În cazul în care îți dorești o experiență de neuitat pe meleaguri străine, să trăiești experiența de a învăța în altă țară și de a-ți depăși limita de confort, atunci ai ajuns în locul potrivit!
Proiectul Erasmus+ (EuRopean Community ActionS for the Mobility of University Students) facilitează schimbul de cunoștințe și informații între studenții înscriși la universități din UE și nu numai. Îți oferă ocazia de a lua contact cu oameni și obiceiuri diferite, pentru a-ți crea o nouă viziune asupra sistemului universitar.
Iată și condițiile ce trebuie îndeplinite:
Perioada de desfășurare a mobilității poate fi de un semestru sau un an universitar, iar în funcție de durata aleasă, trebuie să acumulezi 30 de credite, respectiv 60 de credite. Dacă numărul de credite acumulate nu este suficient, îl poți completa dând examenul pe care nu l-ai trecut la întoarcere, în sesiunea de restanțe.
Pe durata studiilor, taxele pentru școlarizare, înscriere, examene, accesul în laboratoare sau biblioteci vor fi asigurate în cadrul programului. Datorită echivalării activităților desfășurate conform contractului de studii, la întoarcere, nu va fi nevoie să recuperezi materiile pierdute. În plus, îți poți concepe un program de studiu personalizat, cât timp materiile alese pot fi echivalate cu cele ale programului de studiu la care ești înscris permanent, lucru stabilit de comun acord cu prodecanul facultății.
Procesul de selecție are loc la finalul sesiunii de iarnă și constă în:
Studenții care prezintă la înscriere un certificat/atestat de limbă străină pentru nivel mediu/avansat, emis de instituții autorizate, vor fi scutiți de testarea lingvistică.
Dosarul de candidatură trebuie să conțină:
Ponderea celor trei criterii de selecție este:
Sperăm că cele prezentate mai sus te-au convins să devii protagonistul acestui episod al studenției și să descoperi pasiuni pe care nu credeai că le poți avea vreodată. Întotdeauna cele mai multe oportunități de a crește se vor afla în necunoscut, chiar dacă familiarul este incomparabil mai comod. Acestea fiind spuse, câțiva dintre studenții care au luat parte la această experiență ne-au prezentat în câteva cuvinte impactul plecării în Erasmus+.
Cum te-ai adaptat și ce sfaturi le-ai oferi studenților care doresc să aplice?
A fost puțin dificil, n-am să mint. Pentru 6 luni am trăit cu totul altă viață: noi prieteni, o nouă țară, o nouă facultate, altă limbă, altă cultură. Trebuie să ai un pic de curaj la început, să te bagi în seamă cu oameni noi, să îți formezi prietenii, pentru că este greu să fii departe de casă și să nu ai pe nimeni cu care să vorbești. Fiecare se adaptează în modul lui, însă important este să iei totul pas cu pas și să fii deschis la toate oportunitățile pe care Erasmus ți le oferă. Încercați cât mai multe activități cât sunteți plecați! Facultatea la care am fost a organizat excursii, ieșiri în aer liber, campionate sportive, drumeții, jocuri, ateliere de dezvoltare personală și mi-ar fi părut rău dacă nu aș fi participat la ele. Scopul proiectului Erasmus este să experimentezi. Bucură-te de această experiență la maxim, dar nu uita că la finalul semestrului ai niște examene de dat! Deci, când mai ai timp, mai pune mâna și pe carte puțin.
Ana Dinu
Care au fost motivele pentru care ai vrut să aplici? A fost dorința de a căuta în liniștea și agitația altor meleaguri răspunsul la întrebarea mea interioară: unde își găsește rădăcinile drumul meu profesional, în patria mea sau într-o țară străină? Descoperind străzile Bruxelles-ului și din conversațiile cu cei din jur, mi-am dat seama că răspunsul meu se afla în armonia și ritmul inconfundabil al României mele dragi. Aventura într-o cultură diferită mi-a deschis ferestre către lumi și tradiții necunoscute. Fiecare răsărit de soare într-un oraș necunoscut și fiecare poveste împărtășită mi-au dezvăluit frumusețea diversității umane. Această călătorie m-a învățat să privesc cu ochi înțelepți diferențele culturale și să le privesc ca pe o comoară ce ne îmbogățește experiența.
Teodor Bentz
Ce ți-a lipsit cel mai mult de acasă? Pentru că am fost în Amsterdam, în primul rând, prețurile din România. La nivel profund, mi-e foarte greu să identific un singur lucru de care să spun că mi-a fost cel mai dor, dar aș zice în general că de copilărie. Fiind din București, aceasta a fost prima experiență când m-am mutat singură, când a trebuit să mă descurc într-un oraș nou. A fost prima oară când am putut ajunge și pleca de acasă la orice oră, fără să fiu deranjată, prima dată când mi-am montat singură oglinda și am dat cu mopul. Mi-a fost dor de copilărie, dar cred că a fost și cea mai frumoasă perioadă din toată facultatea, care m-a maturizat și schimbat mult. În plus, nimic nu te pregătește pentru șocul experimentat când te muți într-o altă țară sau cel de când te întorci.
Anda Giuclea
Sîrbu Yasmina