Sezonul final al serialului studenției: Licența

Perioada studenției poate fi privită ca un serial al cărui protagonist ești chiar tu! Unicitatea episoadelor parcurse de la entuziasmul primelor cursuri până la navigarea prin examene și proiecte te conduce spre ultimul sezon, în care te confrunți cu realizarea lucrării de licență.

Filmarea acestuia se desfășoară pe parcursul ultimului an de facultate, iar cele mai importante episoade care vor creiona un final glorios sunt:

Episodul 1. Alegerea profesorului coordonator și a temei

În cadrul acestui episod va trebui să răspunzi la întrebarea „Ce aș dori să realizez în cadrul licenței?”, având ca posibilă variantă de răspuns un domeniu care te captivează, unde să abordezi un subiect de actualitate prin prisma unor metode și tehnologii studiate la facultate.

Va trebui să stabilești titlul cercetării în decursul primei luni de facultate, întrucât în această perioadă va trebui să depui electronic, prin intermediul unei platforme special dezvoltate, o cerere pentru alegerea temei lucrării de licență, care va fi semnată și de profesorul tău coordonator. Dacă urmezi specializarea Statistică și Previziune Economică, transmiterea cererii se face prin mail.

Episodul nu a ajuns la final deoarece va trebui să-ți alegi un profesor coordonator, cu rolul de a te ghida în procesul elaborării lucrării. Așadar, gândește-te la cadrele didactice cu care consideri că ai rezona și care predau materii similare cu domeniul ales pentru redactarea lucrării.

Locurile fiecărui profesor coordonator sunt limitate, iar pentru a te asigura că ajungi să fi îndrumat de profesorul dorit, poți avea în vedere trimiterea unui mail la sfârșitul anului II de studiu, unde să-ți exprimi dorința de a fi supervizat de acesta.

Episodul 2. Redactarea lucrării

Aici te vei cufunda într-o călătorie de cercetare intensivă, colectând toate informațiile și ideile, pe care va trebui să le organizezi într-o structură coerentă. Iată câteva indicații care vor profila o lucrare conform cerințelor:

Episodul 3. Verificarea antiplagiat

Similar momentului de revelație dintr-un serial, următoarea etapă constă în verificarea antiplagiat, în urma căreia vei primi calificativul Admis/Respins din partea profesorului coordonator. Înaintea verificării oficiale, poți examina autenticitatea lucrării opțional, singura mențiune fiind că aici vei fi nevoit să achiți o taxă.

Episodul 4. Susținerea lucrării de licență

Dacă finalul episodului anterior a culminat cu obținerea calificativului Admis, următorul pas este redat de depunerea documentelor necesare în vederea susținerii licenței.

Te apropii de finalul sezonului, în acest ultim episod va trebui să-ți pregătești o prezentare, care să reprezinte o sinteză a informațiilor din lucrarea finală, pentru care vei avea disponibile 10 minute. O a doua probă a examenului final este reprezentată de evaluarea cunoștințelor, profesorii din comisie având oportunitatea de a-ți adresa atât întrebări pe baza lucrării, cât și din bibliografia de specialitate.

Un ultim sezon plin de provocări și emoții, care marchează un deznodământ epic al unui student ce finalizează cu succes călătoria sa prin universul academic.

Pentru a surprinde mai multe detalii importante ale acestor episoade, poți consulta site-ul facultății (link-ul următor: https://csie.ase.ro/student-csie/examen-licenta/), secțiunea Student CSIE, Lucrare de licență.

Iuliana Hîngan