În căutare de mai mult


Ești boboc în anul I, dornic să-ți începi cei mai frumoși ani din viață. Plimbându-te prin holurile facultății, remarci câțiva studenți care sunt nerăbdători să ajute și să răspundă la întrebările celor din jur. Logoul de pe tricoul lor îți pare cunoscut; l-ai mai văzut prin facultate, fie pe stickere, fie pe diverse afișe ce promovează proiecte pentru studenți. Este vorba despre voluntari, bineînțeles. O întrebare îți răsare în minte: ce i-a împins pe ei să facă voluntariat? O întrebare foarte bună, iar ca răspunsuri putem înșirui nenumărate motive. Există, totuși, un răspuns care le poate sumariza pe toate celelalte. Voluntariatul, mai mult decât orice altceva, îți face studenția mai frumoasă, prin intermediul a doar trei litere.

M, O și D

Par a fi trei litere puse la întâmplare, dar ele înseamnă ceva: muncă, oameni și distracție. Plăcerea de a face voluntariat reiese din felul în care se îmbină aceste trei concepte.


Alături de ceilalți voluntari din organizație, contribui la ducerea la bun sfârșit a unor proiecte destinate studenților. Prin intermediul lor, aceștia sunt ajutați să se dezvolte atât pe plan personal, cât și profesional.


Odată cu lucrul împreună, voluntariatul este o oportunitate inedită de a intra în contact cu alți studenți și de a ieși din zona de confort. Există și un motiv pentru care mulți consideră că asta este cea mai frumoasă parte a voluntariatului, întrucât contactul cu o diversitate mare de oameni este o ocazie de a lega prietenii deosebite.

De asemenea, nu putem vorbi despre voluntariat fără să menționăm și distracția de care vei avea parte. Nu vei duce niciodată lipsă de activități, ieșiri în grup, teambuilding-uri, astfel încât, aproape în permanență, vei simți că îți trăiești viața de student la nivel maxim.


Dacă îți e teamă că nu vei avea timp să te dedici studiilor, poți sta liniștit. Voluntariatul nu este un loc de muncă, iar tu te poți implica atât cât poți și îți dorești. Pot spune însă că, dacă există un lucru ce mi s-a confirmat în perioada studenției, este că voluntariatul îți va da întotdeauna înapoi ceea ce tu îi oferi lui. Dacă te implici, nu vei duce niciodată lipsă de lucrurile care îți fac studenția frumoasă.


Alin-Mihai Tanislav
Membru Departament Educațional
Sindicatul Studenților din Cibernetică (SiSC)

Călătoria SiSC


Sindicatul Studenților din Cibernetică sau SiSC, organizația studențească a Facultății de Cibernetică, Statistică și Informatică Economică, este recunoscută ca fiind și prima organizație studențească din ASE, înființată în urmă cu 26 de ani. SiSC leagă în fiecare zi noi prietenii, întrucât este alcătuit din peste 100 de membri activi care realizează împreună, cu multă pasiune, atât proiectele ce definesc această organizație, cât și alte activități de voluntariat. Entuziasmul și dorința nu lipsesc, deoarece membrii organizației urmăresc un scop comun: acela de a reprezenta studenții din CSIE și de a se redescoperi pe ei înșiși.

Organizația este alcătuită din cinci departamente, iar fiecare dintre acestea vine cu o poveste aparte, care așteaptă să fie descoperită chiar de tine. Iată câteva detalii care îți vor fi de ajutor:


EDU

Departamentul Educațional (EDU)

Acest departament reprezintă trainica și principala legătură dintre organizație și mediul academic. Practic, este departamentul care ne reprezintă pe fiecare dintre noi, studenții, la nivelul facultății. Micii ,,iEDUți” au, printre alte atribuții, scopul de a-ți răspunde cu drag la orice fel de nelămurire legată de facultate. De asemenea, ei scriu articole pentru proiectele organizate de SiSC, care se publică pe site-urile acestora sau în reviste. Pentru orice curiozitate ai avea, îi poți găsi la adresa de mail info@sisc.ro. Îți place și ție să scrii istorie?

FR

Departamentul Fundraising (FR)

Este departamentul care asigură toate resursele financiare pentru proiectele noastre. Prin intermediul său, organizația interacționează cu marile companii, care fac posibilă desfășurarea fiecărui proiect marca SiSC. Membrii departamentului sunt mici negociatori care se ocupă de realizarea bugetelor, de comunicarea cu partenerii și menținerea unei strânse legături cu aceștia. Însă, întâi de toate, analizează atent sursele de finanțare, realizând un research amănunțit. Te simți și tu persuasiv astăzi?

