buton inapoi

Cibe, Info sau Statistică?

După o vacanță de vară plină cu peripeții și experiențe noi, facultatea vine ca o nouă călătorie cu trei trasee diferite: cibe, info și statistică. Fiecare dintre acestea are surprize, provocări, dar și stații diferite unde îți poți spori bagajul de cunoștințe. Tu ce destinație ai ales?

Cibernetică Economică

În cazul în care călătoria ta ca student începe la această specializare, vei descoperi că acest profil nu se ocupă cu roboți, dar vei aprofunda diverse arii ce privesc modelarea ciberneticii economice, analiza afacerilor sau optimizarea proceselor din cadrul acestora.

Vei îmbina materiile de economie cu cele de matematică, programare sau analiză a datelor, care te vor conduce în alegerea celei mai bune strategii de dezvoltare a unei organizații economice, înțelegerea riscurilor, gestiunea acestora și luarea unor decizii adecvate.

Ca specialist al acestui domeniu, vei putea aduce un business la un nivel superior, fie ca Data Analyst, Risk Manager, Business Analyst etc.

Informatică economică

În cadrul acestei specializări, vei pătrunde pe un tărâm al programării, unde vei fi înconjurat de o multitudine de limbaje precum: C, Java, C#, Python, dar vei studia și materii de economie și matematică.

Competențele și abilitățile legate de dezvoltarea și implementarea soluțiilor software te vor ghida spre unul dintre numeroasele joburi în IT, precum Software Developer, Software Tester sau multe altele.

Acest program de licență poate fi urmat atât cu predare în limba română, cât și în limba engleză.

Statistică și previziune economică

Vei explora statistica sub toate formele sale în cadrul acestui domeniu, care te va ajuta să colectezi, să analizezi și să interpretezi seturi de date, în urma cărora îți poți contura o viziune exactă asupra situațiilor economice.

Această specializare te pregătește pentru o carieră în analiza datelor, unde poți asigura dezvoltarea unei companii prin prelucrarea și examinarea unor informații în diverse scopuri.

După finalizarea acestui program, poți alege ca următorul capitol al drumeției tale să fie scris din postura de Business Analyst, Statistician, Data Scientist etc.

Acum că ai plecat la drum, sigur vei observa că primele stații sunt identice pentru toate specializările, în primul an și jumătate materiile fiind comune.

Totodată, după primul semestru al acestei călătorii, ai posibilitatea de a-ți schimba destinația. Tot ceea ce trebuie să faci este să depui o cerere destinată decanului, la secretariatul facultății, prin care să-ți exprimi dorința de a te muta la o altă specializare.

Totuși, dacă niciunul dintre cele trei parcursuri nu ți se potrivește, vei putea relua această peripeție în cadrul altei facultăți, însă geanta de voiaj a acestei decizii va trebui să conțină acordul ambilor decani, media generală a anilor absolviți minimum 7, iar tu să fii integralist, fiind posibilă și susținerea unor diferențe.

Sperăm ca indiferent de destinația aleasă, călătoria studenției tale să fie una de neuitat!

Iuliana Hîngan
Membru Departament Educațional
Sindicatul Studenților din Cibernetică (SiSC)