Ce materii studiez în anul I?

Semestrul I

Algebră (5 credite, examen)

Probabil vei descoperi că matematica nu mai e deloc ceea ce părea a fi până acum. Vei învăța despre spații vectoriale, operatori liniari, funcționale pătratice. Deși primul curs ți se va părea ambiguu, seminarele vor veni în ajutorul tău, iar prezența activă la acestea îți poate lumina întotdeauna mintea.

Economie (5 credite, examen)

Microeconomia și macroeconomia se îmbină într-o singură materie. În cadrul acesteia, vei învăța atât despre elasticitatea cererii și a ofertei, cât și despre inflație și politici monetare. Cursul se va concentra în special pe partea teoretică, iar la seminar vor fi prezentate aplicațiile practice.

Bazele statisticii (5 credite, examen)

Vei învăța să prelucrezi seturi de date cu ajutorul mai multor formule statistice. Problemele îți vor dezvolta foarte mult gândirea critică, pentru că, după ce îți dai seama în ce mod trebuie să abordezi problema, mai trebuie doar să faci calculele. Un soi de matematică mai ușoară, după ce înțelegi cum funcționează.

Bazele cercetărilor operaționale (4 credite, examen)

Aceasta este probabil cea mai prietenoasă materie cu care te vei întâlni în acest semestru. Atenția este centrată aici pe grafuri și drumuri de cost minim, adică utilizarea unor algoritmi matematici pentru maximizarea profitului unei firme sau minimizarea costurilor de producție în probleme de optimizare matematică. De asemenea, este singura materie la care se susține și un examen parțial (materia de la examenul parțial, de la jumătatea semestrului, nu va mai fi inclusă în examenul din sesiunea propriu-zisă).

Bazele tehnologiei informației (6 credite, examen)

Suportul teoretic al acestei materii este foarte important. Acesta se axează pe structura calculatorului, pe detectarea și corectarea erorilor într-un cod binar, dar și pe algebra booleană. Totodată, la seminare vei învăța limbajul Assembly. Mult spor!

Bazele programării calculatoarelor (3 credite, verificare)

Este materia care te va introduce în lumea informaticii. În cadrul acesteia, vei învăța noțiunile de bază pentru limbajul C, folosit în acest semestru. Astfel, vei putea utiliza algoritmi pentru rezolvarea problemelor cu tablouri unidimensionale, bidimensionale și tridimensionale. Ulterior, te vei familiariza cu alocarea statică și dinamică.

Limba engleză (2 credite, verificare)

Această materie te va ajuta să-ți dezvolți competențele lingvistice, întrucât vei învăța numeroși termeni economici în limba engleză. De asemenea, te vei putea acomoda cu formulările specifice mediului de afaceri.


Semestrul II

Statistică (5 credite, examen)

Materia reprezintă o continuare a celei din primul semestru, totul fiind mult mai detaliat. Cursul va fi concentrat pe ecuații de regresie și sondaje statistice, iar problemele sunt foarte diversificate. În plus, te vei convinge că integralele nu au fost niciodată mai folositoare.

Analiză matematică (5 credite, examen)

Ca o continuare a analizei din liceu, materia se bazează pe serii de numere, integrale, limite de funcții și ecuații diferențiale. Trebuie să ții cont, însă, de faptul că va fi necesar să înveți constant pentru a trece cu bine acest examen.

Bazele ciberneticii economice (4 credite, examen)

Materia, în sine, are o mare aplicabilitate în viața cotidiană. Așadar, vei afla informații despre istoria ciberneticii, primii roboți ai lumii și despre modelarea bazată pe ecuații, ajutându-te de programul NetLogo. Prezența la curs este foarte importantă pentru a înțelege noțiunile teoretice din spatele modelelor utilizate.

Algoritmi și tehnici de programare (4 credite, examen)

În cadrul acestei materii, se vor aprofunda noțiunile despre programarea calculatoarelor, studiate pe parcursul semestrului I. Vei învăța cei mai importanți algoritmi informatici, precum Dijkstra, Kruskal și Prim, în limbajul C. De asemenea, vei putea cunoaște numeroase tipuri de sortări ale vectorilor, ce îți vor fi în continuare de folos.

Sisteme de operare (4 credite, examen)

La această materie, vei învăța noțiunile de bază pentru shell scripting, accentul punându-se pe sistemele de operare Linux și Windows. Cursul constă în prezentarea detaliată a acestora, procesele din cadrul lor și managementul memoriei.

Contabilitate (4 credite, verificare)

Aceasta disciplină constă în întocmirea bilanțurilor contabile. Practic, în contul contabil se trec toate tranzacțiile unei întreprinderi, iar tu vei putea învăța cum se realizează acest întreg proces. Cele mai importante două cuvinte pe care le vei auzi sunt ,,debit” și ,,credit”.

Marketing (4 credite, verificare)

Materia cuprinde o multitudine de informații interesante despre lumea afacerilor și nu numai, care pot contribui la o cultură generală bogată. Sunt șanse să vezi viața puțin altfel după ce ieși de la acest curs. Și, totuși, te-ai gândit vreodată care sunt criteriile în urma cărora se creează anunțurile publicitare?

Astfel, iată materiile pe care le vei studia în primul sezon al serialului tău. Îți urăm mult succes, main character!



Daria-Elena Dolhescu