HR

Departamentul Human Resources (HR)

Cunoscut drept departamentul cu omuleți zâmbitori, acesta se ocupă cu susținerea moralului ridicat și a unei atmosfere prietenoase pentru celelalte departamente. Membrii HR se asigură că voluntarii își păstrează motivația și entuziasmul pentru a duce proiectele la bun sfârșit. Pe aceștia îți poți pune baza când întâmpini o problemă, ei fiind întotdeauna lângă tine pentru a-ți oferi sugestii, astfel încât să depășești fiecare moment dificil. Vrei și tu să-i faci pe ceilalți fericiți?

I&P

Departamentul Imagine&Promovare (I&P)

Departamentul format din mici influenceri este gata să mai posteze încă o animație pentru viitorul nostru proiect. Membrii se ocupă cu partea grafică, PR și video, scoțându-și la iveală latura artistică. Toate ideile acestora se transformă în implementări grafice prin care se promovează toate activitățile organizației noastre, pe Instagram ( @sisc.ase), pe TikTok (@sisc.ase), pe canalul de YouTube SiSC ASE și pe pagina de Facebook SiSC ASE. De asemenea, aceștia gestionează, împreună cu departamentul FR, profilul de LinkedIn al organizației: SiSC - Sindicatul Studenților din Cibernetică. Vei da și tu frâu liber creativității?

IT

Departamentul Information Technology (IT)

Membrii acestui departament sau, mai degrabă, micii hackeri ai SiSC-ului, sunt organizați în diviziile Front-End, Back-End și Dev-Ops. Acestea trei comunică în mod constant pentru a realiza cele mai prietenoase interfețe pentru utilizatorii site-urilor noastre. Utilizând algoritmi cu grijă implementați, membrii oferă suportul tehnic necesar desfășurării și promovării fiecărui proiect marca SiSC. Departamentul se ocupă cu gestionarea site-urilor web și a bazelor de date ale organizației și, de asemenea, realizează mentenanța serverului SiSC. Ai încercat și tu să fii hacker?


Așadar, acum că știi câteva dintre secretele organizației noastre, te așteptăm să ne însoțești în această călătorie de neuitat!

Miruna-Alexandra Petrică
Membru Departamentul Educațional
Sindicatul Studenților din Cibernetică (SiSC)

Destinația studenției tale


Dragă studentule, bine ai venit, bine ai nimerit. În tot acest timp, în spatele paginilor citite ne-am aflat chiar noi, SiSCoții, iar în cele ce urmează, o să-ți prezentăm esența activității noastre, aflată într-o continuă dezvoltare, de nu mai puțin de 25 de ani.

SiSC Promo

SiSC Promo

An de an, familia SiSC se mărește, astfel încât suntem iar în căutare de studenți energici, pasionați și dornici să facă studenția lor una de poveste. Dacă simți că locul tău este alături de noi și ești pregătit de o aventură de neuitat, te invităm să parcurgi cu încredere procesul de recrutare, la care te poți înscrie pe recrutari.sisc.ro, iar pentru orice întrebări sau curiozități, nu uita că suntem la un mesaj distanță pe Facebook sau Instagram.

Tap That Job

Tap That Job

Practica obligatorie a anului II de studiu poate fi intimidantă pentru studenți, motiv pentru care Tap That Job vine în ajutorul tău și te sprijină în procesul de echivalare a acestei materii. În urma unui proces de selecție similar cu cel pe care l-ai parcurge în cadrul unei firme, vei participa timp de două săptămâni la cursuri susținute de companiile noastre partenere din domeniul IT&Business și vei realiza un proiect pe baza cunoștințelor dobândite. Tap That Job reprezintă o aventură importantă în dezvoltarea ta profesională, învățând astfel cum să parcurgi cu brio un interviu și căpătând noi abilități valoroase pentru CV-ul tău!

Academia
SpEranței

Academia SpEranței

Un proiect de suflet, umanitar, ce ne învață cât de important este să îi ajutăm la rândul nostru pe cei aflați la nevoie. În preajma Crăciunului și a sărbătorilor pascale, organizăm mai multe evenimente, precum standuri de prăjituri, petreceri sau meciuri de fotbal și baschet, oferindu-le, astfel, un mic ajutor celor care au nevoie de noi. Prin fondurile strânse sprijinim mai multe cazuri sociale, aducând astfel o mică bucurie în pragul sărbătorilor.

