Hai să vorbim despre viitor!

Dacă totuși nu ești convins că ai ajuns unde trebuie, următorul articol, cu siguranță va reprezenta un motiv în plus pentru care să îți dorești să finalizezi cei trei ani de CSIE!

În cele ce urmează, vom vorbi puțin despre oportunitățile de angajare de care te vei bucura în timpul sau la finalul studiilor universitare, în funcție de specializarea aleasă.

Dacă ești student la Cibernetică, există șanse mari ca jobul visurilor tale să fie cel de Data Analyst. Această poziție vizează extragerea și prelucrarea datelor, folosind atât concepte economice, cât și de programare. În cazul în care te caracterizezi prin pragmatism, comunicare eficientă și deții noțiuni de SQL, Python sau Excel, singurul lucru care te separă de începerea carierei este aplicarea la una dintre multele poziții de pe LinkedIn.

Alte opțiuni sunt pozițiile de Data Engineering, Data Scientist sau Data Architect, joburi care folosesc conceptul de Big Data, esențial unei bune funcționări în cadrul unei companii. Mai mult, poți încerca să aplici și pentru poziția de Business Analyst pentru a analiza și proiecta sisteme sau evalua modele de afaceri ce integrează noile tehnologii.

Dacă ești pasionat de limbajele de programare și studiezi Informatică, ai caracteristicile necesare pentru a-ți începe cariera în domeniul IT. Câteva sugestii ar fi Software Developer, Web Developer sau Hardware Developer. Mai mult, dacă nu ești pasionat în mod direct de scrierea codului, există pe piață numeroase opțiuni de IT Support. Tot ce trebuie să faci este să te înarmezi cu destul curaj să aplici la câteva poziții dintre cele menționate sau la alte opțiuni care îți trezesc interesul. Totodată, alternativa unei cariere în domeniul economic rămâne mereu deschisă datorită dublei tale specializări obținute în cadrul facultății.

În cazul în care studiezi Statistică, cu siguranță poți excela într-o poziție de Statistician, Financial Analyst sau Data Scientist, încât noțiunile aprofundate pe parcursul celor trei ani te vor pregăti pentru analiza și interpretarea seturilor de date. Astfel, vei putea să ajuți companiile să-și descopere poziția pe piață și să evolueze constant prin aplicarea unor metode sau modele statistice cu scopul de a soluționa problemele din cadrul organizațiilor.

În acest episod am surprins doar o parte a posibilităților de care te poți bucura în urma studiilor universitare, însă scenariul este, cu siguranță, unul mult mai cuprinzător. Te sfătuim să ai răbdare, curaj și să nu eziți să profiți de fiecare ocazie care ți se ivește. Mult succes!

Cristiana Marin