buton inapoi

Ce urmează?

Ai fost admis în cadrul facultății noastre. Te așteaptă trei ani cu drumuri drepte și frumoase, dar și trepte alunecoase, la sfârșitul cărora vei deveni specializat în domeniul pe care l-ai ales. Dar după ce urmează? Primul lucru care îți vine în minte este ideea angajării.

În funcție de specializarea pe care o urmezi, am venit cu câteva sugestii de joburi, pe care le-ai putea urma după terminarea facultății.

Dacă urmezi specializarea de Cibernetică Economică, povestea parcursului tău profesional poate începe cu un job în analiza datelor. Ca Data Analyst, vei extrage, prelucra și interpreta date, utilizând atât cunoștințele economice, cât și cele de programare. Gândirea critică, abilitățile de comunicare și prezentare a ideilor obținute, dar și informațiile legate de SQL, Python sau Excel îți pot creiona o carieră în acest domeniu.

Din sfera joburilor bazate pe modelarea și analiza datelor sunt și Data Engineer, Data Scientist sau Data Architect, conceptul de Big Data care încorporează aceste meserii reprezentând fundamentul bunei funcționări a multor companii.

În situația în care descoperi că ești o persoană căreia îi place să analizeze o organizație, să proiecteze sisteme și să evalueze modele de afaceri care pot fi integrate cu tehnologia, atunci o carieră în postura de Business Analyst ți se va potrivi.

Specializarea de Informatică Economică îți poate oferi nuanțele perfecte conturării unui job în domeniul IT. Astfel, printre cele mai atractive joburi pot fi cele de Software Developer, Web Developer sau Hardware Developer. Dacă ai o predilecție spre organizarea vizuală și utilizarea limbajelor de programare precum HTML, CSS sau Javascript, iar creativitatea te reprezintă, fii sigur că un job ca User Interface Designer ar fi un traseu aparte al experienței tale profesionale.

Sfera meseriilor din domeniul IT este una imensă, iar tu o poți explora cu mult curaj pentru a descoperi și alte joburi similare. Totodată, dacă simți că programarea nu te reprezintă, poți opta spre un alt traseu în domeniul economic.

Dacă te numeri printre studenții profilului de Statistică și Previziune Economică, poți excela într-un viitor job ca Statistician, Financial Analyst sau Data Analyst deoarece statistica aprofundată pe parcursul celor trei ani te va pregăti să analizezi și să interpretezi seturi de date.

Astfel, ca expert al acestei ramuri economice, vei putea ajuta companiile să-și descopere poziția pe piață și să evolueze constant prin aplicarea unor metode și modele statistice problemelor din cadrul organizațiilor.

Acum că ai parcurs aceste rânduri, sper ca perspectiva ta în legătură cu un viitor job să fie una elucidată.

Desenează-ți viitoarea carieră în culorile preferate și cu pasiune, iar succesul își va face apariția la fiecare pas!

Iuliana Hîngan
Membru Departament Educațional
Sindicatul Studenților din Cibernetică (SiSC)