Coming soon: Stagiul de practică

Acum că ai tras cu ochiul la trailerele materiilor pe care le vei studia în următorii ani, pregătește-te să pășești pe platourile de filmare și să urmărești un sneak peek din cadrul celui mai controversat episod al sezonului doi de Licență (și nu, nu este vorba despre Programarea Orientată Obiect). Acesta va lua forma unui interviu prin care ne propunem să îți venim în ajutor, răspunzând la anumite întrebări despre stagiul de practică pe care le poți avea.

Fără alte introduceri… lumini, camere, ACȚIUNE!

Ce este stagiul de practică și unde pot să îl fac?

Stagiul de practică reprezintă o disciplină obligatorie desfășurată în anul al II-lea de licență, ce presupune aplicarea conceptelor studiate la facultate în cadrul unor organizații din țară sau din străinătate, inclusiv în instituții de stat. De asemenea, există numeroase alternative care te pot ajuta să îl echivalezi, precum participarea în cadrul proiectului Tap That Job sau în diverse alte activități organizate de către partenerii ASE. Pentru a obține cele trei credite transferabile repartizate acestei materii, trebuie să lucrezi trei săptămâni, respectiv să ai 84 de ore de practică.

Ce este profesorul coordonator?

Acesta este un cadru didactic repartizat grupei tale, care te ajută cu diverse informații referitoare la alegerea locului de practică și la realizarea proiectului final. Tot el centralizează documentele de practică și se ocupă cu evaluarea din cadrul colocviului.

Ce este convenția de practică?

Cunoscută și drept convenția-cadru, ea reprezintă primul lucru pe care îl ai de făcut odată cu obținerea unui stagiu de practică.

O poți regăsi în Anexa 1 a metodologiei și trebuie completată cu datele tale și semnată în trei exemplare. Acestea vor fi transmise responsabilului și tutorelui din cadrul companiei sau proiectului la care realizezi stagiul, pentru a fi semnate și înapoiate, iar ulterior trimise cu același scop prodecanului. După ce ai strâns aceste trei semnături, convențiile trebuie să ajungă la profesorul coordonator, care le va centraliza și semna.

De ce documente ai nevoie la susținerea colocviului?

La încheierea stagiului de practică, ai nevoie de trei documente. Primul este adeverința de practică eliberată de către angajator. Ea trebuie să conțină perioada desfășurării stagiului, precum și numărul de ore și calificativul obținut. Aceasta este urmată de către caietul de pratică, în care vei descrie cronologic activitățile desfășurate în cadrul stagiului, și de proiectul de practică, ce va conține o parte în care vei concretiza și aplica punctual cunoștințele dobândite în urma orelor de practică.

Îmi pot echivala stagiul de practică dacă sunt angajat?

Dacă ai o adeverință (de angajare, internship etc.) semnată de angajator, din care să reiasă perioada contractului de muncă, activitățile din fișa postului și care să ateste cele 84 de ore (efectuate chiar și anterior semestrului doi), nu mai trebuie să completezi sau să aduci la facultate convențiile-cadru pentru semnare și ștampilare. Poți aduce adeverințele direct la colocviu, împreună cu proiectul și caietul de practică.

Ce se întâmplă cu stagiul dacă sunt plecat în programe de mobilitate?

În cazul în care beneficiezi de mobilități Erasmus sau de alte programe pentru care există contracte încheiate de colaborare în semestrul în care este programat stagiul de practică, creditele de studii transferabile îți vor fi recunoscute în conformitate cu prevederile contractului de studii.

Pot avea restanță la practica de specialitate?

Din păcate, răspunsul este da. Nu uita că în fișa disciplinei este considerată o materie, la fel ca toate celelalte, însă, nu-ți face griji, poți susține colocviul și în sesiunea de restanțe, dacă stagiul de practică a fost efectuat integral până la data susținerii restanței sau la finalul anului III.

Acum că ți-ai format o idee despre acest episod, sperăm că ți-a făcut plăcere să te afli în spatele scenei și nu uita că, pentru mai multe informații, poți accesa oricând site-ul facultății csie.ase.ro.


Ioana Mihai