Mă angajez din timpul facultății?

Urmează un alt episod din serialul nostru, al cărui trailer pare înfricoșător, însă este mai entertaining în realitate și anume - angajarea. Găsirea unui loc de muncă poate reprezenta o adevărată treaptă către maturitate și viața de adult, bineînțeles pentru dezvoltarea ta profesională, însă și pentru cea personală. Dacă te gândești să îți cauți un job, dar nu ești sigur de această alegere și crezi că ar fi prea greu să te descurci cu programul de la facultate, examenele și tot tacâmul, haide să vedem părerile și sfaturile unor studenți curajoși care lucrează din timpul facultății:

1. Cum ai echilibrat viața de student cu munca?

Dacă alegi să ai un job încă din timpul facultății, trebuie să faci o promisiune față de sine că vei fi organizat în ceea ce privește timpul și responsabilitățile, dar și să accepți că timpul liber va fi considerabil mai puțin. Un lucru care m-a ajutat foarte mult să nu fiu copleșită a fost să îmi iau primul job pe timp de vară, la finalul anului II. Astfel, până la începerea anului universitar, am avut timp să înțeleg ce presupune, ce așteptări există și cum ar trebui să-mi organizez timpul. Apoi, când a venit timpul să merg și la facultate, cel mai important a fost să cunosc foarte bine criteriile de promovare pentru fiecare materie, pentru a ști ce trebuie să prioritizez. Pentru acele materii la care prezența era obligatorie și orele erau în timpul programului de muncă, vorbeam cu angajatorul și stabileam de comun acord o alternativă. Este bine să știi că vei găsi mereu înțelegere din partea companiilor, pentru că este și în interesul lor ca tu să-ți termini studiile. Totuși, nu încerca să ai o prezență perfectă și media 10 la final de semestru, pentru că deși nu e imposibil, te vei epuiza. Pentru mine, a fost important să acord o doză echilibrată din timpul meu atât facultății, cât și jobului, iar timpul cu familia și prietenii era prioritizat în zilele de weekend.

Andreea Stan

2. De ce consideri că nu e momentul oportun să te angajezi în facultate?

Consider că fiecare student ar trebui să se bucure la maximum de anii de licență, să își descopere pasiunile, să experimenteze și să cunoască oameni noi. Un loc de muncă ar necesita dedicarea zilnică a minimum patru ore, adăugate la programul de studii și activitățile extracurriculare, ceea ce ar fi o încurcătură considerabilă. Profitați de anii de studenție, pentru că după aceea va fi suficient timp să lucrați. Căutați subiecte ce vă interesează și documentați-vă în legătură cu acestea, pentru a lua o decizie cât mai informată în vederea primului loc de muncă. Fiecare moment din studenție ar trebui prețuit, pentru că în fiecare zi vor apărea situații noi, cu care în altă perioadă a vieții nu v-ați întâlni. Din experiența mea, m-am bucurat de cei trei ani de licență, am îmbinat studiile cu prietenii și distracția, iar apoi m-am angajat, pentru a nu mă suprasolicita.

Miruna Pițu

3. Care ar fi momentul oportun să te angajezi și de ce?

Sunt de părere că startul unei cariere ar trebui să fie după finalizarea studiilor de licență. De ce? Pentru a te bucura de fiecare etapă la maximum, pentru a nu îți aglomera și mai mult programul și pentru că, după trei ani de facultate, îți pot forma o idee destul de amplă referitoare la subiectele pe care ai vrea să te specializezi și să activezi pe piața muncii. Din alt punct de vedere, susțin și obținerea unui internship sau part time pe vară, între anii doi și trei de studiu. Astfel, poți căpăta puțină experiență, un venit suplimentar și un mic teasing la viața de adult ce te așteaptă.


Miruna Pițu

4. Care sunt beneficiile angajării pe timpul facultății?

Angajarea pe perioada facultății poate aduce numeroase beneficii atât pentru studenți, cât și pentru viitoarele lor cariere. În opinia mea, aceasta oferă studenților o oportunitate de a-și aplica cunoștințele teoretice într-un mediu real, îmbunătățind procesul de dezvoltare al studenților. Angajarea într-o companie mi-a adus șansa de a cunoaște oameni din industrie și de a construi relații importante pentru viitorul profesional, iar schimbul de experiență constant ajută la înțelegerea profundă a domeniului. Pentru mine, experiența profesională dobândită în timpul facultății a fost un „selling point”. Aceasta poate face ca CV-ul unui student să iasă în evidență în fața potențialilor angajatori, oferind un avantaj major în căutarea unui loc de muncă. Toate acestea mi-au sporit încrederea în sine și mi-au oferit sentimentul că sunt pregătit să fac față cerințelor pieței muncii. După doar doi ani de experiență, pot spune că angajarea pe perioada facultății a fost o decizie potrivită pentru mine. Deși am avut multe momente în care simțeam că poate lucrez prea mult, pasiunea pentru domeniu și pentru dezvoltare m-a menținut pe drumul cel bun.

Matei Mărgineanu

Așadar, sperăm că acest episod ți-a fost de ajutor pentru a-ți face o idee despre angajare și pentru a te ajuta să iei o decizie. Nu uita să ai grijă de tine și să te bucuri de fiecare experiență de care ai parte, indiferent dacă decizi să te angajezi din timpul facultății sau nu. Mult succes!


Daria-Elena Dolhescu