Noi recomandăm, tu experimentează!

E București, parfumuri și miresme tari, e București, și nu ai cum să nu-l iubești! Căutând frumusețea prin neconvențional - aceasta este esența episodului de astăzi. Primii pași prin capitală au fost marcați de stări, emoții și sentimente diverse: de la confuzie și înstrăinare, până la curiozitate și fascinație. Toate aceste trăiri au fost generate în sufletul fiecărui student de lucrurile, oamenii și locurile pe care le-a văzut și care au trezit ceva în el, ceva ce nu mai simțise până atunci nicăieri. Sau poate studenția l-a învățat să vadă, nu doar să privească. Oricum, acum că a avut prilejul de a descoperi aceste sanctuare, dorește să împărtășească cu tine câteva dintre ele, care vor găzdui evenimente care mai de care în perioada ce urmează.

Efectul Picasso - Muzeul de Artă Recentă (MARe)

Pentru iubitorii de curente artistice (și, bineînțeles, spirituale), cei de la MARe au curatoriat o expoziție conținând 46 dintre operele artistului Pablo Picasso, cu ocazia împlinirii a 50 de ani de la moartea acestuia. După ce admiri stilul iluzionist și figurativ al artistului plastic, ai ocazia să savurezi bunătățile de la cafeneaua ce se întinde la parterul muzeului, sau chiar să păstrezi o bucată din experiența petrecută aici prin achiziționarea obiectelor din magazinul muzeului. Această expoziție deschizătoare de drumuri își are debutul pe 27 septembrie și își va trage cortina pe 8 ianuarie 2024, iar prețul unui bilet de student este 19 lei.

Ăia cu poezia - locații diverse

Poate cea mai înflăcărată recomandare: serile de poezie organizate de Ăia cu poezia. Când vei păși pentru prima dată în acest univers consacrat al poeților, vei fi fascinat de câte tipologii de oameni vei întâlni, de câte supărări sau fericiri poartă cu ei și, în final, de cât de mult cântărește arta pentru sufletul uman. Are intrare gratuită și se desfășoară o dată pe lună.

Exil - Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti (TNB)

Drept instituție-reper a culturii românești, TNB continuă să se remarce prin abordarea subiectelor bazate pe istoria recentă, precum este și cazul spectacolului Exil, în regia Alexandrei Badea. Degeaba te naști într-o țară liberă dacă părinții tăi au trăit în frică, spune regizoarea, marcând efectele exilului interior generat de perioada dictaturii românești. Scena imensă și aproape pustie a teatrului relevă izolarea de lume, dar și de sine, în circumstanțele neputinței dezlegării de trecut. Următoarea reprezentație este pe 6 octombrie, iar biletul pentru studenți este 20 de lei. Așadar, lasă-te provocat!

Bărbați pe Mătăsari - Strada Mătăsari

Ediția cu numărul patru a acestui festival urban marchează dorința de a celebra pasiunile și meseriile pe care le practică cu precădere bărbații. Bărbați pe Mătăsari este o extindere a Femei pe Mătăsari, constituind trei zile (13-15 octombrie) împânzite de meșteșugurile artiștilor și artizanilor participanți. Intrarea fiind liberă, ești invitat să susții arta și truda acestora în ediția de toamnă!

Art Safari Stars Edition - Palatul Dacia-România, Lipscani 18-20

Primul pavilion profesional și public de artă al Bucureștiului îți va stârni apetitul cu o nouă apariție pe marile ecrane, începând cu 29 septembrie. Art Safari Stars Edition te va surprinde prin cele mai neașteptate alăturări de compoziții, dar care fuzionează împreună în cel mai bun mod: de la gențile unor figuri marcante în industria fashion, la o celebrare a muzicii, până la viața de noapte și iubirea ca laitmotiv. Studenții își pot explora acest univers cu doar 45 de lei, iar dacă te simți aventuros, poți opta pentru ghidajele nocturne, desfășurate vinerea și sâmbăta.

ARCHY FEST - Strada Edgar Quinet

Odată cu împlinirea a 130 de ani a Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” și cu scopul de a marca și ziua mondială a arhitecturii, proiectul cultural ARCHY-FEST – Architectural Hypostases propune conectarea comunității profesionale cu publicul local, consumator al spațiului construit arhitectural. În perioada 29 septembrie – 1 octombrie te poți delecta cu diverse expoziții, instalații sau prezentări menite să îți ofere o nouă perspectivă asupra procesului de creație ce stă în mâinile unui arhitect.

Mircea Damian, prozator, a spus cândva că la Bucureşti, nu se iubeşte în două locuri la fel. Fiecare stare afectivă se simte diferit aici, dar e de datoria ta să transformi mitul în realitate. Sperăm că vei fi și tu cel puțin la fel de mișcat de recomandările în cauză, dar mai mult decât atât, sperăm să te ajute să găsești o nouă latură a sufletului tău. Dacă nici arta nu poate salva un student, atunci arta nu există!


Ana-Maria Apostol