Serile
Teatrului
Studențesc

Serile Teatrului Studențesc

Odată cu fiecare ediție, munca și implicarea voluntarilor noștri au adus acest proiect la stadiul actual, un festival de teatru național care în fiecare ediție întrunește o comunitate de peste 3000 de oameni pasionați de teatru. Astfel, încurajăm tinerele talente să se afirme și aducem o mică contribuție pentru a promova arta de calitate. Spectatorii sunt invitați să evadeze din cotidian și să se bucure alături de noi, să aplaude, să zâmbească, să trăiască intens această sărbătoare creată de studenți.

ITFest

ITFest

Începutul facultății îți oferă șansa să îți dezvolți abilitățile de programator și să cunoști mai bine mediul de lucru al marilor companii de IT. Primul eveniment din cadrul proiectului este Job Hub, pe care te îndemnăm să nu-l ratezi dacă îți dorești să faci cunoștință cu reprezentanți ai unora dintre cele mai mari companii de IT din România. În cazul în care ești o persoană analitică și adeptul provocărilor, te așteptăm la concursul de Algoritmică. ITFest pune la dispoziția participanților și o serie de workshopuri interactive cu teme diverse, acoperind skill-urile necesare parcursului tău profesional. Nu în ultimul rând, dacă vrei să îți pui în aplicare competențele de programator, te așteptăm la Hackathon!

Spring IT

Spring IT

Proiectul a fost creat din dorința de a ajuta studenții să facă un prim pas spre dezvoltarea lor profesională. Spring IT oferă tinerilor studenți un prim gust al viitoarei lor cariere, primind informații direct de la companiile de top din IT din România. Astfel, studenții pot afla mai multe despre mediul de lucru, despre tehnologii căutate sau soft skill-uri valoroase în domeniu, dar și despre ofertele de joburi care li se potrivesc. Astfel, primăvara te așteaptă să dai start carierei tale!

În paginile deja parcurse ai cunoscut un alt proiect de-al nostru, numit SiSC Tutoring, iar ultimul, dar nu cel din urmă, Ghidul Ciberbobocului reprezintă un frumos proiect, în urma căruia au ajuns aceste rânduri către tine.

Cristina-Ioana Staicu
Membru Departament Educațional
Sindicatul Studenților din Cibernetică (SiSC)

ANOSR


La fel cum oamenii atribuiți unui proiect comunică pentru a ajunge la obiectivul final, SiSC este angrenat într-una dintre cele mai însemnate mișcări studențești din țară: Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România.

ANOSR a fost înființată în anul 1999 de către mai multe organizații studențești, care au purtat dezbateri ample despre structura și modul de funcționare a unei alianțe de acest tip. În momentul de față, este alcătuită din peste 100 de organizații studențești, fiind astfel prima și cea mai importantă federație națională de acest fel din România.

Fundamentul ANOSR este reprezentarea studențească, la care se încorporează mai multe obiective, precum: promovarea drepturilor studenților, eliminarea taxelor nejustificate și facilitarea accesului la educație.

Odată cu trecerea timpului, Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România a avut parte de multe reușite precum Statutul Studentului (o inițiativă legislativă doar a studenților, care în cele din urmă a fost adoptată de toate universitățile din România), dar și creșterea fondului pentru burse.

Dacă ți-am stârnit interesul, te așteptăm alături de noi pentru a apăra drepturile studenților și nu numai!

Împreună reprezentăm viitorul!

Milea Roxana-Mihaela
Membru Departament Educațional
Sindicatul Studenților din Cibernetică (SiSC)

Alte călătorii, aceeași destinație


Cum ai aflat despre organizația din care faci parte și ce te-a determinat să aplici?

Am fost contactată de membrii asociației prin procesul de recrutare, iar entuziasmul pe care îl aveau m-a determinat să aplic.

Claudia Anghel - Președinte ASCIG


Dacă ai putea da timpul înapoi, te-ai mai înscrie într-o organizație studențească? De ce?

Cu siguranță aș repeta experiența de a mă înscrie iar într-o organizație studențească, deoarece experiențele pe care le-am avut de-a lungul timpului au fost benefice atât pentru starea mea de bine, cât și pentru dezvoltarea mea ca persoană!

