Trending Now: Procesul de angajare

A fi sau a nu fi în lumea adulților - este dificil de crezut că ai ajuns în acest punct, nu-i așa?

Spoiler alert! Timpul a trecut mai rapid decât te așteptai! Deja ai parcurs primul an de facultate și probabil încep să apară incertitudini legate de viitorul tău. Totuși, doar o anumită întrebare pare să-ți încarce sufletul cu adevărat: Unde voi lucra după toate acestea?

Acum este momentul potrivit să-ți extinzi orizonturile, să întâlnești oameni noi, cu personalități diferite - fie că vorbim de colegi sau potențiali angajatori. Totodată, cel mai important lucru este să înveți din fiecare experiență, să ai încredere în tine și să crezi că poți atinge apogeul, pentru că, în cele din urmă, tu ești cel care va da viață visului tău.

Perioada care urmează va fi complet nouă, de aceea poate fi mai mult sau mai puțin dificilă. Dar, cu susținerea oamenilor potriviți, vei reuși să-ți construiești baza unei cariere de succes. Ai încredere în propriile abilități!

Fiecare început este special și unic pentru fiecare persoană, experiențele tuturor sunt diferite. Cu toate acestea, un lucru este sigur: nu ne putem limita doar la speranțe. Așadar, te încurajez să descoperi perspectivele unor oameni care au trecut prin această perioadă de tranziție:

Cum ai echilibrat viața de student cu munca?

Dacă alegi să ai un job încă din timpul facultății, trebuie să faci o promisiune față de sine că vei fi organizat în ceea ce privește timpul și responsabilitățile, dar și să accepți că timpul liber va fi considerabil mai puțin. Un lucru care m-a ajutat foarte mult să nu fiu copleșită a fost să îmi iau primul job pe timp de vară, la finalul anului al II-lea. Astfel, până la începerea anului universitar, am avut timp să înțeleg ce presupune, ce așteptări există și cum ar trebui să-mi organizez timpul. Apoi, când a venit timpul să merg și la facultate, cel mai important a fost să cunosc foarte bine criteriile de promovare pentru fiecare materie, pentru a ști ce trebuie să prioritizez. Pentru acele materii la care prezența era obligatorie și orele erau în timpul programului de muncă, vorbeam cu angajatorul și stabileam de comun acord o alternativă. Este bine să știi că vei găsi mereu înțelegere din partea companiilor, pentru că este și în interesul lor ca tu să-ți termini studiile. Totuși, nu încerca să ai o prezență perfectă și media 10 la final de semestru, pentru că, deși nu e imposibil, te vei epuiza. Pentru mine, a fost important să acord o doză echilibrată din timpul meu atât facultății, cât și jobului, iar timpul cu familia și prietenii era prioritizat în zilele de weekend.

Ce ar face un CV mai atractiv?

Din experiența mea cu interviurile, discuțiile cu recruiterii și workshopurile de carieră la care am participat, rețeta unui CV perfect nu există. Totuși, este recomandat ca CV-ul unui student sau al unei persoane fără experiență să nu depășească o pagină. Nu te pierde în detalii irelevante și nu nota lucruri care nu reprezintă interes pentru domeniul în care aplici. Reține că scopul primului interviu este de a avea ocazia să te prezinți chiar tu, astfel că detaliile adiționale le poți menționa atunci. Pe partea de estetică, evită modelul clasic de Europass, despre care s-a constatat că nu surprinde foarte bine skill-urile unui candidat. Alege un template minimalist, dar totuși atractiv. Poți găsi mii de modele în Canva sau poți folosi chiar tool-uri AI pentru a-ți personaliza de la zero CV-ul. Nu uita să pui și o poză cu tine, într-un cadru cât mai profesional!

Andreea Stan

Care a fost aportul adus de voluntariat în dezvoltarea ta profesională?

Pasiunea mea pentru designul grafic s-a creionat în SiSC, urmând să mă îndrept spre un job în acest domeniu. Cunoștințele pe care le aveam despre programele de lucru din suita Adobe și nu numai le datoram trainingurilor și taskurilor realizate în organizație, iar o mare parte din termenii și metodele de lucru învățate au fost rezultatul experiențelor în care m-am implicat ca voluntar.

Ruxandra Marinache

Care consideri că sunt cele mai importante soft skills și cum ți le-ai dezvoltat?

Cred că nu există un anumit tipar când vine vorba de ce soft skills sunt importante. Mai bine te străduiești să fii, în general vorbind, o persoană echilibrată. Important e să fii curios și să cauți oportunități din care tu consideri că vei învăța ceva și care te vor pregăti pentru viitoare experiențe. Cred că trăim în niște vremuri în care ne putem ghida după un principiu destul de simplu: încearcă să fii bun cu tine și cu cei din jurul tău, iar restul dezvoltării tale emoționale va veni de la sine.

Antonio Scarlat

Dacă acest episod te-a convins să împletești facultatea cu munca, acum probabil că te întrebi cum îți găsești un job. Ei bine, îți recomandăm să vizionezi și ,,Cum îmi găsesc un job?”.


Iuliana-Irina Firu-Baciu