - Stația Maica Domnului.
Magazine în apropiere: Mega Image - vizavi de cămin.

Belvedere Vechi A1-A4

Nu departe de Complexul Belvedere Nou, Căminele A1, A2, A3 și A4, încadrate la gradul II de confort, oferă studenților camere a câte 3 locuri, cu baie pe hol. În vreme ce A4 este cămin de băieți, A1, A2 și A3 sunt cămine de fete. În A2 se află o sală de lectură, în A4 este o bibliotecă, iar la intrarea căminelor A3 și A4 se află o spălătorie de haine.

Adresă: Strada Inginer Cristian Pascal, nr. 27
Magazine în apropiere:
Lidl, Mega Image - 10 minute de mers pe jos;
Carrefour Orhideea - 15 minute de mers pe jos.

Agronomie C1, C2

Aflate în complexul Agronomie, Căminele C1 și C2 dispun de săli de lectură, oficii, dar și de o sală de sport, iar camerele au câte 4 locuri, baia fiind la comun, pe palier. Căminul C1 este de fete, iar C2 de băieți. Acestea se încadrează la gradul II de confort.

Adresă: Strada Mărăști, nr. 59.
Cum ajungi acolo:
METROU: Stația 1 Mai + 10 minute de mers pe jos;
STB: 381 - Stația Sandu Aldea.
Magazine în apropiere: Mega Image - 3 min. de mers pe jos.

Vitan

Căminul Vitan, încadrat la gradul II de confort, găzduiește studenții străini ai ASE București din afara UE. Fiecare cameră dispune de 2 locuri, fără baie proprie. Ca facilități, există o sală de lectură și o bucătărie.

Adresă: Strada Energeticienilor 9-11.
Cum ajungi acolo:
METROU: Stația Dristor + 15 minute de mers pe jos.
Magazine în apropiere: Auchan - 5 minute de mers pe jos.
Acum că ai aflat despre cămine, cred că trebuie să afli și despre viața la cămin. Vom încerca să îți prezentăm câteva sfaturi pe care am fi vrut să le știm înainte să ne fi mutat.

Colegii de cameră

Ei sunt cele mai importante persoane pentru perioada pe care o vei petrece la cămin. Este ideal să te simți confortabil în propria cameră, de aceea este de preferat să te înțelegi bine cu colegii și să respecți câteva reguli nescrise:

Controale

Dacă te-ai trezit din cauza bătăilor tari în ușă, sunt două variante: fie ai niște colegi glumeți pe etaj, fie este chiar administratorul. Nu te speria, rareori există inspecții neanunțate, de cele mai multe ori se verifică ferestrele, baia sau se face dezinsecție. Aceste acțiuni sunt anunțate la avizierul căminului sau de către șeful de cămin.

Prelungitoare

Din bagaj nu ar trebui să-ți lipsească prelungitoarele! Între laptopuri, telefoane, lămpi și alte electrocasnice, prizele de la cămin nu vă vor ajunge niciodată.

Caietul de pagube

Intri în baie și observi că toată apa de la duș s-a scurs pe faianță, deschizi un dulap și rămâi cu clanța în mână, vrei să aprinzi lumina și vezi că s-a ars becul. Ce faci în acest caz? Apelezi la personalul calificat pe care ASE îl pune la dispoziție. Fiecare cămin are la parter un registru în care se consemnează reparațiile necesare în camere. Este suficient să scrii problema pe care o întâmpini, iar în decurs de câteva zile aceasta va fi remediată.

În final, sperăm să ai parte de o studenție minunată de care să îți aduci aminte cu drag, indiferent dacă alegi să stai într-unul dintre căminele studențești sau nu.

Ana-Maria-Daniela Dinu
Membru Departamentul Educațional
Sindicatul Studenților din Cibernetică (SiSC)