Studenție 101

Știi momentul acela când pierzi primele 20 de minute dintr-un film și prietenii tăi îți spun ,,Lasă că înțelegi pe parcurs!”? Ei bine, credem că așa te simți și acum. După un examen al maturității luat cu succes și un drum la București pentru a îți depune diploma, iată-te student! Doar că odată cu acest titlu, apar multe concepte noi, pe care nu le înțelegi pe deplin, dar care vor fi importante. Așa că am decis să îți facem o mică introducere în ale studenției în cele ce urmează. Bine ai venit la Studenție 101! Class in session!

CREDIT, credite, s.n. Nu se referă la partea finală dintr-un film Marvel la care trebuie să stăm ca să vedem una-două scene în plus, ci este vorba despre punctajul asociat fiecărei discipline. Fiecare materie poate avea între două și șase credite, în funcție de cantitatea de muncă intelectuală depusă pentru a-ți însuși cunoștințele prezentate (1 credit = 25-30 ore de studiu). Creditele aferente unei discipline se obțin dacă promovezi examenul aferent, iar pentru a absolvi facultatea ai nevoie să acumulezi un total de 180 de credite. Media unui semestru se calculează astfel:

Dis1xCred1 + Dis2xCred2 +...+ DisNxCredN
                                                                     

Cred1 + Cred2 +...+ CredN

De asemenea, pentru a putea trece în anul universitar următor, există și câteva checkpointuri intermediare:

În cazul în care numărul minim de credite nu este atins la finalul anului de studiu, studentul va fi exmatriculat cu drept de reînmatriculare.

EXAMEN, examene, s.n. Mijloc de verificare și de apreciere a cunoștințelor dobândite ce are loc în sesiunea de examene. Un fel de final boss fight pentru care trebuie să îți pui la punct toate noțiunile învățate în cele 14 săptămâni de cursuri și seminare.

FIȘA DISCIPLINEI, s.f. Reprezintă un instrument de asigurare a calității predării în sistemul universitar și conține toate informațiile necesare referitoare la activitatea pe care o va avea atât cadrul didactic, cât și studenții, de-a lungul semestrului. Este practic scenariul după care se va desfășura cursul și seminarul acelei discipline. Important de reținut este că aceasta conține criteriile obligatorii de evaluare, procentul aferent seminarului/cursului și punctajul minim ce trebuie obținut pentru a putea promova materia. Conform Codului Drepturilor și Obligațiilor Studentului, fișa de disciplină aprobată la începutul semestrului nu poate fi modificată pe parcursul acestuia.

INTEGRALIST, integraliști, s.m. Un student ce a trecut toate examenele și are toate creditele aferente semestrului în care se situează. Atenție! A fi integralist îți aduce multe beneficii precum posibilitatea de a primi burse pentru rezultate la învățătură sau sociale.

RECUPERARE, recuperări, s.f. ÎÎn cazul în care nu ai reușit să promovezi examenul nici în sesiunea de restanțe, va trebui să reiei materia anul următor de la zero, la un profesor ce aparține specializării tale. Va fi necesar să refaci proiectele și să dai din nou testele și examenul. Este puțin ca în Edge of Tomorrow, dar sperăm că nu veți avea nevoie de atâtea încercări cum a avut Tom Cruise pentru a promova examenul.

RESTANȚĂ, restanțe, s.f. O restanță este obținută în urma imposibilității de a acumula punctajul minim necesar în seminar sau în examenul din sesiune. Altă modalitate prin care se poate obține o restanță este aceea de a absenta la un examen, singura diferență fiind că, în acest caz, nu mai plătești taxa de 75 de lei. Nu îți face griji, vei mai avea o șansă să redai examenul în sesiunea de restanțe ce se desfășoară doar vara. Te sfătuim să folosești timpul în plus pentru a aprofunda ceea ce nu ai reușit să înveți prima dată. Îți dorim cât mai puține restanțe!

SiSC Tutoring, f. Fie că țintești spre cinciul salvator sau spre zecele aducător de burse, cu toții avem nevoie de un mentor care să ne dea un extra boost înainte de sesiunea de examene. SiSC organizează de două ori pe an consultații al căror scop este recapitularea materiilor din semestrul respectiv, susținute de profesori aleși chiar de voi, studenții. Precum Yoda i-a spus lui Luke ,,Do or do not. There is no try.”, așa te sfătuim și noi să participi cu simț de răspundere la aceste consultații, să vii cu lista de întrebări pregătită și să nu te temi să fii curios, căci toate neclaritățile îți vor fi rezolvate!

VERIFICARE, verificări, s.f. Mijloc de verificare și de apreciere a cunoștințelor dobândite ce are loc înainte de sesiunea de examene (perioadă cunoscută ca presesiune), de obicei în ultima săptămână de cursuri. Tot un fel de boss fight, doar că mai devreme, pentru care trebuie să îți pui la punct toate noțiunile învățate la acea materie.

Ei bine, sperăm că ai înțeles cam care este treaba cu filmul acesta numit ,,Studenție”, dar dacă mai ai neclarități, suntem mereu la un mesaj distanță. Mult succes în acest nou capitol al vieții tale!

Ana-Maria-Daniela Dinu