Este final de septembrie. Ți-ai făcut bagajul, ai părăsit căsuța părintească, unde mâncarea era gratis, toate poftele îndeplinite și te-ai îndreptat către capitală. Mare greșeală! Dar dacă tot ești aici, iată câteva moduri prin care să-ți gestionezi banii.
Venit contra Cheltuieli
Finanțele personale se bazează pe un principiu fundamental: să faci mai mulți bani decât consumi. Pare extrem de ușor, dar asta presupune să ții o evidență a veniturilor și a cheltuielilor. Pentru aceasta recomandăm un spreadsheet în Excel, una dintre aplicațiile disponibile de pe internet sau, pur și simplu, un carnețel de cheltuieli. Poți să plătești folosind cardul, dacă îți este convenabil, pentru a avea mai ușor acces la istoricul tranzacțiilor. La finalul lunii, însumează-ți veniturile și cheltuielile, iar dacă balanța înclină favorabil, vei știi că o duci mai bine decât 51% dintre europeni.
Fă-ți un buget!
După ce știi cu exactitate de ce venit dispui, este momentul să faci o listă prioritizând nevoile în defavoarea dorințelor. Recomandat este să-ți notezi undeva pe ce dată se plătește chiria, utilitățile sau abonamentele pentru a nu fi surprins. Poți să pui banii pentru acestea deoparte și să atribui apoi o sumă special dedicată mâncării. Pe restul ai dreptul să ți-i aloci după bunul plac. Ai putea să-ți împarți acești bani de buzunar pe zile ca să știi exact cât îți este permis să cheltuiești fără grijă. Dacă alegi să îi organizezi pe săptămână, ține cont că există 52 de săptămâni într-un an, aproximativ 4.3 săptămâni într-o lună.
Mănâncă inteligent!
Încearcă să-ți faci o listă de cumpărături acasă și să mergi la hipermarketuri de două-trei ori pe lună sau cel puțin o dată pe săptămână. Ideal, aceste târguieli s-ar realiza după masă, ca să nu fii tentat să achiziționezi prea mult. Profită de ofertele la alimentele care te atrag, dar ține seamă de calitatea produselor. Nu uita că magazinele oferă discounturi la cumpărături achiziționate în cantități mai mari. Să ai în vedere că minimarketurile tind să aibă prețuri mai scumpe decât piețele sau supermarketurile, așa că încearcă să-ți aloci în program destul timp pentru a scuti ,,taxa de confort’’.
Nu uita de economii!
Majoritatea dintre noi putem apela la părinți pentru cazuri grave, dar recomandat este să ne deprindem obiceiul de a strânge bani pentru zile negre. Contul de economii pentru urgențe conține, de obicei, echivalentul a șase luni de cheltuieli fixe, nenegociabile. Cum pe timpul studenției fondurile sunt limitate, ar fi de preferat să poți salva 20% din venituri pe lună până atingi suma de o mie de lei. Banii din acest cont nu trebuie redistribuiți sub nicio formă altor scopuri, sunt pentru cazuri grave! Contul de economii pentru dorințe este separat de cel de urgențe, și este recomandat, în primul rând, celor cărora le place să cumpere în rate, ocolind astfel eventuala dobândă.
Profită de avantajele de student!
Deplasează-te folosind abonamente de transport decontate, mănâncă pe cât de des este posibil la cantină și ia la pachet acasă. Aplică, dacă te încadrezi, la bursele sociale sau încearcă să țintești pentru cele de merit. Poți, de asemenea, să te înscrii ca voluntar la festivalurile de muzică pentru a beneficia de gratuități, poți dona sânge sau te poți înscrie la taberele studențești pentru a merge gratis în vacanță. Experiențele memorabile nu au etichetă de preț!
Saghin Maria-Minodora