Sebastian Loghin - Coordonator Departament Fundraising LSUMC



Dacă ai putea da timpul înapoi, te-ai mai înscrie într-o organizație studențească? De ce?

Da, cu siguranță, nu mi-aș vedea viața de student fără asociația din care fac parte, pentru că m-a ajutat să mă dezvolt unde facultatea nu a pus atât de mult accent.

Răzvan Drumeși - Președinte LSAC București



Ce înseamnă voluntariatul pentru tine și cum ți-a influențat perioada studenției?

Voluntariatul a început pentru mine abia din anul 2, pentru că nu am avut contextele până atunci, deși oportunități au fost multe. Odată ce am descoperit ce înseamnă voluntariatul și mai ales, voluntariatul într-o organizație studențească, a fost dragoste la prima vedere. Deși la început era totul foarte nou pentru mine, m-a atras independența, vibe-ul și oamenii organizației. Simplul sentiment de apartenență și de libertate în exprimare pe care îl transmiteau colegii mei vechi din organizație m-a influențat și m-a transformat în persoana care sunt astăzi.

Organizația și oamenii ei continuă să își aducă aportul zilnic asupra persoanei mele, însă voluntariatul în sine m-a făcut să fiu o persoană mult mai extrovertită, mi-a arătat că în orice problemă există o soluție, că doar prin munca în echipă poți face absolut tot ce îți dorești și m-a învățat că deși munca nu e răsplătită pe loc, în timp, o să dea roade. Pe lângă reușitele organizației, atunci când muncești și când te faci remarcat, apar și diverse oportunități profesionale și nu numai.

Ioana Frînghiu - Președinte OSUBB



Ce înseamnă voluntariatul pentru tine și cum ți-a influențat perioada studenției?

Voluntariatul pentru mine înseamnă să nu ai timp să te plictisești, să fii mereu implicat și dornic de a impacta societatea în care trăim. Pe perioada studenției, voluntariatul a fost, pentru mine, modalitatea prin care luam o pauză de la tot ce însemna facultate, teme, învățat și prin care reușeam să văd și alte aspecte ale vieții de student.

Răzvan Drumeși - Președinte LSAC București



Ce înseamnă voluntariatul pentru tine și cum ți-a influențat perioada studenției?

Voluntariatul pentru mine înseamnă experiență, interacțiune umană, depășirea limitelor, dezvoltare personală cât și profesională pe o multitudine de domenii de activitate. Perioada studenției a devenit mult mai interactivă prin proiectele la care am avut oportunitatea de a participa, tipologiile diferite de oameni pe care i-am cunoscut, iar toate acestea m-au ajutat să descopăr interese noi în domenii care nu mă atrăgeau înainte. Voluntariatul este ceva unic și îl recomand tuturor deoarece este o experiență de neuitat.

Claudia Anghel - Președinte ASCIG



Care este cea mai frumoasă amintire din tot parcursul experienței de voluntariat?

Cea mai frumoasă experiență personală din perioada în care am făcut parte din acțiuni de voluntariat a fost atunci când am cunoscut oameni noi și am legat prietenii în cadrul unui teambuilding la pescuit alături de oameni nou intrați în organizație și oameni mai vechi care în scurt timp mi-au devenit prieteni!

Sebastian Loghin - Coordonator Departament Fundraising LSUMC



Care este cea mai frumoasă amintire din tot parcursul experienței de voluntariat?

Îmi este greu să aleg o singură amintire din 3 ani, însă cea mai frumoasă perioadă a început cu primul meu mandat în Biroul de Conducere, pe postul de Coordonator al Departamentului Educațional, în anul 2020. Acela a fost un drum pe care am pornit fără să mă gândesc că în doar un an organizația o să devină a doua casă. Fiecare moment a fost unic și a avut frumusețea lui, sentimentele și experiența proprie.

Deși este dificil, voi spune totuși că cea mai frumoasă amintire pentru mine a fost proiectul Junior Summer University, ediția XV, cea din acest an. A fost prima dată când am participat în cadrul proiectului, neavând timpul și contextul necesar în anii trecuți, dar așteptarea a meritat înzecit. Bucuria participanților și satisfacția unui proiect reușit pe care am resimțit-o atât eu, cât și colegii mei din organizație, a fost tot ce îmi doream în această vară.

Ioana Frînghiu - Președinte OSUBB